Postporođajni period iz ugla jednog TATE: Ovo NISAM SMIO REĆI ženi nakon što je rodila

MamaKlik Postporođajni period iz ugla jednog TATE: Ovo NISAM SMIO REĆI ženi nakon što je rodila

Postporođajni period donosi velike promjene i očevima. Mnogi se “na prvu” ne snađu u novoj ulozi, očekujući da sve bude kao i prije ili da žena preuzme na sebe sve obaveze oko bebe. Prenosimo iskustva jednog tate koji je “lupio” nekoliko nesuvislih rečenica svojoj supruzi u osjetljivom postnatalnom periodu i – srećom – ostao živ. Danas priznaje da doživljava pravi transfer blama kada se prisjeća konstatacija i pitanja koje je postavio svojoj ženi nakon što su dobili prvu bebu. I upozorava druge očeve da ne rade to!

Clint Edwards, ponosni je roditelj troje djece, a prvi put je postao tata kad je imao 24 godine. Poznati bloger i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu priznaje kako tada nije imao iskustva kad je u pitanju sve što donosi postporođajni period. Drugim riječima, nije imao pojma šta radi.

“Bio sam mlad, zbunjen i uplašen, i zbog svega toga sam rekao neke zaista glupe rečenice svojoj ženi. Danas se osjećam grozno zbog toga. Zato sam odlučio popričati sa sobom iz prošlosti i objasniti postporođajno iskustvo iz perspektive jednog oca”, napisao je ovaj tata i dodao kako se nada da će novi očevi naučiti nešto iz njegovih pogrešaka.

Ovo je 5 rečenica za koje Clint priznaje kako ih nikad nije smio reći svojoj ženi nakon što je rodila njihovo prvo dijete. Na duhovit način se obraća samom sebi iz prošlosti a poruka je upućena svim budućim očevima da ne ponove njegove greške:

1. Kad je doktor rekao da se ponovno možemo seksati?

“Jadan ti”. Nekoliko mjeseci bez seksa.

Tvoja žena je upravo rodila dijete od tri kilograma, u mom slučaju joj je dijete “iščupano” iz duboke otvorene rupe u trbuhu (carski rez), ali to je ništa u poređenju sa tim koliko si ti napaljen.

Čovječe…nosi se s time!

Tvoja žena je upravo devet mjeseci nosila vašu bebu, zatim imala veliku operaciju u kojoj je živo biće izvučeno iz nje i zatim je ugrubo ponovno ‘sastavljena’ natrag.

Zar ozbiljno misliš da joj sad trebaš ti i tvoja pitanja o seksu? Razmisli glavom. Daj njenom tijelu da se odmori, i te kako je zaslužila.

2. Kad ćemo ponovno početi vježbati?

Znam što si napravio. Lukavo si rekao “mi”, a ne “ti”.

Znaš li što je tvoja žena upravo čula?

“Trebaš se primiti posla i napokon izgubiti ove kilograme iz trudnoće” ili “Nisi mi više privlačna nakon što si rodila”.

S tim pitanjem si zapravo potvrdio ono čega se većina žena boji nakon poroda. Svaka čast, budalo. Oboje se prilagođavate na novu bebu, ali tvoja žena se prilagođava na novu bebu i na novo tijelo.

Oženio si je jer je preslatka i predivna. Jer te je učinila da se osjećaš boljim čovjekom. Ne zato jer je super izgledala u uskim farmerkama. Zbog toga, razmisli još jednom i daj novoj mami da diše.

3. Umoran sam

Slušaj, razumijem te. Imati bebu iscrpljujuće je za oba roditelja. Ne kažem da nisi umoran. Ali, kažeš li ženi da si umoran, ona će osjećati kao da nešto treba napraviti kako bi ti pomogla da se odmoriš.

Ili je to kao da je pitaš da te utješi ili nagradi što si takav ‘heroj’. To sada nije njen posao.

Možeš potražiti emocionalnu podršku oko toga koliko si umoran bilo gdje drugdje. Jer, znaš šta?

Ona je ta koja dolazi ponovno sebi, koja proizvodi mlijeko kako bi nahranila vašu bebu.

Ona nema energije kako bi tebe utješila zbog toga što se osjećaš umorno i zato, učini joj uslugu i nemoj se žaliti o tome koliko si umoran.

4. Hm…moram li ja promijeniti pelene?

Da, da moraš! Ti si tata. Ovo je partnerstvo. Ako je beba zaprljala samu sebe, riješi to. Nemoj prosljeđivati prljavi posao svojoj ženi. Imaj malo ponosa.

Ovo je novo doba.

Ravnopravan muškarac može promijeniti pelenu i osjećati se dobro zbog toga. Iskoristi prednost činjenice što možeš i jednostavnim činom mijenjanja pelena bez prigovaranja biti od pomoći svojoj porodici.

Prestani biti lijen i prestani se ponašati kao da si bolji od tog posla!

5. Sad si na porodiljskom. To ti je kao produženi godišnji

Ne! NIJE! To je vrijeme oporavka, budalo jedna.

To je vrijeme kada se tvoja žena oporavlja, dolazi sebi i povezuje se s bebom.

Trebalo bi da dobije vremena koliko god da joj je potrebno.

Ono što si zapravo htio reći je ovo: Da barem ja mogu dobiti porodiljsko odsustvo kako bih brinuo za tebe i naše dijete. Kako bih proveo više vremena s vama.

Trebalo bi da budeš ljut samo ako ne možeš dobiti porodiljsko kako bi više pomogao ženi i brinuo se za vaše dijete, to jedino.

Klokanica/MamaKlik.com

Šta se događa u muškom mozgu kad postane tata?

10 slatkih ideja kako partneru reći da će postati tata