Šta se događa u muškom mozgu kad postane tata?

Neurološka aktivnost povezana s majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene nego na roditeljstvo uopšteno. Što su više uključeni u brigu i njegu beba, i što više vremena provode sa svojom bebom, izraženije su promjene…

Prema nekim istraživanjima, 1975. godine prosječni otac provodio je oko 15 minuta dnevno sa svojim djetetom, dok se 1995. to vrijeme produžilo do dva sata dnevno. Patrick M. Houser, autor “Vodiča za buduće očeve”, smatra da je uloga oca do danas dosegla potpuno nove razmjere.

Za razliku od velikog dijela prošlog stoljeća, kada su očevi u bolničkoj čekaonici dijelili cigare neznancima kako bi proslavili rođenje djeteta, danas su očevi uključeni u sve faze iščekivanja, poroda i brigu oko djeteta, tvrdi Houser.

Odgovore na pitanja zašto su brižniji i privrženiji oni očevi koji od samog početka aktivno sudjeluju u očekivanju i rođenju djeteta, može nam ponuditi nauka.

Izgleda da se puno toga događa u mozgu novih tata jer je nekoliko istraživanja otkrilo da se događaju značajne neurološke promjene jednom kada muškarci postanu očevi. Uz to, što su više uključeni u brigu i njegu beba, i što više vremena provode sa svojom bebom, to su izraženije te promjene.

Istraživanja tvrde da neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu uopšteno, pa tako i kod muškaraca.

Međutim, pretpostavlja se da ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti, kada su muškarci bili manje uključeni u odgoj djeteta.

Šta se događa muškom mozgu jednom kada postane otac?

Smanjuje se nivo testosterona

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene te da se njihov nivo testosterona značajno smanjuje. Na taj način novi tate mogu biti više emocionalno uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu. To rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emocionalnu vezu i mijenja nivo hormona u mozgu.

U istraživanju iz 2011. godine, otkriveno je da nivo testosterona kod novih očeva pada za čak 40 posto što je povezano upravo sa zbližavanjem s bebom.

Povećava se nivo oksitocina – hormona ljubavi 

Hormon oksitocin proizvodi se u ženama i muškarcima tokom intimnog kontakta, a često ga nazivaju i “hormonom ljubavi”. Ovaj hormon važan je za majku jer tijelo priprema za uspješnu trudnoću i porod, ali i za oca.

Istraživanja su pokazala da se ovakva hormonalna aktivnost u očevima javlja već tokom partneričine trudnoće, a pojačava se ako je otac prisutan na porodu.

Kod očeva su hormoni prolaktin, vazopresin i oksitocin na najvišem nivou u razdoblju oko poroda.

Oksitocin ili “hormon ljubavi” naglo se poveća nakon rođenja bebe – i za mame i za tate.

Dok je kod mama ovaj hormon potaknut određenim radnjama, poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, kod tata se hormon ljubavi aktivira kroz igru, nasmijavanje bebe ili kroz brigu o bebi. A što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivniji nivo oksitocina.

Pojačana je proizvodnja prolaktina kao i kod mama

Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana s proizvodnjom mlijeka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji s bebom. Štaviše, samo u prvom mjesecu očinstva nivo prolaktina povećava se za 20 posto, a što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća količina prolaktina.

Naučnici vjeruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina povezuje sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.

Pojačana proizvodnja prolaktina povezuje se sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.

Povećava se nivo vazopresina – hormona za monogamiju

Povišen nivo vazopresina stvara kod oca potrebu da štiti porodicu i želi ostati kod kuće umjesto da vani traži novu partnericu. Vazopresin je poznat i kao hormon za monogamiju, odnosno za stvaranje osjećaja odgovornosti.

Intimnost između djeteta i oca, posebno doticajem kože, dovodi do pojačane proizvodnje oksitocina. Povišena razina oksitocina u očevom tijelu ključna je za razvoj njegovih instinkata kao brižnog roditelja. Rezultat ove pojačane hormonalne aktivnosti je povezanost, privrženost, odgovornost, lojalnost, zaštita, ljubav i briga u novopečenim očevima.

Predani očevi su i bolji muževi

Houser navodi još jednu prednost dobrog odnosa oca i djeteta, a to je dugovječnost takvih porodica. Veća je vjerovatnoća da će uz porodicu ostati onaj otac koji je privržen i predan svojoj djeci.

Tokom trudnoće, poroda i kasnije, kod očeva se javljaju nježnost, ljubav i osjećaj pripadnosti, što je temelj za nastanak životne povezanosti između oca i djeteta.

Prema Houserovom zaključku, prelaz u očinstvo jedno je od najznačajnijih i najizazovnijih iskustava u životu muškarca, a kako bi to iskustvo bilo zadovoljavajuće i uspješno, očevi se moraju osjećati sigurno, samopouzdano i imati podršku ljudi oko sebe.

Svi ovi rezultati dokazuju da čvrsto iskustvo roditeljstva i brige o bebi utiče na sličan način i kod mama i kod tata. I dok procesi tokom trudnoće i porođaja pomažu mamama s razvijanjem majčinskog instinkta, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom povezanošću s bebom.

Ako si primijetila da je tvoj partner postao nježniji nakon rođenja bebe, sada znaš i zašto – ne samo da si se ti promijenila otkako si postala majka, već se to dogodilo i njemu otkako je tata.

Izvor: Miss7mama.24sata.hr