Zašto kosa opada poslije porođaja i šta činiti

Opadanje kose poslije porođaja ili postporođajna alopecija je normalno stanje koje se dešava zbog hormonalnih promjena.

KONCENTRACIJA ESTROGENA OPADA NAKON POROĐAJA A TO IZAZIVA I NAGLO OPADANJE KOSE.

Ako opadanje nije pretjerano i ne traje dugo, nema razloga za brigu. Više od pola porodilja ima postporođajnu alopeciju u određenoj mjeri.

Kad se javlja opadanje kose i kako izgleda

Neposredno nakon porođaja moguće je da porodilji naglo počne opadati kosa ali dva do tri mjeseca nakon toga sve ponovo dolazi u normalno stanje.

Kod nekih žena proces opadanja može se produžiti i na par mjeseci pa ponekad i do čitavu godinu.

Kosa počinje da gubi na kvalitetu dlake i sjaju, mrsi se i lomljiva je, posebno pri vrhu.

Neke majke hvata panika od toga kad im prilikom pranja kose u ruci ostane puna šaka opalih pramenova kose. Ponekad se dešava da i 30% kose opada u ovom periodu.

Uzrok opadanja kose

U trudnoći estrogen raste dok se nakon porođaja njegova koncentracija u organizmu smanjuje. To je najčešći razlog ovakvih promjena.

Sve promjene koje se dešavaju uzrokuju stanje stresa u organizmu tako da i on u određenoj mjeri utiče na opadanje kose.

Kako njegovati kosu

Sve promjene po pitanju opadanja kose obično prestaju nakon nekoliko mjeseci. Sjajna i bujna kosa koju je žena imala prije i u toku trudnoće ponovo će biti takva.

U ovom period potrebno je koristiti šampone na biljnoj bazi sa visokom koncentracijom vitamin B grupe. Takođe se mogu koristiti i losioni protiv opadanja kose.

Ukoliko je kosa duga, treba je raščešljavati pod maskom ili dok je nanesen regenerator da bi se spriječilo dalje pucanje i opadanje.

Mogu se koristiti i blagi šamponi kojima peremo kosu djece uz upotrebu maske za jačanje kose nakon pranja. Lagana masaža korijena kose svakako će podstaknuti bolju cirkulaciju.

Nakon nekoliko mjeseci kosa će zablistati starim sjajem.