DJEČJA KOLICA: Kako odabrati najbolja kolica za bebe

Kada beba dolazi na svijet, roditeljima je važno da za nju izaberu najbolju opremu i odjeću, u šta spada i prvo prevozno sredstvo, a to su – kolica za bebe.

Zahvaljujući modernim modelima, beba u njima može da se vozi bukvalno odmah po rođenju. A kako će sigurno provoditi dosta vremena u njima, veoma je važno da joj ona omoguće udobnu, funkcionalnu i bezbijednu vožnju. Savjeti kako odabrati najbolja kolica za bebe, slijede u nastavku:

Na tržištu se danas  može naći zaista veliki izbor najrazličitijih modela kolica, fenomenalnog izgleda i dizajna. Osim izgleda, veoma je važno i da budu funkcionalna, udobna i bezbijedna za bebu.

Ali kada roditelji kupuju ovaj važan komad opreme, treba da imaju u vidu i svoje potrebe,  jer oni će ih voziti. Bitno je da kolica budu udobna, kako bi djeca mogla i da odspavaju tokom vožnje, te da se mogu podesiti u pravilne položaje za ležanje i sjedenje, zavisno od uzrasta djeteta.

U posljednje vrijeme sve veći broj roditelja kupuje komplete kolica koji imaju posebne dodatke od rođenja pa do starijeg uzrasta – uz njih dolazi i nosiljka kao i odgovarajuće auto-sjedište. Iako je njihova cijena nešto viša nego kod običnih, jednom kupovinom praktično imate sve dodake potrebne  za vožnju mališana u dužem periodu, jer kolica rastu sa djetetom.

Kvalitetna kolica, u kojima će beba provoditi dosta vremena tokom šetnje  i auto-sjedište, neophodno za njenu sigurnu vožnju u automobilu, dio su opreme za novorođenče na kojem ne treba da se štedi.

Uz to, kolica koja imaju komplementarnu montažnu bebi nosiljku i auto-sjedište pokazala su se kao veoma praktična. Jer, često se desi da dijete zaspi tokom vožnje u automobilu, a u takvim situacijama jednostavno je usnulu bebu staviti u kolica uz jedan klik, bez vađenja iz auto-sjedišta.

Naravno, izbor zavisi i od trenutka u kojem kupujete: ako ih nabavljate kada je dijete već počelo da sjedi, onda su kišobran kolica najbolji izbor. Ona najčešće nemaju ležeći, već samo polusjedeći i sjedeći položaj. Lagana su i toliko jednostavna da često nemaju ni krov, pa ni korpu za stvari. Zato se mogu koristiti samo za vožnju starije djece, i najbolji su izbor za kraće relacije.

Kod onih kojima su važni dizajn i izgled posljednjih godina veoma su popularna kolica na tri točka, udobna i pogodna za neravne terene. Ipak, treba obratiti pažnju da budu stabilna, jer im je zbog tri točka nestabilnost najveća mana.

Kada dijete prohoda, kolica se sve manje koriste, ali su ipak za duže šetnje kišobran ili neka druga lakša kolica veoma korisna, pa su nekada u upotrebi i kada dijete napuni tri godine. Ona vas mogu spasiti kada se mališan umori u šetnji i treba mu predah ili mu se prispava. Za one koji imaju djecu različite starosne dobi, postoje kolica koja omogućavaju starijem djetetu da, kada to poželi, stane i vozi se na njima, a ako kolica nemaju takav dodatak, on može posebno da se kupi.

Kolica po mjeri mame i tate

Kada se kupuju kolica, važno je da savršeno odgovaraju bebi. Ali je isto tako bitno da odgovaraju – mami i tati. Jer roditelji, najčešće su to mame, naročito tokom prve godine, a i kasnije, mnogo vremena provode u šetnji sa bebom u kolicima. Zato je veoma važno da izaberu što kvalitetnija i funkcionalnija, koja će u potpunosti odgovarati njihovim potrebama, navikama i životnom stilu.

Ista kolica neće odgovarati sportskim tipovima, osobama koje su stalno u prirodi i pokretu, mnogo hodaju ili čak trče s bebom u kolicima, i onima koje ih koriste samo u urbanim uslovima, za šetnje do prodavnice ili parka.

Ogromna je razlika da li živite na petom spratu bez lifta ili ste u prizemlju, da li imate stepenište do kuće pa morate da nosite bebu, da li koristite gradski prevoz ili svuda idete pješke. Zato smo probali da sumiramo najvažnije elemente pri izboru kolica kako bi ona potpuno odgovarala potrebama cijele porodice.

Više položaja

Ako planirate da bebu od rođenja vozite u kolicima, ona moraju da imaju najmanje tri položaja (ležeći, polusjedeći i sjedeći). Skroz ležeći je neophodan za tek rođenu bebu kako bi mogla da leži u njima. Sa druge strane, važno je i da mogu da se podignu u sjedeći položaj, kako ne biste morali da kupujete nova kada dete počne da sedi. Bitno je da svi položaji mogu lako i jednostvano da se podese, poželjno jednom rukom, ako morate istovremeno da držite bebu u naručju.

Lagana i kompaktna

Teža i masivnija kolica djeluju stabilnije i jače, ali danas se za izradu koriste lagani materijali pa ne znači da su teža kolica stabilnija. Obratite pažnju na težinu kolica, jer mogu da se razlikuju po pet i više kilograma, što nije zanemarljivo. Kako u prvih godinu dana većinu vremena s bebom provode mame, važno je da kolica budu što laganija i lakša za vožnju pa i nošenje u slučaju potrebe. Laganija kolica često znaju da budu manje čvrsta i stabilna, pa je potrebno dobro odvagati. Prema iskustvu korisnika najbolje su se pokazala kolica od aluminijumskih legura, jer su veoma lagana  a istovremeno čvrsta.

Bezbijedna

Naravno, sva kolica moraju da budu bezbijedna, ali i po ovom pitanju postoje nijanse koje razlikuju prosječna od odličnih kolica. Najprije, baza točkova treba da bude dovoljno široka kako se kolica ne bi lako prevrtala. Ovo je posebno važno ako se u njima voze malo starija djeca, koja se često naginju u stranu. Obavezno je i da imaju kočnicu na točkovima kako biste mogli da ih bezbijedno zaustavite. I još jedna neophodna sitnica: treba da imaju sigurnosni  mehanizam koji sprječava da se sama sklope.

Sigurni kaiševi

Ipak,  najvažniji element bezbijednosti ste vi – nikada nemojte preskočiti da vežete bebu u kolicima, čak i ako je jako mala. Najbezbjedniji je sistem vezivanja u pet tačaka, kao u auto-sjedištima.

Kaiševi na kolicima važan su dio bezbijednosti, naročito kada beba postane aktivnija. Kaiševi moraju da budu dovoljno dugi da se podese prema uzrastu i položaju djeteta, kao i da se vezuju u tri tačke. Mehanizam na njima treba da se otvara relativno lako, ali ne toliko lako da se dijete samo odveže.

Sa kvalitetnim točkovima

Točkovi mogu da budu gumeni, sa gumama na naduvavanje i plastični. Za bebu su najneudobniji plastični, sa njima vožnja po kiši ili snijegu zna da bude veoma teška, jer se kližu. Proporučljivije je uzeti gumene točkove, pošto oni na naduvavanje pružaju najveću udobnost, ali znatno povećavaju težinu kolica.

Jednostavno sklapanje

Budući roditelji na ovu stavku često ne obraćaju pažnju, važnije im je kako kolica izgledaju. Ali lakoća sklapanja možda je najvažnija za funkcionalnost. Jer, često ćete se naći u situaciji da morate da sklopite kolica. Ako je njihovo sklapanje teško i komplikovano i za to vam trebaju dvije ruke, ko će za to vrijeme da drži bebu? Zato su uvek poželjna ona koja mogu da se sklope uz jedan ili dva poteza, jednom rukom. Kao najpraktičnija pokazala su se kolica koja se skupljaju jednim potezom nagore i sklopljena mogu da stoje uspravno.

Lagana za vožnju

Prije nego što kupite kolica, isprobajte ih ako možete. Važno je da vidite da li se lako voze i kako se točkovi ponašaju kada vozite ravno, a kako kada idete u stranu – da li se i prednji i zadnji rotiraju. Najbolje je ako se točkovi rotiraju u svim pravcima, to će vam omogućiti da ih vozite i skrećete jednom rukom.

Svi kvaliteti kolica padaju u vodu ako ih je vrlo teško voziti, jer ćete onda izbjegavati da ih koristite i ograničavati vožnje.

Od kvalitetnih materijala

Materijal od kojeg su kolica izrađena treba da bude čvrst i kvalitetan, kako bi izdržao sve vremenske prilike i dobro podnio zub vremena. Važno je da se presvlaka jednostavno skida i vraća na kolica, kako bi s vremena na vrijeme mogla da se opere. Poželjno je da na njoj nema metalnih ili drugih teških dijelova koji bi otežali pranje i održavanje.

Funkcionalne ručke

Najbolje je ako ručke mogu da se prilagode vašoj visini, jer poslije duže vožnje sa neodgovarajućim ručkama sigurno ćete osjetiti bolove u rukama i vratu. Još bolje je ako ručke mogu da se okreću tako da bebu vozite okrenutu od vas, ali i tako da gleda u vas. Ovakva funkcionalnost može da vas spase kada se dijete uznemiri i počne da plače u kolicima.

Veoma je korisno i ako su ručke spojene, jer omogućuju lakše manevrisanje. Dosta modela u predjelu ručki ima i razne dodatke za flašu ili čašu, novčanik i slično. Iako  ove sitnice ne utiču na kvalitet dječje vožnje, veoma su korisne za roditelje.

Korpa za sitnice

Ova stavka zapravo mnogo više znači mamama i tatama. Velika i funkcionalna koropa omogućava da u kolica bez problema stanu bebi torba s presvlakom, kremom, vlažne maramice, voda, užina. Mame često u njoj nose stvari iz kupovine i druge potrepštine.

Dodatna pitanja za lakšu kupovinu:

Koliko često ćete sa djetetom ići napolje?

Od odgovora na ovo pitanje zavisi koje su vam karakteristike najvažnije – da li kolica treba da budu što lakša ili da imaju što više dodataka. Ako je mama veći dio vremena sama sa bebom, treba razmišljati o tome da kolica imaju što manje kilograma i da se što jednostavnije sklapaju (poželjno jednom rukom).

Do kada planirate da se beba vozi u kolicima?

Da li kupujete kolica samo za prvih nekoliko mjeseci, ili želite mašinu u kojoj će dijete da se vozi do treće godine? Ako ćete ih koristiti samo prvih mjeseci, bitno je da imaju ležeći položaj, a mogu da budu masivnija, jer ćete dok je beba mala biti manje pokretni. Kada dijete počne stabilno da sjedi, možete kupiti mala kišobran kolica, koja su lagana i uglavnom imaju dva položaja, sjedeći i polusjedeći.

Kakav je vaš životni stil?

Ako mnogo i često hodate i šetate po različitim terenima ili u prirodi, izaberite kolica koja imaju veće točkove, zbog udobnosti. Takođe, možete uzeti i kolica sa tri točka, jer su veoma udobna i laka za upravljanje, kako u gradskoj sredini, tako i u prirodi. Ako ste više kućni tip i ne planirate da bebu vodite u duge šetnje, već prije do pijace i u nabavku, onda vama više odgovaraju stabilnija, veća kolica, sa velikim prostorom za odlaganje.

Koliki je gepek vašeg automobila?

Ako imate mali automobil, morate razmisliti kako se kolica sklapaju da bi mogla da stanu  u gepek automobila ili u lift. Čak nije loše da izmjerite dimenzije prtljažnika u autu i sklopljenih kolica, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja kada budete htjeli da spakujete kolica u auto.

Koje ste visine?

Ako niste prosječne visine, pogledajte da li ručke na kolicima mogu da se podešavaju. Nije prijatno voziti kolica duže vrijeme u položaju koji može da izazove bolove.

Voli li vaša beba da se vozi u kolicima?

Ako nije ljubitelj ovakve vožnje, od pomoći je da kolica imaju mogućnost da tokom vožnje dijete gleda u vas.

Kolica za više djece

Ako očekujete blizance, ili imate više djece sa malom razlikom, nabavka posebnih kolica može mnogo da vam olakša, ali i da bude velika muka. Kolica za blizance su veća, teža, glomaznija i skuplja od običnih.

Prije kupovine roditelji treba da odluče  žele li kolica u kojima su djeca jedno pored, ili jedno iza drugog. Svako od ovih rješenje ima i prednosti i mane. Šira kolica, u kojima su djeca jedno pored drugog, sjajna su za bebe,  jer im omogućavaju igru i uživanje tokom vožnje, naročito kada malo porastu. Ali za roditelje su često noćna mora, jer im otežavaju obavljanje svakodnevnih obaveza. Proverite širinu lifta, ulaza u prodavnice i javne objekte i shvatićete da sa tim kolicima ne možete skoro nigde da uđete.

Druga varijanta (korpe su jedna iza druge) teška je za manevrisanje, a bebe nemaju nikakav kontakt (osim u slučaju da mogu da se okrenu jedna prema drugoj).  Uža  kolica obično imaju i uska mjesta za bebe, što im odgovara u početku, ali kako budu rasle, postajaće im sve tešnje u sedištima.

Ova, uža varijanta kolica može imati dve opcije – da oba djeteta gledaju pred sebe, ili u roditelje, ili da su okrenuti jedno drugom.

Ako su djeca različitog uzrasta

Roditelji koji imaju djecu sa malom starosnom razlikom, nekad koriste blizanačka kolica, a mogu se naći i kolica prilagođena za dvoje djece, u kojima je drugo sjedište priručno.  Kako to drugo sjedište zna da bude neudobno, možda je ipak bolje kupiti blizanačka kolica.

Za neke modele kolica može se kupiti nastavak sa postoljem za veće dijete. Ovo je vrlo praktično kada se starije dijete umori, ali su tada kolica mnogo teža za upravljanje.

U Aksu po kolica

Dragi roditelji, u Aksi, omiljenoj dečjoj radnji, u ponudi se nalazi veliki izbor dečjih  kolica  poznatih svjetskih brendova. Obučeni prodavci su vam u svakom trenutku na raspolganju i rado će vam pomoći pri izboru odgovarujućih kolica za vaše mališane.

Čekamo vas u Aksi, u Banjaluci na drugom spratu Tržnice i u Sarajevu na Stupu kod TC Bingo. Radimo svih sedam dana u nedjelji.