Šta je bolje: Guralica ili hodalica za bebe (dubak)?

Šta je bolje: Guralica ili hodalica za bebe (dubak)?

Šta fizijatri misle: da li je bolja hodalica za bebe tj. dubak ili guralica za vašu bebu? Šta će joj pomoći da prohoda, a šta može biti štetno za upotrebu?

Koliko god svi pričali da im nije bitno da li će njihova beba da prohoda sa 12 ili 15 mjeseci, ipak svi roditelji jedva čekaju da se pohvale i kažu da se njihov nasljednik “pustio”. Pa još ako je to uradio prije svojih vršnjaka, e to je onda pun pogodak. Baš iz te silne želje da im djeca što prije prohodaju, većini roditelja hodalica za bebe je prvi izbor.

Hodalica za bebe: DA ili NE? Da li je guralica bolje rješenje?

Hodalica za bebe je pomagalo koje fizijatri ne preporučuju, a postavlja se pitanje da li je onda guralica za bebe bolji izbor.

Stručnjaci kažu da je prirodnije, sigurnije, ali i zdravije ostaviti dijete da se igra na podu nego ga staviti u hodaljku. A da li je isti slučaj sa guralicama?

Prva godina života je period najintezivnijeg motornog razvoja djeteta. U tom periodu beba uči da se okreće sa leđa na stomak i obrnuto, da sjedi i puzi, uspravlja se u stojeći položaj, da bi kao vrhunac svega toga na kraju prohodala samostalno.

– Kretanje i potreba za istraživanjem sopstvenih mogućnosti, kao i prostora u kome boravi, podrazumijevaju da se djetetu omogući čvrsta ravna podloga, tepih i puzle već od četvrtog mjeseca. Dijete se podstiče na kretanje tako što mu se nudi igračka koja mu je interesantna. A to znači da ne treba da se stavlja u određen položaj da bi ga naučilo, kao što je sjedenje ili stajanje. Najbolje je da dijete samo kroz veliki broj pokušaja nauči da u određenom uzrastu koristi motornu šemu koja je najoptimalnija da bi došlo do željenog cilja. To je način na koji mozak uči – objašnjava dr Danijela Vukićević, fizijatar na klinici za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Kad dijete stavimo u dubak (hodalicu) ili ga vodimo za ruke onemogućavamo mu da istražuje sopstvene mogućnosti i da izgradi sopstveni osećaj gravitacione sigurnosti. Upravo u tome i  jeste najveći problem dupka.

 

– Roditelji djecu stavljaju u dubak najčešće od sedmog mjeseca jer se tad uočava želja djeteta da cupka u krilu. Naravno da je to zabavno i odraslima i djeci, ali to je period kad dijete treba na podu da uči okretanje, odizanje karlice od podloge i da se samo postavi u četvoronožni položaj. Ovo je pravo bogatstvo pokreta i istraživanja i to je za dijete mnogo bolje od sjedenja u dupku, u kojem ono samo ide naprijed-nazad bez korišćenja trupa i ruku za oslonac. A naravno da se djeca raduju stajanju i da roditeljima predstavlja odmor kad dijete malo stave u dubak – kaže dr Vukićević.

Zašto hodalica za bebe nije dobra

Prema njenim riječima, djeca koja u hodalici za bebe provode dosta vremena kod fizijatra dolaze zbog hoda na prstima, trapavosti i čestog padanja na glavu jer ne umiju da brzo ispruže ruke i tako se zaštite.

Hodalica za bebe predstavlja opasnost i zbog toga što zbog raznih prepreka po kući, kao što su pragovi, ivice tepiha ili igračke, može doći do prevrtanja djeteta iz dupka i nezgodnog padanja.

Zato je sigurnije, prirodnije i zdravije ostaviti dijete da se igra na podu nego ga staviti u dubak.

Kanada je za sada jedina zemlja u kojoj je zakonom zabranjena proizvodnja, uvoz i reklamiranje dupka. Na ovu mjeru vlasti su se odlučile nakon istraživanja koja su pokazala koliko je korišćenje dupka opasno.

– Većina roditelja koristi dubak (hodalicu za bebe) jer misle da su tako njihova djeca bezbjednija nego da ih ostave na podu gdje mogu da otpuze gdje hoće. Međutim, hodaliza za bebe nije bezopasna i u prilog tome govore i brojna istraživanja u mnogim zemljama. A ona pokazuju da u posljednje dvije decenije svake godine hiljade djece završi u bolnici zbog raznih nesreća izazvanih njenim korišćenjem – ističe dr Vukićević.

Guralica za bebe – prednosti

Zbog svega navedenog umjesto dupka bolje je da djetetu date guralicu za bebe, ali tek onda kad ono postane stabilno u samostalnom uspravljanju i kad može da napravi korak, dva bez pridržavanja.

Prednost guralica za bebe je u tome što se dijete cijelim stopalom oslanja o pod i na taj način jača strukturu stopala, a jedina mana im je što su lake i mogu dovesti do toga da se dijete prevrne naprijed i padne.

Zato je važno da roditelj uvek bude u blizini djeteta.