Zemlje u kojima bebe najviše plaču

Bebe mnogo više plaču u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji nego u ostalim zemljama, dok bebe u Danskoj, Nemačkoj u Japanu plaču najmanje, pokazuju rezultati jedne nedavne studije.

Autori istraživanja uporedili su učestalost kolika, stomačnog grča koji izaziva bol stomaka kod beba a koji, kao posledicu, ima čest plač. Oni su posmatrali plakanje beba u toku prvih 12 nedelja života u različitim zemljama sveta. Kao polaznu osnovu za merenje učestalosti uzeli su plakanje od više od tri sata dnevno tri dana tokom nedelje, navodi “Pedijatrijski žurnal”.

“Bebe su, same po sebi, veoma različite po tome koliko plaču u prvim nedeljama života”, kaže jedan autora studije Diter Volker. Istraživački tim je prikupio i podatke drugih studija dužini plakanja koje su obuhvatile skoro 8.700 mališana, rađenih na temu prevencije kolika.

U Britaniji je 20 odsto beba između jedne i dve nedelje imalo kolike, dok je njegova prosečna zastupljenost u istom uzrastu 17,4 odsto. U Kanadi je 34,1 odsto beba imalo kolike u uzrastu od tri do četiri nedelje, dok je ukupan prosek 18,4 odsto. S druge strane, istraživanje je pokazalo da 6,7 odsto beba u Danskoj u petoj i šestoj nedelji ima kolike, što je mnogo manje od proseka od 25,1 za taj uzrast.

Studija nije odredila razloge za varijacije u plakanju u razičitim državama, ali su naučnici istakli da bi rad na tome trebalo nastaviti.

Izvor:B92