Koliko znamo o zaštiti od sunca?

Piše: mr ph. Davorka Kopanja

Poslednjih godina, u javnosti, se sve više govori o izbjegavanju kozmetičkih proizvoda za zaštitu od sunca koji sadrže PEG emulgatore i konzervanse. Ovi sastojci su veoma bitni za samu stabilnost i rok trajanja kozmetike, pa je donedavno bilo teško proizvesti proizvod bez njih. Ipak, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i novim saznanjima, danas je to moguće.

Zato odgovori na često se postavljena pitanja, poput: “Zašto mi je koža suha i pored krema koje koristim?”, “Zašto moram nanositi kremu više puta u toku dana?”, “Zašto se javlja svrab, peckanje i osip kad se namažem kremom?”, “Zašto…?”, najčešće leže upravo u ovim sastojcima, jer oni mogu iritirati kožu, narušiti njen prirodni zaštitni sloj i smanjiti samu otpornost kože.

Poznato je da sunčevi UV-A i UV-B zraci direktno oštećuju kožu, te da mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja kože, pa je i zaključak da koliko je sunčeva svjetlost esencijalna za život, toliko je zaštita od sunca esencijalna za zdravlje kože.

Iako je manje poznato da je i djelovanje infracrvenih (IR-A) zraka, koji čine čak 30 % sunčevog spektra, štetno za kožu, oni su poslednjih godina postali tema brojnih naučnih istraživanja.

IR-A zraci prodiru u najdublje slojeve kože, uzrokujući njeno oštećenje i prijevremeno starenje kože. Zato je koži potrebno pružiti što kompletniju zaštitu, i to ne samo od UVA i UVB zraka, nego i od IR-A zraka.

Svakodnevni su dokazi štetnih efekata sunčevog zračenja, a ponekad je dovoljna i samo jedna jača opekotina od sunca da se ošteti koža, naročito kod najmlađih.

Izbjegavanje izlaganja suncu najbolja je zaštita od sunčevog zračenja, ali život tako nešto prosto ne dozvoljava, pa se svakodnevna upotreba krema za sunčanje može smatrati kompromisnim rješenjem između kože i štetnog sunčevog zračenja.

Bez obzira na sve potrebno je poštovati pravilo da tijelo zahtjeva posebne mjere opreza prilikom izlaganja suncu, pa prekomjerno izlaganje suncu, bez odgovarajuće zaštite, može da dovede, ne samo do crvenila i opekotina, starenja kože, alergija i akni, nego i  do ozbiljnijih oštećenja poput promjena na DNK u ćelijama kože i nastanka karcinoma.

Preduzimanje posebnih mjera opreza pri izlaganju suncu i štetnom sunčevom zračenju  postao je imperativ, a najbolja prevencija, posebno kod djece i osoba sa osjetljivom kožom, jeste upravo izbjegavanje sunca u vrijeme kad je indeks sunčevog zračenja najveći, kao i zaštita odovarajućom odjećom i kvalitetnim proizvodom za zaštitu od sunca.

Pet savjeta za zdravu ljetnu kožu

  • Izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h
  • Nositi naočale za sunce, šešir, laganu i svijetlu odjeću
  • Odabrati zaštitnu kremu koja, osim od UV-A i UV-B zračenja, štiti i od infracrvenog (IR-A) zračenja i koja djeluje preventivno na pojavu alergija na sunce
  • Odabrati zaštitnu kremu koja ne sadrži PEG emulgatore, boje, mirise i konzervanse, jer bi mogli da mogli da iritiraju i štete koži
  • Voditi računa o ishrani i piti dosta tečnosti

Izuzetno kvalitetna, medicinska kozmetika za zaštitu kože od sunca jeste Ladival, njemačke kuće STADA. 

Ladival proizvodi su dermatološki ispitani i prilagođeni svim tipovima kože, a posebno osobama sa osjetljivom kožom sklonoj alergijama, kao i osobama sa masnom kožom i aknama, te nježnoj dječijoj koži.

Sadrži visokoefikasne i fotostabilne UVA/UVB filtere, kao i ćelijski aktivan kompleks antioksidanasa koji štiti kožu od IR-A zraka, sprečava njeno oštećenje, razgradnju kolagena i stvaranje bora.