Samo nekoliko vrtića ima drugu smjenu

Većina vrtića u RS ima radno vrijeme do 18 časova, a samo nekoliko ih je otvoreno do 21 čas jer, kako kažu nadležni, nema veće zainteresovanosti roditelja za više takvih predškolskih ustanova.

Sandra B. iz Banjaluke, čija djevojčica ide u banjalučki vrtić “Neven”, kaže da joj mnogo znači što je njena kćerkica na sigurnom dok je druga smjena.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, ističe da imaju šest objekata koji rade od 15 časova do 21 čas.

“Nemamo pretjeranu zainteresovanost roditelja da dovode djecu u tom periodu, ali da postoji veća potreba, mi bismo sigurno otvarali još objekata koji bi radili tako”, kazala je Kurtinovićeva.

Prema njenim riječima, radi se o vrtićima “Kolibri”, “Bambi”, “Plavi čuperak”, “Radost”, “Neven” i “Naša djeca”.

Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS i direktor predškolske ustanove “Andrej” Banjaluka, ističe da sigurno da postoji potreba za drugom smjenom, ali to mora biti sistematski organizovano.

“U našem vrtiću smo anketirali roditelje da li postoji potreba da organizujemo drugu smjenu i nismo naišli na veliku zainteresovanost za rad vtića poslije 15 časova”, kazao je Buzadžija.

Iz kluba za djecu “Bambi” iz Prnjavora ističu da imaju potrebu za drugom smjenom, ali da bi samim tim to iziskivalo i dodatne radnike.

“Uvođenje smjena u vrtićima je odlična stvar za roditelje koji takođe rade u smjenama, ali je to teško sprovesti u djelo”, kazala je Ružica Stanković, direktorica.

Iz vrtića “Radost” Prijedor kazali su da su početkom nove školske godine uradili anketu među roditeljima da li ima potrebe za nekim vidom produženog boravka.

“U centralnom vrtiću, gdje boravi 250 djece, samo 14 roditelja je izrazilo zainteresovanost, pa se nismo odlučili za to“, kazala je Gordana Jekić, direktorica.

I iz Trebinja kažu da u njihovom gradu nema nijedne predškolske ustanova koja ima duže radno vrijeme, nego uglavnom rade do 16 časova.

“Zbog velikog broja mama i tata koji rade po ‘evropskom’ radnom vremenu, mislili smo da će roditelji biti više zainteresovani da se u vrtićima organizuju i smjene, međutim roditelji nisu pokazali zainteresovanost za to“, kazao je Aleksandar Vukanović, direktor JU “Naša radost” Trebinje.

Nezavisne