Mama intervju: Miljana Vulović Tadić

Miljana Vulović Tadić je magistar farmacije – specijalista ispitivanja i kontrole lijekova. Znamo je kao Miss šarma BiH i 1. pratilju Miss Evrope 2014. godine. Ljubav prema manekenstvu je pretvorila u veliki broj godina uspješnog bavljenja ovim pozivom, a sada tu ljubav ostvaruje u porodičnom Modnom ateljeu “Stella” kreiranjem unikatnih, ekskluzivnih haljina.

Miljana je i majka troje djece – petogodišnjeg Aleksandra i šesnaestomjesečnih blizanaca Đorđa i Đurđe. A ovo je njihova svakodnevica:

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Miljana: Ukoliko se prethodni dan ikad završi – ako uspijem odspavati koji sat s obzirom na to da se sve troje djece često bude po noći 🙂 – novi dan počinje oko 6h ili ako imam sreće oko 7 sati ujutro sa “mamaaaa” iz susjedne sobe.

Najčešče je to Đordje koji je pravi ranoranilac. Dok mazim njega i pripremam mlijeko bude se i ostali. Uz flašicu mlijeka odgledamo Aleksandrov omiljeni crtani film, nastavljamo sa presvlačenjem i pravljenjem doručka.

Dan se završava kao što i počinje, ali obrnutim redom – večera, presvlačenje, kupanje, mlijeko i pjevanje uspavanki. Ako mi preostane snage kad se svi uspavaju posvetim malo vremena sebi.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Miljana: Najdraži dio dana je kada svi spavaju. 🙂  Šalu na stranu, svaki dio dana sa njima je poseban, naročito u ovom uzrastu kada sve upijaju i pričaju na samo njima poznatom jeziku.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Miljana: Zahvajujući nesebičnoj podršci moje porodice, nađe se vremena i za mene. Obično to vrijeme provodim kao i svaka žena u kozmetičkom ili frizerskom salonu, na masaži ili na kafi sa prijateljicama.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda?

Miljana: S obzirom na to da imam blizance, veći dio dana nam prođe u hranjenju i presvlačenju. U tom su uzrastu kada im je 5 obroka neophodno. Srećom, prošli smo period kašica i pravljenja hrane posebno za njih.

Trudim se uvijek da djeca provode vrijeme na čistom vazduhu bez TV-a, tableta i telefona, tako da najviše vremena provodimo u šetnji, otvorenim igraonicama koje najstariji sin obožava ili u dvorištu naše vikendice gdje su se deka i baka potrudili da naprave raj za djecu. U tom raju i ja često na miru mogu da popijem kafu.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Miljana: U vrijeme kada je sve teže dobiti potomstvo, ne možete a da ne budete presretni kada saznate da ste u drugom stanju. S obzirom na to da je prvo dijete sin, u drugoj trudnoci kao i svaka žena nadala sam se kćerki, ali kada mi je doktorica saopštila da nosim blizance bila sam u šoku.

Suprug je plakao od srece a ja od šoka, hiljadu misli mi je prolazilo kroz glavu- kako ću sa dvije bebe, kako će se stariji sin osjećati, da li ću imati vremena za njega, i naravno kako će proteći trudnoća, da li će sve biti u redu jer su to ipak visokorizične trudnoće.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Miljana: Prva trudnoća je prošla savršeno. Bila sam više nego aktivna trudnica. Prvi sin je u stomaku prešao kilometražu koju neko ne pređe za čitav život. Radila sam do poslednjeg dana trudnoće.

Nakon trudnoće sa blizancima, kada sam već nešto mogla da uporedim, rekla sam – od sada prihvatam prenemaganje samo onih trudnica koje imaju dvoje ili više djece u stomaku. 😀

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Miljana: Sa Aleksandrom je to bilo uživanje, bio je divna beba, a ja najsretnija sa njim. Prvi dani sa Đorđem i Đurđom su protekli u iščekivanju da li će sve biti kako treba, s obzirom na to da su rođeni u 34. nedjelji.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Miljana: Kada dobijete bebu, shvatite da se svijet ne vrti oko vas nego oko malih nemoćnih stvorenja kojima ste vi sve na svijetu. I sve se promijeni.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Miljana: Ono što moja mama meni stalno ponavlja – nemojte da zapostavite sebe jer su i djeca sretnija uz odmornu, nasmijanu, njegovanu i zadovoljnu mamu.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Miljana: Iako sam još uvijek na bolovanju, radim takav posao da ne mogu biti nikad 100% off. Kada uspavam djecu nastupa laptop i odgovaranje na e-mailove, a uz pomoć porodice i dobru organizaciju moguće je sve postići. Pa čak i kad iscrpljeni dođete s posla, dovoljan vam je samo jedan osmijeh da se restartujete i uključite u beskrajnu igru sa djecom.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Miljana: Omiljena poslastica – pečena jabuka! Samo je dobro operete I stavite u rernu! 🙂

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Miljana: Imam tri ruke, tri para očiju, supermoć da uspavam troje odjednom, a da jedno ne probudi drugo, i brzinu svjetlosti da u toku noći ušuškam ono koje se rasplakalo a da ne probudi drugo dvoje. 🙂

MamaKlik: Vaš životni moto?

Miljana: Sve što hoću to i mogu.

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Miljana: Imenovala bih Tamaru Simić Dražić i Marinu Blešić (life with triplets instagram).