Trudnoća nakon 35. godine? Nauka kaže da je potpuno OK!

Trudnoća nakon 35. godine? Nauka kaže da je potpuno OK!

Trudnoća nakon 35. godine? Da li je dobro za zdravlje majke i ploda biti u drugom stanju u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama? Evo šta kaže nauka…

Sintagma “najbolji period za rađanje” je nešto što ste vjerovatno nekad čule, naročito ako ste čekale tridesete da osnujete porodicu. Govore nam da je trudnoća nakon 35. godine “previše čekanja”, da smo suviše stari i da drugo stanje u ovim godinama može biti opasno ili rizično.

Međutim, sve više žena odlaže rađanje sve dok nisu u stabilnoj vezi, finansijski sigurne i zadovoljne svojim karijerama.  

Danas srećemo sve više žena koje se ostvaruju u ulozi majke u zrelim godinama! Keri Andervud je sa 35 objavila da je trudna, dok je glumica Bridžit Nilson rodila peto dijete u 55. godini!

Svakako je normalno biti zabrinut ako bebu rađamo u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama (ili kad god da smo trudne, uvijek postoji strah!), ali, medicinski govoreći, roditi bebu nakon 35. nije ni neobično, a za neke žene nije ni teže.

Trudnoća nakon 35. godine? Šta kaže nauka:

Nauka se konačno približila činjenici da starosna dob majke ne predstavlja nužno prepreku i može, zapravo, biti dobro roditi dijete u zrelijim godinama.

Žene u svojim tridesetim i četrdesetim godinama su uglavnom u stabilnim vezama, situirane i dovoljno zdrave kako bi začele prirodno. Ali čak i ako ne mogu, nauka o reprodukciji je značajno razvijena, pa sada imamo toliko opcija, kao što su vantjelesna oplodnja, banke donora i surogat majke.

Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku kaže da su najbrže rastuća grupa žene koje su dobile djecu u četrdesetim godinama, što je priličan skok u odnosu na par decenija ranije!

Ako vam treba još argumenata za majčinstvo u poznijoj dobi, neka od najnovijih naučnih otkrića mogu biti dovoljni da vas uvjere!

Studija koja je još u toku – New England CentenarianStudy otkriva da bi rađanje djeteta kasnije u životu moglo da pomogne da duže živite!

Istraživački rad pod nazivom Osjećati se staro vs biti star: Veza između samospoznajnog doba i smrtnosti otkrio je da dobijanje bebe u poznijim godinama može da vaš život učini srećnijim i bezbrižnijim.

Zapravo, istraživanje pokazuje da su stariji roditelji uglavnom srećniji.

Konačno, još jedna studija pokazala je da rađanje bebe nakon 35. godine može zaista da vas učini pametnijim jer se poboljšavaju vaše pamćenje, vještine za rješavanje problema i razmišljanje.

Ako imate između 35 i 40 godina i još niste zasnovali porodicu, a želite, pokušajte da ne brinete toliko o tome!

Imati bebu prije nego što ste spremni može učiniti cijelo iskustvo daleko od idealnog. I kako se ispostavilo, dobiti djecu u zrelijim godinama može biti nevjerovatno korisno.

Postarajte se samo da redovno kontrolišete svoje i bebino zdravlje, da živite što urednijim životom i ne zaboravite na prenatalne testove koji se preporučuju trudnicama nakon 35. godine starosti.

Na taj način ćete biti potpuno sigurne da se vaša beba razvija kako treba, pa ćete bezbrižno uživati u majčinstvu.

Izvor: moms.com
Prevod: MamaKlik.com

Poznate dame koje su postale mame u četrdesetim!

Svi TESTOVI U TRUDNOĆI koji otkrivaju genetičke nepravilnosti ploda

Da li je bolje biti mlađa ili starija mama?