Upoznajte svoje tijelo: Kako se dešava začeće?

Možda mislite da znate kako da napravite bebu. Ali, da li stvarno razumijete sve zamršene detalje? Naravno, svi imamo osnovno znanje – muškarac upoznaje ženu, oboje bivaju nagi, imaju polni odnos i devet mjeseci kasnije – eto ga, nasljednik. Ali, tu je mnogo više od toga, da ne spominjemo niz modernih varijacija na tu temu.

Na primjer, da li znate odakle tačno sperma i jajna ćelija dolaze, ili kako se te dvije mikroskopski velike stvari odluče da pronađu jedno drugo i stvore novi život? Ili, da imate samo oko 20 posto šanse za začeće tokom svakog ciklusa, čak i ako je vrijeme bilo pravo?

Unutar ženskog tijela: Kako se izleže jaje?

Za žene, mogućnost trudnoće počinje u jajnicima, ta dva objekta u obliku lopte sa svake strane materice. Jajnici su kao stalna kartonska kutija za jaja i dolaze u potpunosti opremljeni. Svaka djevojčica se rađa sa oko miliona jajnih ćelija – više nego potrebno za životnu zalihu – u jajnicima. Više nikada neće proizvesti još jajnih ćelija. U stvari, mnoga od njih počinju da umiru gotovo odmah. Ali ne brinite, ostaje puno za vaše reproduktivne godine. Sve u svemu, vjerovatno ćete osloboditi oko 400 jajnih ćelija, počevši sa prvom menstruacijom, a zaključno sa menopauzom koja nastupa obično u dobi između 45 i 55 godina.

Negdje u sredini menstrualnog ciklusa, najvjerovatnije između 12. i 16. dana, jajna ćelija dostiže zrelost u jednom od dva jajnika. Jajnik je oslobađa i zatim je brzo usisa ljevkast otvor najbližeg jajovoda. To su dva kanala koji vode od jajnika do materice. Ovim oslobađanjem jajne ćelije, koje se naziva ovulacija, započinje odbrojavanje vremena za začeće. Prosječna jajna ćelija živi samo 24 sata, tako da mora da bude oplođena uskoro, da bi dijete bilo začeto. Ako se vaš jajna ćelija sastane sa zdravom spermom na putu prema materici, njih dvoje se mogu spojiti i započeti proces stvaranja novog života. Ako ne, jajna ćelija završava svoj put u materici i propada. Kad se trudnoća ne dogodi, jajnik na kraju prestane sa stvaranjem estrogena i progesterona, hormona koji će pomoći u održavanju trudnoće i sluznica koja oblaže matericu se oljušti za vrijeme menstruacije.


Možda vas zanima: Koji su simptomi ovulacije?


Unutar tijela muškarca: Izrada materijala za bebe

Dok su žene zauzete sazrijevanjem jedne jajne ćelije ležernim tempom na oko mjesec dana, muškarci su gotovo stalno na poslu proizvodnje miliona mikroskopskih spermatozoida, čija je jedina svrha u životu da plivaju za svoj život i prodru u jajašce. Dok žene dolaze u kompletu sa svim jajnim ćelijama koje će im ikada trebati, muškarci nisu rođeni sa gotovom spermom. Oni je stvaraju redovnim tempom – od početka do kraja to traje oko 64 do 72 dana za stvaranje novih spermatozoida. Budući da prosječna sperma živi samo nekoliko nedjelja u muškom tijelu i da se od 30 do 300 miliona oslobodi sa svakom ejakulacijom, proizvodnja opreme za oplodnju radi 24 sata 7 dana u nedjelji.

Proizvodnja sperme započinje u testisima, dvije žlijezde smještene u kesama skrotuma ispod penisa. Testisi vise van tijela zato što su jako osjetljivi na temperaturu. Za proizvodnju zdrave sperme oni moraju da ostanu na temperaturi do 32 stepena celzijusa – oko četiri stepena hladniji od normalne tjelesne temperature. Nakon što je sperma stvorena, skladišti se u dijelu testisa poznatom kao epididimis (sjemeni kanalić).

Uprkos milionima spermatozoida proizvedenih i izdatih u svakom ejakulatu, samo jedan može da oplodi jaje – to je slučaj čak i za blizance. Pol embriona zavisi od vrste spermatozoida koji je prodro u jajašce prvi. Sperma sa Y hromozomom će dati dječaka, a sperma sa X hromozomom će dati djevojčicu. Dosta mitova o tome kako da se začne dječak ili djevojčica kruže već vijekovima, a neki su poduprti sa malo naučnih dokaza, ali u suštini, pol djeteta se određuje nasumice.


Pet namirnica za veću plodnost muškarca


Šta se događa dok ste zauzeti u seksu?

Veliki trenutak je stigao i to zapravo u seksu. Pored sve zabave, vaša tijela su u stanju napetosti koja će, nadamo se završiti u orgazmu, tom divnom, ugodnom osjećaju relaksacije koji takođe ima važnu biološku funkciju. Kod muškaraca orgazam pokreće izbacivanje sperme bogate spermatozoidima u vaginu i prema grliću materice brzinom oko 15 km na sat. Taj proces, poznat kao ejakulacija, spermi daje početni start na putu do jajne ćelije. Ženi vrhunac takođe pomaže začeće. Neka istraživanja pokazuju da kontrakcije nalik talasima povezane sa ženskim orgazmom pomažu da povuku spermu dublje u cerviks.

Mnogi parovi smatraju da je određeni seksualni položaj najbolji za pravljenje bebe. Niko ne zna sa sigurnošću, ali neki stručnjaci vjeruju da su misionarski položaj (muškarac gore) ili položaj iza (muškarac iza žene, oboje sa pogledom na istom pravcu) najbolje jer omogućuju duboku penetraciju. Ali, šta god želite. Najvažnija stvar oko seksa je da oboje imate dobar provod i da to radite dovoljno često da bi postojala živa sperma u ženskom reproduktivnom traktu za vrijeme ovulacije. To znači da treba voditi ljubav barem svaki drugi dan tokom sredine ciklusa.

Tokom perzistiranja sperma se bori do kraja

U ovom trenutku, ne možete da učinite mnogo, osim da držite palčeve i da se nadate, iako neki stručnjaci kažu da žena treba da ostane na leđima, sa jastukom podmetnutim pod njenu zadnjicu, najmanje 20 ili 30 minuta, tako da gravitacija može da pomogne spermi da dopre do jajne ćelije.

Dok vi i vaš partner uživate opuštajući se uz maženje poslije seksa, mnogo je aktivnosti koje se odvijaju unutar vašeg tijela. Oni milioni spermatozoida su počeli svoju potragu kako bi pronašli vaše jajašce, a to nije lako putovanje.

Prva prepreka je nivo pH kiselosti u vagini koja može da bude smrtonosna za spermu. Zatim tu je sluz koja se može činiti kao neprobojan plašt osim tokom jednog ili dva dana kada ste najplodniji i kada se čudesno olabavljuje tako da nekoliko najjačih plivača može da nađe put. Ali to nije sve – spermatozoidi koji prežive još uvijek imaju dug put. Sve u svemu, potrebno je da putuju oko sedam centimetara od grlića materice kroz nju do jajovoda. Kad uzmete u obzir da oni putuju brzinom od oko 2,5 cm na 15 minuta, to je prilično putovanje.

Najbrži takmičari mogu da nađu jajnu ćeliju za samo 45 minuta, a za najsporije to može potrajati do 12 sati. Ako ne pronađe jajašce u jajovodima za vrijeme polnog odnosa, sperma može da čeka tamo u fazi mirovanja do 72 sata.

Samo nekoliko desetina spermatozoida će ikada stići do jajne ćelije. Ostatak biva zarobljen, izgubljen – možda krenu kroz pogrešan jajovod – ili umru na putu. Za nekoliko srećnika koji su došli u blizinu jajne ćelije, trka nije gotova. Oni moraju da rade kao pomahnitali da bi prodrli skoz spoljašnji omotač jajašca i ući u njega prije drugih. Ako prodru, dolazi do mnogih promjena na jajnoj ćeliji tako da od tog momenta drugi spermatozoidi ne mogu više ući. To je kao štit koji se stvori preko jajne ćelije tačno u trenutku kada je prvi spermatozoid sigurno unutra.

Sada počinje pravo čudo. Jajna ćelija će biti oplođena u roku od 24 sata tako što se genetski materijal u spermatozoidu kombinuje sa genetskim materijalom u jajnoj ćeliji za stvaranje novih ćelija koje ubrzo počinju sa djeljenjem. Vi zapravo niste trudni sve dok snop novih ćelija, poznat kao embrion, ne proputuje ostatak puta kroz donji dio jajovoda i sam se ne prikači na zid materice.

Međutim, možete da imate vanmaterničnu trudnoću ako se embrion implantira bilo gdje drugde osim u materici, kao što je na primjer jajovod. Vanmaterične trudnoće nisu održive i potrebno je uzeti lijekove kako bi se zaustavio rast ili imati operaciju da biste je uklonili i time spriječili rupture i štetu na vašem jajovodu.

Ta završna dionica puta, implantacija embriona u zid materice, može da potraje još oko tri dana, ali može da prođe još nekoliko nedjelja dok ne propustite menstruaciju i posumnjate da ste na putu da imate dete.

Ako propustite vaš ciklus ili imate neke od drugih znakova trudnoće, možete da koristite test za trudnoću kako bi saznali sa sigurnošću da li imate jedno maleno na putu.


Pročitajte: Kako nastaje život? Nevjerovatne fotografije razvoja bebe u stomaku


banjalucanke.com