Pas se boji petardi – Evo kako zaštititi kućne ljubimce od praznične buke!

Pas se boji petardi - Evo kako zaštititi kućne ljubimce od praznične buke!

Svaki pas se boji petardi, nenadane buke i neprirodne tutnjave kojom “ljudska vrsta” obično isprati zimske praznike. U nastavku slijede konkretni savjeti kako pomoći kućnim ljubimcima u sezoni pucnjave petardi, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava…

I ove godine će prazničnu groznicu obilježiti prigodne proslave propraćene nevjerovatnim količinama petardi i svjetlećih raketa.

Mali broj ljudi zna odakle se takve stvari nabavljaju, ali je sigurno još manje onih koji su upućeni u zakone koji prate prodaju i upotrebu pirotehnike.

Na gradskim pijacama i ulicama, te oko škola uskoro će se čuti šaputanje “petarde, petarde”. Ova roba, već pred praznike može se naći na gotovo svakom ćošku i kako to već ide, djeca su najbolje mušterije.

Buka koju proizvodi jedna petrda prestravljuje djecu, pse, i ostale životinje koje žive u gradu.

Buka koju napravi samo jedna petarda može da ostavi ozbiljne posljedice na sluh i zdravlje životinja. O traumi i stresu da ne pričamo.

Ali, ako već živite u blizini onih koji ne haju za uši i zdravlje vaših pasa, evo nekoliko savjeta kako da ih zaštitite.

Šta činiti ako se pas boji petardi:

MamaKlik Pas se boji petardi - Evo kako zaštititi kućne ljubimce od praznične buke!

1. Neka vaš ćuko bude na povocu

U vrijeme praznika pas bi obavezno trebalo da bude na povocu. Pas u stanju panike nije sposoban da sluša. Držanjem na lancu psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga spriječiti da odluta i nastrada pod točkovima automobila.

2. Stavite na pseću ogrlici privjesak sa brojem telefona

Bilo bi poželjno da vaš pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona. Ako slučajno pobjegne – veća je vjerovatnoća da će vas neko odmah nazvati i brže ga vratiti.

3. Prepoznajte znake stresa kod psa koji se plaši buke pirotehničkih sredstava

Naučite da prepoznajete znake stresa kod psa. Psi pod stresom često su:

  • nemirni
  • hodaju tamo-vamo
  • dahću, sline i oblizuju se.

Kao vlasnik budite smireni jer vaše ponašanje utiče i na ponašanje psa.

MamaKlik Pas se boji petardi - Evo kako zaštititi kućne ljubimce od praznične buke!

4. Neka pas boravi u kući za vreme praznika

Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive napolju smjestite unutra bar za vrijeme praznika i dok traje pucnjava. Postoji i mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorištu, eksplodira pored psa i povrijedi ga.

5. Smjestite psa pored sebe kako bi se osjećao sigurno

Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga tjerati i gurati od sebe! Pustite ga da se smjesti uz vas ako ga to smiruje. Mnogi psi se smire i zaspu ako im dozvolite da legnu na kauč kraj vas dok gledate televiziju.

6. Ako se pas boji petardi, rjeđe ga vodite po mraku u šetnju

Izbegavajte večernje šetnje, odnosno šetnje u vrijeme pucnjave. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako pas ne bi ostao bez dnevne doze kretanja, igre i akcije.

7. Ranije ga nahranite kako stres ne bi uticao na apetit

Nahranite psa nešto ranije kako mu stres ne bi uticao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele da jedu).

Takođe, stres može uticati na pojačano mokrenje ili stolicu (proliv). Nemojte da ga grdite ako mu se desi “nezgoda” koja se nije dogodila još od štenećih dana.

MamaKlik Pas se boji petardi - Evo kako zaštititi kućne ljubimce od praznične buke!

8. Neutrališite spoljne zvukove

Navucite zavjese i spustite roletne prije nego što pucnjava i vatromet započnu, bar u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Roletne i deblje zavese će prigušiti zvukove i spriječiti bljesak vatrometa. Upalite i pojačajte televizor kako bi neutralizovali zvukove koji dolaze od spolja.

9. Pas se boji petardi ali i dalje voli igru: zabavite ga i odvucite mu pažnju! 

Psu igrom i poslasticama pokušajte odvratiti pažnju od pucnjave, ali ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše podsticanje i zahteve, pustite ga da se umiri.

Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi jer pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike, nije u stanju da sluša i reaguje na komande.

Ako petarda iznenada pukne reagujte veselim tonom.

Mamaklik Pas se boji petardi - Evo kako zaštititi kućne ljubimce od praznične buke!

10. Ako se Vaš pas baš boji petardi razmislite o terapiji lijekovima

Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar.

Kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, trebali biste razmisliti o terapiji lijekovima. Nikada nemojte davati lijekove za smirenje na svoju ruku a da ste se prije toga niste konsultovali sa veterinarom!

11. Nemojte kažnjavati uplašenog psa!

Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako na pucanje reaguje nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove.

Neki psi usljed stresa mogu reagovati agresivno.

Pas se boji petardi - Evo kako zaštititi kućne ljubimce od praznične buke!

Paszavas.com/MamaKlik

Poznajete li pseće manire, ponašanje koje će osigurati igru djece i pasa

Rase pasa koje mogu da drže i alergični na dlaku