Sve o razvoju vida kod beba

Za razliku od čula sluha, koje se kod bebe potpuno formira u prvih mjesec dana, vid se razvija postupno i mnogo sporije. Novorođenče se rađa formiranog čula vida, ali njegov mozak nije dovoljno “zreo” da analizira slike, niti da šalje poruke oku o onome šta vidi. Kako se mozak razvija, tako se poboljšava i bebin vid.

Prvi mjesec

Od rođenja, pa narednih mjesec dana, beba može da vidi samo ono što je na nekoliko santimetara od nje. Može da registruje crte lica majke kada je ona drži u naručju i kada joj približi lice. Beba razaznaje svjetlost, oblike i pokrete, ali joj je slika još uvijek mutna i nejasna.

U ovom uzrastu čest je slučaj da beba ne može koordinisano da koristi oba oka. Njihove oči mogu da lutaju ili da gledaju ukršteno.

Većina roditelja se uplaši misleći da im je dijete zrikavo, međutim, to je sasvim normalna pojava koja se vremenom gubi kako vid sazrijeva.

Tokom prvog mjeseca novorođenčad najčešće samo trepće što je reakcija na svetlost, ali već nakon dvije, tri nedjelje primjećuju predmete ili lica u blizini.

Drugi i treći mjesec

Do kraja prvog mjeseca ili sredinom drugog bebine oči će uspjeti da se “dogovore” sa mozgom i ona će moći da usmjeri pogled na neki predmet sa oba oka. Tada bebe počinju i da raspoznaju slike.

U drugom i trećem mjesecu bebe još uvijek najviše prate predmete i reaguju na svjetlost, ali polako počinju da posmatraju i istražuju svoje ruke i neke druge predmete iz šire okoline.

Sa tri mjeseca, većina beba će pokazivati početke koordinacije ruku i očiju tako što će posezati za predmetima, prvo slučajno, a kasnije sve preciznije i sa ciljem.

Od četvrtog do šestog mjeseca

U ovom periodu bebe mogu da uzme igračku u ruke i posmatraju je. Sada beba počinje da grabi sve što joj padne pod ruku, a najčešće “stradaju” mamina kosa, naočare ili minđuše.

Sve su to znaci da koordinacija između mozga, očiju i ruku napreduje i da je beba u ovoj aktivnosti sve vještija.

Beba ovog uzrasta ima veću sposobnost razlikovanja boja. Ona uziva u predmetima zanimljivog dizajna i jarkih boja, pa joj možete ponuditi neku veselu zvečku, meku kocku ili lopticu zanimljivog dezena i jarkih nijansi.

Beba od četvrtog do šestog mjeseca treba da raspoznaje likove i ukoliko primijetite da ne reaguje na sliku koju vidi ili vidite da je bebi u tom periodu naglašena razrokost, treba posjetiti ljekara.

Od sedmog mjeseca do godinu dana

Do kraja sedmog mjeseca bebe počinju sa okretanjem glavice ili podizanjem igračke, gdje vidimo da je koordinacija mozak-oči-ruke potpuno usavršena. Od sedmog do jedanaestog mjeseca kod beba se razvija osjećaj za dubinu, a to je vrijeme i kada one počinju da prate likove.

Mnoge bebe u tom periodu vole da se igraju igre skrivanja.

Sada su bebe u fazi spajanja motoričkih i vizualnih vještina. Na primjer, beba može da primijeti igračku na drugom kraju sobe, da fokusira pogled na nju, dopuzi do igračke, uzme je u ruku i igra se sa njom kako bi je bolje razgledala.

Do kraja prve godine djeca sa punom pažnjom mogu da prate brzo kretanje predmeta u svom vidnom polju. U uzrastu oko prvog rođendana, vaše dijete biće u stanju da prepozna tatu kada dolazi s posla, čak i sa udaljenosti od nekoliko desetina metara.

Ako beba od devet mjeseci do godinu dana ne može da prati vaše ili kretanje bilo koga u blizini ili nije sposobna da uhvati igračku takođe je potreban pregled.

Savjet za roditelje

Roditelji bi trebalo da kroz svakodnevicu i kroz igru prate bebin rast i razvoj. Ako  posumnjaju da njihovo dijete loše vidi, trebao bi da konsultuju ljekara. Ljekar će odlučiti jesu li potrebni dalji pregledi. Kao i u svakoj oblasti, i za razvoj bebinog vida važni su preventivni pregledi i redovne posjete pedijatru.

Jasmina Gavrilov Dražić