Putovanje sa bebom – na šta obratiti pažnju?

Za putovanje sa malom bebom treba se dobro pripremiti i veoma pažljivo isplanirati svaki korak. Bilo da je u pitanju ljetovanje, zimovanje ili neka druga prilika, treba pametno izabrati smještaj i ishranu koji su prihvatljivi porodici sa malom bebom. Važno je da odmor, ako je on svrha putovanja, bude prilagođen bebi ali i vama. Evo na šta sve treba da obratite pažnju kada je riječ o samom putovanju sa mališanima:

Vožnja i sigurnost

Vožnju ćete svakako prilagoditi uslovima na putu ali i malom stvorenju koje vozite. Ako je ljeto, preporuka je da krenete rano i tako izbjegnete gužvu i vrućinu, dok se zimi ipak čeka dnevna svjetlost i izbjegava vožnja po mraku.

Temperatura u autu treba biti ugodna odnosno prilagođena bebi i vremenu vani.

Ako je ljeto, klima uređaj se podešava na temperaturu par stepeni ispod vanjske, dok zimi kao i u prostorijama temperatura treba biti oko 22 stepena Celzijusa.

Prije stizanja na cilj, na nekih 15 minuta, klima uređaje treba gasiti da bi se tijelo prilagodilo na vanjsku temperaturu.

Ako je period putovanja ljetni, na prozore obavezno stavite štitnike za sunce a bebu namažite kremom za sunčanje sa što većim zaštitnim faktorom koja vam – poput Ladivala – garantuje zaštitu od štetnog UV-A, UV-B i IR-A zračenja.


Možda vas zanima: Koliko znamo o zaštiti od sunca?


Vožnja mora biti pažljiva, bez naglog kočenja i ubrzavanja jer mala djeca često povraćaju.

Ukoliko je put duži dijete treba biti u fiksiranoj ležaljci a ne sjedalici, jer svako duže sjedenje kod male djece opterećuje mišiće i kosti.

Odjeća bebe treba biti prilagođena vremenu, treba joj jedan sloj odjeće više nego vama.

Tokom puta treba da pravite pauze kad ćete hraniti i presvlačiti dijete. Ako dojite dijete onda je to dobro a ako dajete dohranu, planirajte put tako da u pauzama možete napraviti svježu hranu.

Takođe je korisno ponijeti putni frižider da bi se ljeti izbjeglo kvarenje mlijeka.

Sve bebine stvari treba da su vam pri ruci. Obratite pažnju da ponesete rezervnu odjeću u slučaju povraćanja, kao i dovoljne količine tečnosti.

Ukoliko putujete avionom bebu možete držati u krilu uz propisno vezanje.

Pri dugim letovima možete dobiti mjesto do zida, odnosno pregrade između kabina za klase, gdje postoje korpe odnosno ležaljke za bebe koje su pričvršćene na sam zid.


Bez stresa sa djecom na ljetovanje: Ultimativni vodič za organizaciju putovanja sa mališanima


Kako zabaviti dijete u toku vožnje

Neka djeca čim ih stavite u auto spavaju, dok vam neka od putovanja naprave pravu katastrofu. Pokušajte primijeniti par trikova da biste zainteresovali dijete i olakšali putovanje:

  • Unesite sjedalicu ili ležaljku i stavite bebu u nju i u kući prije puta
  • Provozajte bebu povremeno kad je sita i presvučena prije daljeg puta
  • Objesite šarenu igračku iznad sjedalice
  • Ponesite omiljenu igračku vaše bebe na put
  • Pustite muziku koju beba voli
  • Pravite česte pauze i provjetrite auto
  • Dajte dudu ili glodalicu bebi ako ne spava

Srećan vam put!