Mama intervju – Dubravka Aničić

Mama sa kojom započinjemo našu novu rubriku je Dubravka Aničić, supruga, majka dječaka od 6 godina i djevojčice od 5 godina. Tvorac linije Prirodne kozmetike MYSTERY. Jedna od nas, među nama. Mama koja je inspiraciju za svoj posao pronašla u svojoj djeci.

Mamaklik : Kada počinje a kada završava vaš dan?

Dubravka : Moj radni dan počinje u 6.15. Spremanje, vrtić, škola, posao, svakodnevne obaveze. Kao žena preduzetnica često nemam jasno definisano radno vrijeme, što ima svoje prednosti i mane, tako da radni dan nekada završi u 14h, a nekada u 20h. U svakom slučaju kada djeca završe sa vrtićem nakon toga vrijeme provodimo zajedno

Mamaklik : Koji vam je nadraži dio dana?

Dubravka : S obzirom na moje fleksibilno radno vrijeme, nemamo jasno definisane dijelove dana kada uobičajeno radimo podrazumijevane stvari. Nešto što praktikujemo u našoj porodici je da bez obzira na poslovne obaveze u vrijeme ručka budemo svi u kući, i to je period kada osjetimo toplinu doma i kada se posvećujemo jedni drugima.

Mamaklik : Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Dubravka : Za sebe imam malo vremena, s obzirom na to da nam je u usponu  linija prirodne kozmetike. Svoje slobodno vrijeme koristim da se edukujem u oblasti prirodne kozmetike, da proširim svoja znanja kako bih postigla maksimalan kvalitet svojih proizvoda. Moje vrijeme je i kafa sa prijateljicama koje se ne odričem.

Mamaklik : Vaše vrijeme sa djecom?

Dubravka : Popodnevni časovi su obično rezervisani za druženje sa djecom. Pripremamo ručak zajedno, ručamo i nakon toga provodimo par sati zajedno u kući ili van kuće. Meni je bitnije da to vrijeme koje smo zajedno provedemo kvalitetno, bez obzira na dužinu trajanja. Ponekad je kvalitetnije provedeno vrijeme pola sata češljanja lutkice ili sat vremena bojenja kamenja nego da smo cijeli dan proveli zajedno gledajući crtane filmove.

Mamaklik : Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Dubravka : Prva trudnoća je bila kolektivno oduševljenje. Druga, obzirom na kratak period između dvije trudnoće je bila za mene malo stresna. Bila sam mama puna planova, spremala se da diplomiram na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, odvajala se od sina svakako na neko vrijeme da bih diplomirala i onda još trudnoća. Međutim, osjećaj stresa i izgubljenosti je potrajao svega par dana, a nakon toga je krenula nova radost. Mama trudnica je uspjela sve to da završi sa radošću i zadovoljstvom i mogla da se posveti svojoj curici maksimalno.

Mamaklik : Kako je prošla vaša trudnoća?

Dubravka : Obe trudnoće su bile kakve se poželjeti mogu. U prvoj trudnoći, kako to obično biva svi te maze i  paze. Onda se rodi to malo čudo i svi se posvetimo baš njemu, prolaze dani, a mi nakon 9 mjeseci saznamo da očekujemo još jednu bebu. Druga trudnoća je bila pravi izazov, malo dijete, mama na relaciji Banja Luka – Novi Sad, odbrana diplomskog rada, prvi rođendan sinu prvencu, aktivno i užurbano od početka do kraja.

Mamaklik : Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Dubravka : Kada sam rodila sina imala sam svo vrijeme svijeta da se posvetim baš njemu, sve je bilo idealno, suprug i ja smo uživali u šetnjama gradom sa njim, prvom hranjenju, prvim koracima…. 18 mjeseci kasnije, kada sam rodila djevojčicu bilo je jako interesantno izdržati taj period. Ona je bila jedna beba krhkog zdravlja, već sa 20 dana prva temperatura, prvi sirupi. Sin je bio takođe mala beba, i on je zahtjevao svoje. Sreća u tome je kada imate porodicu koja vas podržava i daje sve od sebe da pomogne u svemu.

Mamaklik : Šta savjetujete drugim mamama?

Dubravka : Svakako da u periodu trudnoće slušaju svoje tijelo i svoje potrebe. Isto tako, i kasnije kada djeca rastu, trudimo se da damo svoj maksimum, da svi budu srećni i zadovoljni. Moj savjet je da učine sebe zadovoljnim, na ovaj ili onaj način jer ako mi nismo zadovoljne niko u kući nije zadovoljan. Bolje odvojiti kvalitetnih pola sata za sebe i svoje potrebe i pola sata za djecu nego nekvalitetnih sat vremena za njih.

Mamaklik : Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Dubravka : Imam kreativan posao. Moj posao je nastao zbog moje porodice, moji sapuni su nastali zbog moje kćerkice. I moj posao osim što je nastao iz ljubavi prema djeci, iz potrebe da pomognem svojoj kćerki, nastao je i iz potrebe da pobjegnem iz svakodnevnice. Posao mi je ono vrijeme za mene, sa početka razgovora, vrijeme koje odvajam da radim nešto što ja volim tako da kada odem kući umorna od napornog dana i kada imam još popodnevnog posla lako to odradim zajedno sa svojom porodicom. Ručak je dio dana kada se posvećujemo jedni drugima, i ja ga zovem vrijeme za reset. Tada napunim baterije i idemo dalje do kraja dana.

Mamaklik : Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Dubravka : Tjestenina sa piletinom u curry sosu

Isjeći pileći file na kockice i prodinstati u tavi. Začiniti po želji.
Skuvati makarone.
U vatrostalnoj posudi pomiješati makarone sa piletinom, preliti vrhnjem za kuhanje u koji ste prethodno dodali na vrh kašičiće curry začina ili kurkume. Preko narendati sir i zapeći u rerni.

Mamaklik : Vaš životni moto?

Ono što me ovih dana pokreće jeste:

„PROMIJENI ŽIVOT I OSTVARI SAN, DOĐI NA POZITIVAN DAN“