Mama intervju: Milana Lekić

Milana Lekić je doktor stomatologije, zaposlena kao Medical and development manager u kompaniji BioTechnology and Genetics. Unatoč velikoj odgovornosti koju donose delikatni profesionalni zadaci u svakodnevnom radu, uključujući i brigu o zdravlju trudnica i beba, Milanin raskošan osmijeh, smirenost i optimizam svjedoče o tome da ova mlada žena zahvaljujući znanju i organizovanosti vlada svakom situacijom i uživa povjerenje onih s kojima je u kontaktu.

Najveća radost njenog života iznad svega je trogodišnja kćerkica Lena, sa kojom svakodnevno uživa u različitim aktivnostima. Kada je riječ o majčinstvu, Milana kaže da joj je fascinanto šta sve mame mogu sa svoje dvije ruke i da se u njima kriju prave super moći.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Milana: Moj dan obično počinje oko 5-6 h i radnim danima i vikendom, a završava se onda kada se završe sve obaveze. Trudim se da to bude prije ponoći, kako bih mogla zadovoljiti potrebe svog organizma za snom, ali nekada je to neizvodivo.

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Milana: Najdraži dio dana mi je svakako jutro. Tada sam najodmornija, raspoložena, i kada završim sve ono što sam isplanirala da uradim prije odlaska na posao, odvojim petnaestak minuta da sa svojim suprugom i ćerkicom popijem čaj. ☺

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Milana: Uglavnom da. Treniram 3 puta sedmično, i to mi je sasvim dovoljno da dovedem svoje tijelo u formu, a i da se psihički relaksiram. Uvijek se naravno nađe vremena i za odlazak na kafu sa prijateljicama, bioskop, šetnje, čitanje,… bitno je samo dobro isplanirati vrijeme.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkicom izgleda…?

Milana: To uglavnom ne zavisi od mene već od Lene. Ona je ta koja upravlja našim životima, i kojoj se prilagođavamo. Uglavnom gledamo da to bude nešto što je ugodno i korisno za sve nas… šetnja, odlazak u prirodu, pozorište… Sve dolazi u obzir, samo zavisi za šta je Lena raspoložena u tom trenutku. ☺

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Milana: Kada sam saznala da sam trudna, prva osoba sa kojom sam podijelila tu vijest bila je moja kuma Nina. To je osjećaj koji kod žene izazove u isto vrijeme sreću, zbunjenost, strah, uzbuđenje. Zaista osjećanja budu pomiješana, jer Vas čeka nešto novo, nepoznato, a u isto vrijeme shvatate da ćete se ostvariti u – po meni – najbitnijoj ulozi u životu: ulozi majke.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Milana: Moja trudnoća je prošla bez nekih većih trzavica. Imala sam tu sreću da sve protekne u najboljem redu, a i ja sam se trudila da doprinesem tome koliko je to moguće. Trudnoća je posebno osjetljiv period za ženu, i nemoguće je da ne razmišljate o brojnim stvarima, ali trudila sam se da ne čitam forume i da ne slušam previše iskustva drugih trudnica, pa mogu reći da sam bila relativno staložena. ☺

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Milana: Često mi prijateljice postave to pitanje, pogotovo one koje nemaju djecu. Ja sam bila jako zbunjena, jer kada dodjete kući iz bolnice, gdje je medicinsko osoblje brinulo o Vašem djetetu, Vi shvatite da je sada sve u Vašim rukama. Sa prvim djetetom sve je novo, nepoznato… Postoji jedna doza straha, ali brzo se sve to prevaziđe, i onda naravno uživate u svakom trenutku sa Vašom bebom.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Milana: Majkama savjetujem da bez obzira koliko misle da imaju snage i da im ništa nije teško, i koliko god da su posvećene svojoj djeci, uvijek nađu za sebe slobodan trenutak, da se opuste i priušte sebi nešto što ih ispunjava i čini sretnim.

A budućim majkama savjetujem da na prvom mjestu vjeruju sebi i svojoj intuiciji. Svaka trudnoća je drugačija, i zahtijeva poseban pristup. Treba da slušaju svog ljekara, nikako da se “edukuju” na forumima i da čitaju članke koji su često djela nestručnih osoba.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Milana: Ne postoji neko posebno pravilo niti plan kojim se vodim. Svaki dan je drugačiji i treba mu se prilagoditi. Mnogo je obaveza, nije lako sve uskladiti, ali bitno mi je da ništa ne radim polovično, u svemu dajem svoj maksimum. Mislim da tome najviše doprinose bezgranična pomoć i podrška mog supruga i mojih roditelja.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Milana: Moj najdraži, najslađi i najbrži recept, a ujedno i omiljeni recept moje ćerkice Lene su KINDER KORPICE: Za crni fil 200g čokolade i pola margarina otopiti na laganoj vatri. Za bijeli fil 150g mlijeka u prahu i pola margarina dobro umutiti mikserom. Zatim 150g secera i 2 vanilin šecera staviti u 1dl vode i kada provri umiješati mlijeko u prahu umućeno sa margarinom. Kada se sve to sjedini dodati 100g kokosa.

U male korpice sipati malo smeđeg fila, pa bijelog i u sredinu zabosti propržen badem.

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Milana: Uvijek mi je bilo fascinantno da gledam majke koje u isto vrijeme nose kolica, bebu, torbu, kese… Gotovo je nemoguće zamisliti da možemo to sa samo dvije ruke, ali moguće je. Eto, to su valjda i moje super moći. ☺  

MamaKlik: Vaš životni moto?

Milana: Dan bez smijeha izgubljen je dan!