Pilates vježbe za cijelo tijelo: Lagani trening za fantastičnu figuru (VIDEO)

kućne Pilates-vježbe-za-cijelo-tijelo-Lagani-trening-za-fantastičnu-figuru-VIDEO-MAMAKLIK-3.jpg

Ove pilates vježbe za cijelo tijelo su provjereno efikasne, a uz lagani polusatni trening vaša fantastična figura će se nazirati već nakon 10 dana.

Video prikaz za pilates vježbe za cijelo tijelo vas čeka na kraju teksta, a prije toga pročitajte nešto više o samom pilatesu, njegovim benefitima i mogućim rezultatima koje ćete ostvariti u kratkom vremenskom roku.

Šta je pilates, kome je namijenjen ovaj trening i koje su njegove prednosti?

Pilates metod je profinjen sistem fizičkih vježbi koji je razvio Joseph Pilates u prvoj polovini 20. vijeka, a koji istovremeno razvija mišićnu snagu kao i fleksibilnost mišića i zglobova, čime se postiže optimalna tjelesna uravnoteženost.

Pilates, bez obzira na to da li se radi sa rekvizitima (lopta, traka…) ili samo na strunjači:

  • izdužuje i tonizira tijelo,
  • popravlja držanje,
  • oslobađa stresa,
  • doprinosi boljoj samokontroli i
  • većem samopouzdanju.
https://youtu.be/vv1q-jpa5uM
RENZ Pilates – Renee Kendall (photo by Andrew Poole)

Ove vježbe podučavaju o svjesnosti disanja i poravnavanju kičme, odnosno jačaju unutrašnje mišiće trupa, što je od velikog značaja za ublažavanje i preventivu bolova u leđima.

Zanimljivo je da je Joseph Pilates svoj metod nazvao “Kontrologija”, jer ohrabruje ljude da koriste svoj um da bi kontrolisali svoje mišiće.

Vježbajući na ovakav način, koristimo sopstveno tijelo kao tegove za treniranje da bismo povećali snagu i elastičnost svojih mišića, što je glavni cilj cijelog programa vježbi, dok intenzivni kardiovaskularni treninzi nisu njime obuhvaćeni.

Mada početnicima može da se učini da ne zadovoljava u dovoljnoj mjeri kardiovaskularni trening, jednom kada se u njemu usavršite, bićete iznenađeni koliko će pilates vježbe za cijelo tijelo ojačati i preoblikovati vašu kompletnu figuru.

Pilates-vježbe-za-cijelo-tijelo-Lagani-trening-za-fantastičnu-figuru-VIDEO-MAMAKLIK-1.jpg

Pritom nećete trpjeti teška mišićna i skeletna opterećenja, jake udarce, jaku izlaznu snagu i povrede koje se mogu javiti tokom sportskih aktivnosti, recimo kod bodibildinga ili aerobnih vježbi.

Pilates je već duže vrijeme tema recenziranih naučnih članaka i sada se sve više prihvata i u medicinskoj profesiji, čak i u stanjima koja su ranije bila kontraindikovana, kao što je recimo trudnoća.

Ove vježbe danas primjenjuju i mnogi fizioterapeuti u rehabilitacionom procesu. Pored toga, pilates se dugo koristi u treningu plesača i mnogih profesionalnih sportista u cilju povećanja elastičnosti i fizičke snage.

Lopta i traka vam ne trebaju: Ove sjajne pilates vježbe za cijelo tijelo se izvode bez rekvizita!

Pilates-vježbe-za-cijelo-tijelo-Lagani-trening-za-fantastičnu-figuru-VIDEO-MAMAKLIK-3.jpg

MamaKlik vam predlaže polusatni trening sa sertifikovanom australijskom instruktorkom Renee Kendall koju možete pratiti putem njenog youtube kanala.

Lopta i traka vam u ovom slučaju neće trebati, jer pilates vježbe za cijelo tijelo možete da izvodite kod kuće bez rekvizita, što je posebna prednost ovog treninga.

Bitno je da vježbe izvodite tehnički ispravno, pratite udisaje i izdisaje i držite abdominalne mišiće zategnutim i vidjećete fantastične rezultate za kratko vrijeme.

Kada kažemo kratko vrijeme, onda to i mislimo, jer smo i same probale baš ovaj set vježbi. 😀

Pomak u mišićnom tonusu, pravilnom držanju kičme i zategnutim “kritičnim zonama” ostvarićete već kroz desetak dana svakodnevnog vježbanja.

Rekviziti vam, kao što smo rekli, nisu potrebni, dovoljno je da imate tridesetak minuta samo za sebe, dobru volju i pod bez dječjih igračaka. 😀

Uživajte, nova ljetna kolekcija haljina čeka da brzinski izvajate tijelo boginje.

Evo kako se rade pilates vježbe za cijelo tijelo (VIDEO)

E.B/MamaKlik

Debljina na stomaku, nogama, licu… Šta dio tijela na kojem se debljamo otkriva o nama??

IDEALNE VJEŽBE ZA OBLIK TIJELA koji imate: Za prave rezultate birajte trening prema svojoj građi!

Šakirin trening za trbušnjake i vitak struk koji možete raditi kod kuće