Najbolja razlika u godinama između djece: Stručnjaci otkrili najbolji razmak između dvije trudnoće

Najbolja razlika u godinama izmedju djece: Stručnjaci otkrili najbolju razmak između dvije trudnoće

Koliko prvo dijete treba da bude staro da biste planirali drugu trudnoću? Postoji li najbolja razlika u godinama između djece, odnosno idealan razmak između prve i druge trudnoće? Stručnjaci tvrde da postoji…

Stručnjaci-otkrili-najbolji-razmak-između-djece-odnosno-razmak-između-dvije-trudnoć-mamaklik-2.jpg

Čim rodite svoje prvo dijete, svi oko vas počeće vas zapitkivati kada namjeravate imati drugo dijete. Stručnjaci su analizirali kako manji, srednji i veći razmak između dvije trudnoće utiče na mamu, djecu te cijelu porodicu, te donijeli zaključak koja je najbolja razlika u godinama između djece.

Ako ste upravo rodile svoju prvu bebu, pripremite se… Ne samo za neprospavane noći i iscrpljenost, nego i ‘bombardovanje’ pitanjima svih oko vas – od vaše mame, prijatelja i poznanika – “Kada namjeravaš imati drugo dijete??”. Pa, dobrodošle u svijet roditelja, ova pitanja nikad ne prestaju!

No, bez straha, ako se niste još oporavile od prethodne trudnoće i ne možete zamisliti da ponovo budete trudne u rekordnom roku, stručnjaci se slažu s vama i savjetuju malo veću pauzu prije nego što se ponovno upustite u novu trudnoću.

Najbolja razlika u godinama između djece: Koji je idealan razmak između prve i druge trudnoće?

Prema novom istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo trećina žena ima djecu među kojom je premala razlika u godinama.

Medicinski stručnjaci preporučuju majkama da čekaju najmanje 18 mjeseci prije nego što ponovno zatrudne, što znači da je idealni razmak između braće i sestara oko 2 i po godine.

Najbolja razlika u godinama izmedju djece: Stručnjaci otkrili najbolju razmak između dvije trudnoće

Šta ako je manja razlika u godinama između djece?

Imati vrlo mali razmak između rođenja prvog i drugog djeteta (dvije godine i manje) znači da prolazite kroz trudnoću u isto vrijeme dok imate maleno dijete što, prema istraživanju, povećava rizik od komplikacija pri porođaju, ali i rizik od prijevremnog porođaja.

Također može biti zamorno paziti i brinuti se o malom djetetu dok ste trudni, a vaša razina kalcija i željeza zbog toga može biti puno niža nego u prvoj trudnoći.

Jedna od prednosti je veća šansa da će se vaša djeca igrati zajedno dok su još uvijek mala, premda mališani mogu pokazati ljubomoru i ljutnju zbog novog djeteta.

Ako radite, imaćete razdoblje porodiljskog dok je vaše prvo dijete još uvijek malo, pa možete uživati u više vremena s djecom.

Možda će vam trebati dodatna oprema za bebe, i nećete biti u mogućnosti upotrijebiti neke od stvari prvog djeteta, s obzirom na to da je i prvo dijete još uvijek dosta malo da mu je većina opreme poput dječjeg krevetića ili autosjedalice i dalje potrebna.

Još jedna od prednosti je da je lakše planirati praznike, odmore i druge aktivnosti, budući da će djeca u većini njih moći zajedno sudjelovati i uživati.

Srednji razmak između dvije trudnoće: Šta ako je razlika dvije do četiri godine?

Najbolja razlika u godinama izmedju djece: Stručnjaci otkrili najbolju razmak između dvije trudnoće

  • Vaše tijelo će imati vremena da se vrati u normalu nakon trudnoće, poroda i rođenja djeteta, a vi ćete i dalje biti u toku s informacijama koje se tiču beba.
  • Moći ćete ponovno iskoristiti opremu za bebu koju je vaše prvo dijete preraslo i više mu ne treba.
  • Ovo je takođe najčešći vremenski razmak između djece, tako da u vašoj okolini oboje vaše djece može imati prijatelje svojih godina.

Vaša djeca, međutim, mogu već biti školarci prije nego što se počnu zajedno igrati i provoditi vrijeme.

Veća razlika u godinama između djece: Više od 4 godine

  • Možda ćete morati osvježiti svoje znanje o bebama,
  • ali možete se usredotočiti na novorođenče dok će vaše starije dijete biti u vrtiću ili školi.
  • To takođe znači da proširujete vrijeme kada ćete biti zauzeti i umorni s malom djecom.

Jako veliki razmaci – veći od pet godina – povezani su s komplikacijama u trudnoći i porođajnim problemima.

Isto tako, različiti interesi i razvoj mogu značiti da će vaša djeca biti bliska tek kad malo više odrastu.

Vaše mlađe dijete može se diviti svojoj starijoj sestri ili starijem bratu, a vaše starije dijete može uživati u svojoj ulozi ‘zaštitnika’.

Starija djeca takođe mogu imati više strpljenja i razumijevanja, a ljubomora će vjerojatno manje biti problem.

Miss7mama.24sata.hr/MamaKlik.com

Postoje li razlike između prvog i drugog djeteta? Ovi crteži sve objašnjavaju!

Ne “soli pamet” majkama, ako nisi majka!

Naučno dokazano: Zbog sestre ćete biti bolji čovjek

Vaša djeca se stalno SVAĐAJU i TUKU? Evo kako reagovati