Mama intervju: Njegica Balorda Moro

Mama intervju: Njegica Balorda Moro

Njegica Balorda Moro nesumnjivo je jedna od najljepših poznatih bh. dama. Širu pažnju javnosti dobila je kao Miss BiH 2004. godine, a zatim se proslavila i u manekenskim vodama. Pored toga, ostvarila se kao voditeljka i kao glumica, a zapažene uloge imala je u popularnim domaćim serijama Lud, zbunjen, normalan” i “Kriza srednjih godina”, kao i u filmu “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena”, reditelja Jasmina Durakovića.

Njegica Balorda Moro danas je diplomirani ekonomista i uspješna poslovna žena, a najveći prioritet joj je – kaže – porodica, na čelu sa dvadesetdvomjesečnim sinom Naumom, koja će uskoro biti uvećana za još jednog člana. 🙂

MamaKlik: Kako počinje, a kako završava  Vaš dan?

Njegica: Skoro svaki dan mi počinje maženjem sa mojim sinom, što su zapravo i najljepša jutra koja sam mogla da zamislim, a nakon toga slijedi rutina u vidu flašice, spremanja doručka i slično. Završava se tako što, nakon što Naum zaspi, veče provedem sa suprugom uz TV, ako prije toga i sama ne zaspim jer dan ponekad zna da bude i suviše naporan uz dječaka njegovog uzrasta, posebno kad ste u osmom mjesecu trudnoće. 🙂

MamaKlik: Koji Vam je najdraži dio dana?

Njegica: Kad se suprug vrati sa posla, prvenstveno jer smo tada svi zajedno i planiramo kako provesti ostatak dana, ali i zato što tada tata postaje centar svijeta pa ja mogu malo i da predahnem. 🙂

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Njegica: Kad su svakodnevne aktivnosti u pitanju, to je uglavnom na kraju dana kad mi je ponekad i obično tuširanje ravno najluksuznijem spa tretmanu. Ali, generalno, Naum ima divne baku i dedu koji su uvijek raspoloženi da ga pričuvaju kad planiram odlazak kod frizera, kozmetičara ili jednostavno shopping ili popodne sa suprugom i prijateljima.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa sinom izgleda…?

Njegica: Sad smo u fazi gledanja crtića, učenja nekih riječi, šetnje i slično. Vrlo je aktivan, tako da mi je dan sa njim poprilično dinamičan.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Njegica: Bila sam presrećna jer je to bila vrlo željena i iščekivana trudnoća od strane cijele porodice. Ono što mi je i dan danas neobjašnjivo je činjenica da sam od prvog trenutka kad sam ustanovila trudnoću znala da će biti dječak.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša prva trudnoća?

Njegica: Sama trudnoća je za mene bila divno iskustvo, ali ono što nas je malo šokiralo je to što se završila mjesec i pol ranije. Naum se rodio u 33. nedjelji, bez ikakve najave, i to dok je suprug bio na poslovnom putu u Austriji, tako da sam se sama odvezla u porodilište. Bogu hvala sve se završilo kako treba. On je dobio desetku na porođaju i nakon sedam dana smo izašli sa kilažom od svega 2,200 grama, ali najbitnije je bilo da je savršeno zdrava i živahna beba tako da smo vrli brzo sve nadoknadili.

intervju: Njegica Balorda Moro

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Njegica: Pa sad iz ovog ugla taj početni period mi se čini kao nemoguća misija. Više nisam spavala nego što jesam jer je on morao da jede na svaka dva sata. Međutim taj majčinski instinkt je nešto što vas preko noći pretvara u super heroja koji spontano zna i ono što nikad nije vidio niti radio.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Njegica: Utoliko što sam na svu svoju emotivnost sad jos više ranjiva, ali spoznala sam i jednu novu stranu sebe, a to je neki novi prag tolerancije i strpljenja koje ranije nisam imala. I da, ne tolerišem više brzu vožnju, posebno kad je neko drugi za volanom. Postala sam užasan suvozač. 🙂

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Njegica: Uživajte u svakom trenutku jer djeca prebrzo rastu i dok se okrenemo više nisu one bebe koje zavise isključivo od vas.

intervju: Njegica Balorda Moro

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Njegica: Moram priznati da mi je olakšavajuća okolnost što sa suprugom vodim privatni biznis pa me on dosta štedi kad su obaveze u pitanju, jer nam je oboma na listi prioriteta porodica na prvom mjestu, bar u ovom periodu kad je Naum još uvijek mali, a na sve to stiže još jedna beba. Ipak, kad je u porodici sklad i dobra organizacija mislim da je sve moguće postići.

intervju: Njegica Balorda Moro

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Njegica: Kad je hrana u pitanju, posebno u ovom ljetnom periodu trudim se da spremam što jednostavnija i brza jela poput nekih salata, dosta povrća i slično. Recimo, moja preporuka za brz i vrlo ukusan obrok bi bile tortilje sa piletinom i meksičkom mješavinom povrća.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Njegica: Smirenost u kriznim situacijama. Počevši od toga, kao što sam na početku rekla, da sam sama sjela u auto i otišla u porodilište, što je mnoge šokiralo više od same činjenice da je krenuo prijevremeni porođaj.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Njegica: U skladu sa Vašim portalom neka bude “Prava svrha života jeste posvetiti ga nečemu što će vas nadživjeti”.

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Njegica: Za sljedeći intervju imenovala bih moje drage prijateljice, Irnu Smaka Imamović, mamu dvije predivne djevojčice i Miljanu Vulovic Tadić, mamu dva sina i djevojčice od kojih su mlađe dvoje blizanci.