DEČIJA KOLICA KAO STATUSNI SIMBOL

mamaklik-decija-kolica-kao-statusni-simbol-iskreni-saveti-kako-odabrati-najbolja-kolica-za-bebu-2.jpg

Čime ste se vodili pri izboru kolica za bebu? Da li vam je na prvom mestu cena, dizajn, fotogeničnost ili eventualno funkcionalnost i udobnost koju dečija kolica treba da imaju? Ako tek krećete u potragu za idealnim kolicima možda vas iznenade cene koje se kreću i preko 1500€.

Da li ste znale da se cena za dečija kolica… pardon, za ram kolica sa pratećom opremom (2 u 1, 3 u 1… ne pričam o kafi, mada trebaće vam dok noćima budete dumale o svim tim mogućnostima jednih kolica za bebe) kreće od 800, 1000, 1500, pa i više evra?!

Kada (i kako) su dečija kolica postala statusni simbol, a ne potreba?

Zapravo, prva kolica za bebe napravljena su davne 1733. godine i bila su statusni simbol engleskoj eliti. Kolica namenjena za zabavu deci Vojvode od Devonšira sastojala su se od korpe od pruća smeštene na drveni okvir sa četiri točka, a vukli su ih poniji, koze ili psi.

Dva veka kasnije, nakon baby booma koji je usledio po završteku Prvog svetskog rata, dečja kolica dobijaju na popularnosti.

Plastika zamenjuje do tada korišćene skupe materijale, počinje masovna proizvodnja što utiče i na znatno spuštanje cena. Danas smo obišli ceo krug i vratili se na početak…

https://www.instagram.com/p/B9UwoOnn9yY/

Generacija današnjih novopečenih roditelja su predstavnici milenijalaca koji (čast izuzecima), u robovlasničkom odnosu sa društvenim mrežama gde tag određuje vrednost, nekako uspevaju sve da pretvore u statusni simbol. Od hrane, garderobe do… pa, dece.

Naravno, za svoju decu želimo samo najbolje, bitno nam je da im bude udobno, da je sve izrađeno od kvalitetnih materijala, da nigde ne žulja, ne steže, ne trucka mnogo kada se šetamo ovim našim trotoarima, a tamo malo-malo pa rupa, pa visoki ivičnjaci… Dakle – sigurnost i komfor kao prioriteti.

Ali onda na sve to još dođe i taj estetski momenat, lični afiniteti majke… i eto glavobolje!

Kako to obično biva, skupa kolica za decu prve su prošetale poznate ličnosti.

Gwyneth Paltrow je još 2005. godine viđena sa kolicima poznatog američkog brenda Bugaboo čija cena prelazi 1000$. Na toj listi našle su se i Victoria Beckham, Madonna, Rachel Zoe, Kate Middleton, Milla Kunis…

https://www.instagram.com/p/B4j2D-cg4mF/

Kolica pomenutog brenda svoje prvo javno pojavljivanje imala su u kultnoj seriji “Seks i grad”.

Nakon epizode u kojoj je Mirandina beba prikazana u skupocenim kolicima gledateljke su iščkekivale završnu špicu kako bi uočile sponzora, odnosno proizvođača. Američkom potrošačkom društvu je malo trebalo da zavoli Bugaboo brend.

“Srećna mama, srećna beba” iliti koja dečija kolica kupiti?

Prednosti koje se navode kao razlozi za odabir skupljih kolica su lakoća upravljanja, kvalitetniji materijali, gumeni točkovi (nasuprot jeftinijim – plastičnim) kao i bolja amortizacija.

Za neke modele je prednost i što je sedište na višoj poziciji nego što je uobičajeno radi lakšeg spuštanja i uzimanja bebe, kao i mogućnost okretanja sedišta u pravcu vožnje ili suprotno (što se može rešiti i pomeranjem ručki, bez potrebe za skidanjem sedišta).

mamaklik-decija-kolica-kao-statusni-simbol-iskreni-saveti-kako-odabrati-najbolja-kolica-za-bebu-1.jpg

Takođe, kada izaberete ram, na njega dalje ređate (i pojedinačno plaćate) sve što vam je potrebno – kolevku, sedište, tzv. “jaje” sedište koje koristite i u automobilu, držač za šolju, zimsku opremu za bebu, zimsku opremu za mamu u vidu toplih rukavica koje se slažu sa dizajnom kolica, zaštitu od kiše, kišobran kao dodatnu zaštitu od sunca… samo recite!

Lep izgled, autentičan dizajn, mogućnost da sami birate kombinaciju boja razlozi koji se gotovo uvek nađu na vrhu spiska “za” i očigledno opravdavaju uložen novac.

Mane? Ah, gotovo da nemaju. Možda su malo teža (minimum 11kg + težina bebe, torba…) pa ih je često teško (za neke žene i nemoguće) samostalno spustiti koji sprat niže do ulaza u zgradu – ne, nemaju sve zgrade (funkcionalan) lift. Nezgrapna su, nezgodna za putovanja i pakovanja u gepek automobila…

Epilog je da se često dokupe i kišobran kolica, kad beba malo ojača i počne samostalno da sedi.

Dakle, sigurno ćete nekih 6 meseci aktivno koristiti fensi, skupa kolica. E tada spoznate prednosti laganih, lako sklopivih kolica manjih dimenzija, pa ih hvalite na sva usta.

Ipak, mame zaključuju i često ističu da gorepomenuta kolica ne bi nikad menjale i opet bi ih kupile?! Jer su lepa. A da, i udobna. Beba tako kaže.

Iskreni saveti za kupovinu kolica za bebe: Kako odabrati najbolja dečja kolica?

Ako u kupovinu krećete sa idejom da su vam potrebna udobna i lagana kolica za svakodnevne aktivnosti sa bebom, a ne s mišlju kako će se uklopiti u vaš feed na Instagramu, onda možete razmotriti i kolica nešto nižeg cenovnog ranga.

Kolica za decu sa 3 u 1 sistemom možete naći već od 250€, a ako želite da ubijete dve muve jednim udarcem – određeni, noviji modeli kišobran kolica imaju i nulti položaj te su pogodna za bebe od rođenja.

Uvek postoji mogućnost da posudite kolica za bebe od mame-drugarice čije se dete već dočepalo svojih nogu i ne želi da sedi u fensi-šmensi prevoznom sredstvu. Ili da kupite polovna, dobro očuvana dečja kolica, koja će svakako poslužiti svrsi.

Da li su kolica neophodna za bebu?

Pa, u Konvenciji o pravima deteta ne piše ništa o tome.

Kolica za koja se odlučite svakako će vam olakšati izlaske iz kuće sa bebom. Biće vam i kec iz rukava kad beba neće da zaspi jer je naviknuta na svakodnevno ljuškanje u vašem stomaku.

A znamo već da nema ništa bolje od dremke na svežem vazduhu.

I verujte, beba će podjednako uživati, razgledati, spoznavati svet oko sebe, upijati svu tu buku koja je okružuje i u kolicima od 100 i od 1000€.

P.S. Iz ugla svog kratkog roditeljskog staža mogu da vam preporučim da pri izboru obratite pažnju na veličinu korpe i dostupnost iste kada, na primer, spustite naslon sedišta. Setićete me se tokom prve nabavke u koju krenete sa bebom. Nema na čemu!

MamaKlik

Znate li koliko “pređu” roditelji gurajući kolica?

DJEČJA KOLICA: Kako odabrati najbolja kolica za bebe

Šta je bolje: Dubak (hodaljka) ili guralica za bebe?

KAKO USPAVATI BEBU: Pročitajte URNEBESNE savjete jedne iskusne mame!