Da li je bolje biti mlađa ili starija mama?

Da li je bolje biti mlađa ili starija mama? Da li je bolje rađati djecu dok ste baš mladi ili čekati da budete malo stariji? To je dilema koja je stara kao i samo roditeljstvo. Prema ovoj studiji, djeca starijih majki se bolje prilagođavaju od djece mlađih majki. Prethodne studije su pokazale da mlađe majke imaju više energije za podizanje djece, a takođe i više godina da uživaju u svojoj djeci.

Nova studija kaže da je jedna opcija bolja od druge, ali da obje imaju svoje prednosti.

U najnovijoj studiji koja je objavljena u Evropskom časopisu za razvojnu psihologiju, istraživači iz Danske pratili su 4.741 majku različite starosne dobi i njihovu djecu, ocjenjujući niz faktora kada su njihova djeca imala 7, 11 i 15 godina.

Otkrili su da je manje vjerovatno da starije majke verbalno ili fizički kažnjavaju svoju djecu u odnosu na mlađe mame, pa tako djeca starijih majki imaju manje socijalnih, emocionalnih i problema u ponašanju.

Istraživači su takođe primijetili da djeca starijih majki imaju bolje jezičke i društvene vještine od svojih vršnjaka koje su rodile mlađe mame. Ovo se pokazalo istinito bez obzira na druge faktore kao što su okolina, obrazovanje i finansijska situacija.

Slične studije su nagovijestile koristi starijeg materinstva.

Ova studija iz 2016. godine je otkrila da žene koje su rodile svoje prvo dijete nakon 25. godine imaju 11 odsto više šanse da dožive najmanje 90 godina nego mlađe mame, dok je studija iz 2014. godine otkrila da žene koje rode posljednje dijete nakon 33. godine imaju 50 odsto više šanse da dožive 95 godina.

Nijedna od ovih studija nije razmatrala zašto starije majke mogu da žive duže nego mlađe, ali bi moglo biti da su žene koje rode djecu kasnije u životu zdravije ili im njihove godine nalažu da kasnije sebi olakšaju starost.

Prednosti mladih majki

Najveći negativni faktori povezani sa odlaganjem rađanja su zdravlje i energija. Sasvim je tačno da trudnoća i porođaj mogu biti teži za starije nego za mlađe mame. U razvijenom svijetu napredna medicinska pomoć ublažava većinu ovih problema. Što se tiče dileme o energiji, to je individualno, kao što je i svaka mama drugačija.

Naravno, postoje i brojne prednosti kad imate djecu u mlađim godinama. Mlađe žene se uglavnom lakše i brže oporavljaju od trudnoće i porođaja nego starije. Žene koje pokušavaju da rode djecu u svojim mlađim godinama takođe imaju manje problema sa plodnošću, a ako se ti problemi pojave, imaju više vremena da pređu na druge opcije.

Mlađe majke takođe imaju više vremena da uživaju u majčinstvu, kao i u tome da budu bake u odnosu na starije mame. Kada rodite djecu u mlađim godinama, povećavaju se šanse da vaša djeca imaju duži i jači odnos sa bakom i dedom – a možda čak i sa prabakama.

Iako studije pokazuju da su starije majke strpljivije sa svojom djecom, one takođe pokazuju da je vjerovatnije da će mlađe mame sjesti na pod i igrati se s djecom.

Takođe, mlađe mame se lakše mogu prilagoditi glavnim životnim promjenama koje donosi beba jer nisu mnogo ušle u rutinu oko posla i kuće.

Ako se vaša djeca osamostale i odu iz kuće u vašim četrdesetim, a ne u pedesetim i šezdesetim godinama, znajte da ćete imati više vremena kasnije u životu da uživate u novoj slobodi. Takođe, možete postati baka mnogo ranije u životu nego starije mame.

Poenta je u tome da postoje i prednosti i nedostaci da rodite dijete u bilo koje doba. Na vama je da odlučite šta je najbolje za vas i vašu porodicu. Na kraju krajeva, pravo doba za vas da imate bebu – ako tako odlučite – su bilo koje godine kada mislite da je to najbolje za vas.

Izvor: mnn.com

Prevod: Dragana Martinović