Mama intervju: Selma Porović

Stomatologinja i ko-direktorica Ian Donald Inter-Univerziteta ogranka za Bosnu i Hercegovinu dr.sc. Selma Porović, prošle je godine doktorirala sa rekordnih 370 ECTS bodova na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a proljetos je postala član odjela mladih znanstvenika Svjetske akademije perinatalne medicine.

Pored toga što je doktor nauka dentale medicine, specijalista pedodont i oralni perinatolog, ova mlada, uspješna žena je i kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BIH.

Sve ovo zvuči naročito nestvarno i inspirativno kada se doda i to da je profesionalne visine i poslovne uspjehe ostvarila paralelno sa ulogom majke, i uz svakodnevne roditeljske obaveze. Posebno je dirljivo to što je doktorsku disertaciju posvetila svojim sinovima, desetogodišnjem Armanu i sedmogodišnjem Ajasu, sa željom “da imaju na umu da je izgubio samo onaj tko je odustao”

MamaKlik: Kako počinje, a kako završava  Vaš dan?

Selma: Dan počinje ranim ustajanjem. Već u 6h smo svi budni. Nakon obavljenih jutarnjih rituala, iz kuće niko ne izlazi bez doručka i popijene čaše svježe cijeđene naranče. U zavisnosti od smjene u školi, djeca idu na trening plivanja ili u školu, a ja na posao.

MamaKlik: Koji Vam je najdraži dio dana?

Selma: Najdraži dio dana nam je veče. Tada smo svi na okupu i  uspijemo se odmoriti i razgovarati o proteklom danu.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Selma: Iskreno, donedavno uopšte nisam znala šta znači pojam ”vrijeme za sebe”,  pored dvoje male djece i svih stvari iz profesionalnog života koje su išle paralelno uz njihovo odrastanje.

Ipak, moram priznati da sada kako su narasli i kako sam ja zaokružila svoju karijeru imam dovoljno vremena i za bavljenje sobom. Najviše volim trčati, a opuštam se uz čitanje dobre knjige.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Selma: Vrijeme koje provodimo zajedno je uvijek aktivno. Trudila sam se da im još od malih nogu usadim ljubav prema sportu i putovanjima. Stariji sin Arman je vrlo nadaren u plivanju i tu je već ostvario zapažene rezultate. U tom smislu, vrijeme koje provodimo zajedno je uvijek u sportskom ili putničkom duhu.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Selma: Oba puta sam bila presretna, sa razlikom da sam u prvoj  trudnoći bila u isto vrijeme i dosta uplašena, jer sam bila dosta mlada. Naravno, kod svake buduće majke prisutna je i briga hoće li biti sve u redu sa bebom, a kod mene je to bilo izraženije u prvoj trudnoći.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Selma: Obje trudnoće su bile uredne.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Selma: Prvi dani sa bebom su zapravo najljepši i najteži dani u životu svake majke. Upoznajete se sa novim bićem koje ste donijeli na svijet i koje volite više od sebe, a u isto vrijeme borite se uspostavljenjem dojenja, vraćanjem organizma u normalno stanje i ostalim popratnim stanjima.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Selma: Majčinstvo me nije promijenilo, ali me jeste oplemenilo.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Selma: Svim budućim majkama savjetujem da doje svoju djecu. To je najveći benefit koji doživotno mogu osigurati svom djetetu. Svim već ostvarenim mamama bih savjetovala da ne budu prestroge prema sebi.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Selma: Uz dobru organizaciju i ljubav se sve može uskladiti.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Selma: Opet bih se vratila na onu čašu svježe cijeđene naranče (svako jutro ili dan), sa početka priče. To je provjereno najbrži, a najzdraviji recept.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Selma: Nemam nikakve ”super moći” koje nemaju i druge mame.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Selma: Odustajanje nije opcija.

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Selma: Preložila bih jednu super ženu, bivšu reprezentativku u tenisu, a danas uspješnu poslovnu ženu i mamu – Lejlu Elezović.