Mama intervju: Milena Kostić

Novosađanka Milena Kostić autorka je popularnog bloga “Mama iz magareće klupe“, koji se bavi pitanjima roditeljstva, što je i očekivano, s obzirom na to da je ona petostruka mama. Milenin ponos ali i inspiracija su tri djevojčice i dva dječaka, Katarina Lara, Nikolaj, Anastasija, Lav i Irina.

U braku je sa gimnazijskim drugom, Aleksandrom. “I to je jedan od primera kako nas život iznenadi, jer to nije gimnazijska ljubav, već je došla godinama posle. Još jedan temelj u tezi u koju verujem, da za sve postoji ono pravo vreme”, kaže Milena.

Milena je i apsolvent medicine i, kako kaže, vječiti zaljubljenik u istu, ali zbog spleta svega i svačega, još uvijek je na jednocifrenom broju ispita od diplome. Od formalnih zvanja dobila je ono inženjera u menadžentu, a neformalnih, između ostalog, i zvanje CBS savjetnice za dojenje. Drži konsultacije sa trudnicama i dojiljama, piše savjete na temu dojenja za nekoliko portala, a na nekima je stalni saradnik. Predavač je u školama roditeljstva, i u priremi za zvanje međunarodno sertifikovane savjetnice za dojenje. U Centru za promociju bezbjednosti saobraćaja i Kancelariji za dječja autosjedišta u okviru Centra, vrši preglede ispravnosti sjedišta i njihovog korišćenja, kao i edukaciju roditelja o tome. 

Takođe, nekoliko godina unazad uključena je u vođenje udruženja Mame Novosađanke, koje je usmjereno na poboljšanje dobrobiti žena, prije svega mama. Udruženje organizuje više manifestacija sa tim ciljem, kao što su Mamin bazar i Mama biznis fest.

Blog je, ipak, jedna od njenih najvećih ljubavi, a bavi se nedoumicama koje iskusi prosječan roditelj, nezavisno da li ima jedno ili petoro djece. 

“Trudnim se da pišem realno, bez preterivanja ni u pravcu glorifikovanja roditeljstva, ni u pravcu danas popularnog ‘hejtovanja’. I verujem da uspevam u tome, sudeći po porukama, reakcijama, razgovorima sa drugima”, ističe Milena, te dodaje: “Kako smo mi ipak višečlana porodica, to je nešto što zauzima veliki segment mog bloga. Višečlane porodice nose i mnoštvo predrasuda. Često bude i vređanja, nipodoštavanja. Postoji i neki šablon pitanja koji nas redovno pitaju, od toga da li su sve to naša deca, do zabadanja nosa u novčanik. U razgovorima sa drugim roditeljima troje i više dece, vidim da je to svima nama zajedničko”.

Zato su prošle godine otpočela druženja pod nazivom Super 3+, kao vid međusobne podrške, mjesto gdje razmjenjuju iskustva, savjete, pa i kukaju ako treba. “I nadam se da će vremenom prerasti u pravu mrežu podrške i pozitivnog primera”, kaže Milena.

Kako izgleda svakodnevica sa pet mališana, Milena nam je ispričala u nastavku intervjua:

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Milena: Počinje ustajanjem kad suprugu zvoni sat, oko šest, i spremanjem starijih četvoro za školu i vrtić. Sve to je dosta olakšano time što većinom uveče spremimo sve što treba, a ujutru naizmenično uskačemo kome treba pomoć ili nadgledanje.

Zadovoljna sam prolaznim vremenom od nekih pola sata i činjenicom da niko ne kasni.

Uveče, pošto su svi u krevetima, koristim vreme za pisanje, nekad za učenje i edukacije, pripreme planova za sledeći dan. A nekad, mada sve ređe, čitam.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Milena: Uvek sam bolje funkcionisala uveče i noću nego ujutru, pa i sada mi je vrhunac produktivnosti kad padne noć. Doduše, od tempa koji imamo, ta produktivnost se bori sa umorom. 

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Milena: Vreme za mene je trenutno kad se poklopi smena u školi najstarijoj sa vrtićem i beba ne pravi preveliki haos. I uveče, kad svi spavaju. I u mnogo situacija gde muž jednostavno pokupi decu i izvede, dajući mi lufta da budem malo sama.

Povremene odlaske kod frizera ili u kozmetički salon obično provodim boreći se sa grižom savesti, ali verujem da kad najmlađe malo više stasa, da će ići lakše. Ne znam šta mi posebno nedostaje, ali doći će sve jednom na red, ne sumnjam.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Milena: Uh. Moja uloga je pomalo organizatorska. Decu kupim iz vrtića ja, jer sam na porodiljskom trenutno, a popodne se smenjuju sa vanškolskim aktivnostima, pa tako imam priliku da imam 1 na 1 sa nekim od njih.

Imamo trenutno jednog školarca, a od jeseni dva, pa je deo dana posvećen tome. Nekad izmišljam ideje za kreativnost i zabavu, a nekad samo galamim. Tako da, mislim da sam kao i svaka mama, manje više.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Milena: Sve trudnoće su bile planirane, pa nije bilo nekog posebnog faktora iznenađenja. Više sam nestrpljivo brojala dane kad mogu da konačno uradim test. A kako su bile planirane i željene, svaki test je činio da budem zahvalna što smo to uspeli.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Milena: Svih pet trudnoća je povezivalo par zajedničkih stvari: patila sam od jakih mučnina i povraćanja, imala sam česte nesanice, porađala sam se u terminu ili koji dan posle, i sve bebe su bile preko 4 kg. Ostalo, pa, manje više isto. Nije postojalo da žudim za nekom hranom, energije sam u svakoj sledećoj imala manje i svaka sledeća mi je bila fizički više zahtevna. Ali više sam no zahvalna što su bile zdrave trudnoće.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Milena: Imala sam sreće da je muž uspevao da sačuva deo godišnjeg za taj period te sam imala njega kao glavnu podršku tih dana, što fizički, što psihičku. Time onda nekako zanemariš i iscrpljenost i nespavanje i bodriš sebe da ti to možeš (iako se plašiš da ne znaš šta radiš).

Bilo je i dana sa minus fazom, kao pretpostavljam kod većine novopečenih mama, ali imala sam sreće što sam od onih koji sve racionalizuju, pa sam uspevala da izguram.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Milena: I mnogo i nimalo. Mislila sam da ću biti tolerantnija, strpljivija, ali se ispostavilo da to jesam delimično ali samo prema članovima porodice. Prema drugima sam još više zahtevna. Nisam postala ni više fleksibilna, a ako i ima tih primera, uslovljeni su umorom.

Naučila sam najviše o sebi, o svojim prioritetima, željama. O ličnim granicama. Naučila da brinem malo više o sebi iako to možda zvuči paradoksalno sa petoro dece. A sa druge strane, ja sam i dalje ja, sa istim ljubavima, razmišljanjima, slabostima i karakternim osobinama.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Milena: Verujem da su sledeće dve stvari najvažnije.

  1. Sve će proći. I doći će nešto novo. Ništa nije toliko strašno i ne treba se unapred opterećivati. Loš dan ne znači da će celo roditeljstvo biti loš period. Loš dan ne znači da ste loša mama. Loš dan samo znači da imate i dobre dane (inače nemate sa čim da upoređujete). Sve je to život.

2. Dete ulepšava život, ali to je i dalje vaš život. Isto tako, tata je isto roditelj kao i vi. Kad se beba rodi, zna kao i vi. Iliti ne zna kao i vi. Učite zajedno i sudelujte zajedno. Ne zaboravite da ste u sve to i ušli vas dvoje (beba je samo nadogradnja odnosa).

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Milena: Podrška partnera, preraspodela obaveza i oko kuće i oko dece i dobro promišljanje oko prioriteta u mnogome olakšava sve. Još imam puno kočnica, najviše uslovljeno time što su deca još mala, ali čini mi se da solidno sve balansiram.

Inače, nisam od onih koji smatraju da se moraju imati obe solucije – karijera i porodica, kao podjednako važne za nas. Naprotiv, treba biti iskren prema sebi i priznati šta je ono što je bitno da bi se osećali dobro u svojoj koži. I onda raditi na tome, šta god da je nečiji lični izbor.

Ovako, pod pritiskom javnosti, okoline, medija, lako je sagoreti u pokušaju da nečije (možda tuđe) zamisli o sebi i svom životu izguramo.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Milena: Moji ukućani već znaju – kad ne znam šta ću, tu je testenina. Mogu da je jedem u svim varijantama, a posebno draga mi je sa piletinom i povrćem.

Potrebno je: 300g pilećeg filea na sitne kockice iseći i propržiti na maslacu. Izvaditi meso. U isti tiganj dodati izgnječen beli luk i kukuruz šećerac, pa kratko izdinstati. Dodati šampinjone isečene na listiće, začine po ukusu i kad puste vodu, tikvicu isečenu na rezance. Kad voda izvetri, dodati 200 ml neutralne pavlake, izmešati, pa dodati 500g unapred skuvanu testeninu i sve sjediniti. 

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Milena: Ne spavam. I skoro da se ne šalim za to.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Milena: “Bunim se. Dakle, postojim.” – Alber Kami

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Milena: Dve mame koje su meni velika inspiracija – Sara Oster Rokvić i Brankica Raković – već ste ugostili, pa ostaje samo jedna, a to je Marija Hudolin. Žena inspiracija.