Mama intervju – Mirela Roguljić Kovačević

Mirela Kovačevic je majka troje mališana, kaže da joj je to glavna profesija. ” Osjećam da tu ako nisam uspjela, odnosno oni ako nisu uspjeli da ostvare svoje uloge, džaba mi fakultet i sva znanja stečena po bijelom svijetu. Miloš ima 14 godina, Milica 10 a Jovan uskoro puni 1. godinicu.” -ističe Mirela.

A sad ona druga profesija je direktor privatne kompanije koja se bavi proizvodnjom, preradom i izvozom voća, raznih sorti krušaka i jabuka, šljive, te ugostiteljstvom i proizvodnjom prirodne kozmetike.

Mamaklik: Kada počinje a kada završava vaš dan?

Mirela: Dan mi počinje, vjerujem kao i svim mamama, ranooo, već od pola 7h a završava u ponoć. S tim što se veoma često budim da ih pogledam jesu li otkriveni, da nisu spali sa kreveta a kako imam malu bebu onda je to zaista spavanje više kreativno nego mirno.

Mamaklik:  Koji vam je nadraži dio dana?

Mirela: Najdraži dio dana – sve mi je lijepo jer svaki dio dana nosi svoju ljepotu.

Jutro jer se svi budimo i svako traži svoju pažnju na svoj način. Neko  se još uvijek mazi i traži dodire, neko priča i ne prestaje sa pitanjima a neki samo gledaju i udišu glasno ljepotu kao ja. Podne je vrijeme teške akcije kad se ne zna gdje je ko a opet se sve zna, pa su mi slatki u toj jurnjavi i odgovornosti. Noć je smiraj…mmmm tad mi se sva čula opuštaju i tad sumiram taj veličanstveni dan. Spremam bebu na spavanje dok se ostali jos nisu vratili sa treninga.Noć mi je za maštanje, stvaranje novih kreacija, ljubljenje, zagrljaje i  čašu domaćeg vina. Noć je za mene i supruga, kad na trenutak mozemo gledati u miru tople oči i ćutnjom razmjeniti tople misli. To traje kao vječnost a sigurno nije ni 15min, da nam daju slobodnog.

Mamaklik:  Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Mirela: Vrijeme za sebe uvijek pronađem jer mi treba pražnjenje i punjenje novom inspiracijom. Nekad se pitam kako da ga pronađem al vjerujte moram jer sam sebi na prvom mjestu. Ja trebam biti najbolja jer sam tada njima savršena i od koristi. Sve ide puno lakše kad sam ja zadovoljna i puna energije. A za mene slobodnog vremena treba veoma malo, čak i pola sata meni je sjajno.

Mamaklik: Vaše vrijeme sa djecom?

Mirela: Moje vrijeme sa djecom je cijeli dan. Svo svoje vrijeme sam poklonila i prilagodila njima. Izmedju toga radim svoj posao. Smatram da će brzo odrasti i da me neće više trebati u tim količinama, pa ću imati više vremena za sebe. Stigne se sve samo oni brzo odrastu i uživam u njihovom odrastanju.

Mamaklik:  Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Mirela: Moja vijest o trećoj trudnoći je iznenadila mnoge al ne i mene, mnooogo sam je željela. Bebu u 40-tima…kad mi djeca porastu da imam malo stvorenje puno akcije. I evo ga, tu je. Sad 1.1.2017 punimo njegovu prvu godinicu.

Mamaklik:  Kako je prošla vaša trudnoća?

Mirela: Trudnoća mi je prošla sa lakoćom. Drugačije sam ga nosila nego prethodne, mogo lakše. Uživala sam na drugi nacin. Bila sam zdrava, nisam imala nelagode. Vjerujem u prirodu i njom se bavim, tako da mi je priroda uzvratila jednom zdravom i lakom trudnoćom. Pa na kraju i najvažnije od svega i zdravom i velikom bebom. Beba Jovan

Mamaklik:  Šta savjetujete drugim mamama?

Mirela: Savjeti  tim prekrasnim bićima, mamama….Da uživaju svaki trenutak. Zdravo se hrane…Ne kupuju nezdrave slatkiše već prave svoje ako ih moraju jesti. Da se bave sobom, svojim kreacijama. Maštaju. Spavaju, druže se sa dragim osobama. Ne slušaju plašljive žene i ružne priče o porođaju. Porođaj je nešto najljepše što se ženi može desiti. Priroda je to sve tako lijepo složila da mi svojim nametnutim mislima samo zbunimo. Treba imati vjeru u Boga i povjerenje u prirodni zakon i sve ide sa lakoćom. Tri trudnoće iz tri različite države i ovde u Banja Luci, gdje kažu da su najgori uslovi, meni bilo najlakše i najljepše a otišla sam gore bez te famozne VEZE…Otišla sa osmijehom da cu vidjeti svoju bebu, napokon, i da ću je mirisati, ljubiti i tako se i desilo.

 Mamaklik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Mirela: Posao i porodicu sam tako uskladila da jedno bez drugog ne može. Svi smo se angažovali na svim poljima skoro podjednako. Moja djeca rade sa mnom. Ja radim sa njima. Moj suprug je čvrsta karika cijele priče, moj črvst oslonac, moja snaga i i životna inspiracija. Sa njim nemam strah od života, ja samo grabim čvrstim koracima naprijed i veselim se svakom danu.

Mamaklik:  Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži,  a najbrži recept?

Mirela:  Sad je vrijem posta pa ću vam dati sjajan recept za rozen kocke

  • Gotove kore za rozen kocke
  • 500g oraha
  • 400grama secera
  • 250 gr margarina

Šecer otopimo u malo vode, dodamo margarin. KAD SE OTOPI  dodamo mljevene orahe i fil nam je gotov. Mažemo tanko svaku koru a na zadnju otopimo malo čoklode za kuhanje i razmažemo po površini. Brzo i jednostavno a svi vole.

Mamaklik:  Vaš životni moto?

Mirela: 

LJUBAV, LJUBAV I LJUBAV U SVIM OBLICIMA. GDJE JE ONA GOST TU JE SVE LAKŠE I ŽIVJETI I STVARTI I DISATI I NOVAC BROJATI I SPAVATI I SVAĐATI SE…Ona zna odgovore na sve.

Osmijeh sa srcem punim  ljubavi sva vrata otvaraju!