Bez stresa sa djecom na ljetovanje: Ultimativni vodič za organizaciju putovanja sa mališanima

Bilo bi sjajno da se godišnji odmor svodi na šum tajanstvenog mora, miris borovih iglica, relaksirano plivanje i romantične izlaske i zalaske sunca, ali većina mama, koje nose ovo porodično iskustvo, složiće se da sama organizacija odmora, pakovanje i odlazak na odabranu destinaciju predstavljaju svojevrsno finale stresa u jednoj godini.

Donosimo vam nekoliko savjeta, kako da što bezbolnije realizujete svoj godišnji odmor.

U nastavku teksta pročitajte o izboru odmarališta, smještaja, prevoznog sredstva, kao i o izboru sadržaja samog prtljaga.

Izbor ormarališta:

Naravno da kućni budžet daje zadnju riječ u izboru turističke destinacije, ali to nikako ne znači da će ekonomičnije putovanje biti manje interesantno ili lošije koncipirano od luksuznog.

Cijene turističkih aranžmana razlikuju se od mjeseca do mjeseca, a na sumu utiče i termin samog bukinga. Recimo, brojne turističke agencije nude izdašne popuste na rezervacije koje se ostvare prije samog početka sezone, kao i popuste na smještaj djece do određene starosne dobi.

Za roditelje sa bebama ili manjom djecom poželjno je da turističke destinacije nisu pretjerano udaljene od stalnog mjesta boravka – mališani će svakako lakše podnijeti kraće putovanje, nego li cjelodnevno klackanje na točkovima automobila.

Veliki plus ide i za odmarališta koja nose epitet porodičnih – na takvim lokacijama bićete pošteđeni dnevnog cirkusa na pretrpanim plažama, na kojima ne možete da prostrete ni ručnik veći od onog za umivanje, i djeca vam se stalno gube u gužvi, a izbjeći ćete i noćnu buku koja neminovno dopire iz klubova i kafića, načičkanih duž morske rive.

Mirne lokacije privlače i druge porodice, pa ćete, kao i djeca, imati priliku da se družite sa onima sličnih interesovanja i životnih okupacija.

Imajte u vidu da su neki morski gradići premreženi stepeništima. Stotine i stotine stepenica do plaže, ni najmanje ne idu na ruku roditeljima sa dječjim kolicima.

Savjet plus: Pokušajte saznati da li su plaže u okviru željene destinacije pješčane, šljunkovite ili kamene. Kameni oblutci ne gode malim ružičastim tabanima, a i dvorci su ljepši kad su od pijeska ili šljunka.

Gdje odsjesti:

Kada je riječ o samom smještaju, prije svega vodite računa da su vam plaže dovoljno blizu, a magistrala i frekventne ulice dovoljno udaljene od objekta u kojem ćete boraviti tokom godišnjeg odmora.

Pojedini hoteli – ovisno o tome koliko zvjezdica blješti iznad njihovog naziva – nude maštovite programe animacije i mini-klubove za djecu, dječja igrališta, bazene i ostale pogodnosti koje će razonoditi najmlađe, a vama pružiti malo slobodnog vremena.

Dočekaće vas klimatizovan prostor, a hotelska hrana vam je takođe na raspolaganju, što u mnogome olakšava boravak na moru. Ipak, vodite računa o tome šta se nudi na meniju, ako uz sebe imate male izbirljivce.

Privatni smještaj, osim što je finansijski pristupačniji, nudi i manje formalizovan, a više familijaran ambijent. U takvim apartmanima osjećaćete se kao kod kuće, u većini slučajeva na raspolaganju će vam biti kuhinja i različiti kućanski aparati, poput veš-mašine, što znači više posla ali i manje glavobolje oko uflekanih benkica.

Ušuškana, prepoznatljiva dvorišta sa mediteranskim rastinjem pružiće vam pravo opuštanje: već vas vidimo ispod mirisnog drveta smokve, sa knjigom u ruci, u popodnevnim časovima odmora.

Srdačni stanodavci često se trude naglasiti svoje gosoprimstvo, i osvojiti vaša srca i za sledeću sezonu, pa je moguće da vas obraduju sjajnim lokalnim specijalitetom na gradelama, baš u tom dvorištu, u kom će djeca moći bezbrižno da se igraju.

Roditelji školaraca, koji vole prirodu i izazove, u vidu mogu imati i specijalizovane kampove sa kamp-kućicama, koje ljetnji raspust mogu da pretvore u pravu avanturu. Djeca će se uvjek sjećati da im je prvi komšija na moru bila upravo – vjeverica.

Savjet plus: Raspitajte se da li u okviru odmarališta postoji registrovana (i provjerena) služba za čuvanje djece. Jednim potezom čarobnog štapića vile-bejbisiterke, moći ćete da si priuštite bezbrižan noćni izlazak u društvu odraslih. To ste svakako zaslužile! 🙂

Šta spakovati:

Prošla su ona vremena neplaniranih, uzbudljivih ad-hoc putovanja, kada je univerzalna djevojačka rečenica “nemam šta da obučem!” svoj epilog doživljavala polučasovnim sjedenjem na prenatrpanom koferu, da bi se isti mogao zatvoriti.

Putovanja sa djecom nisu ništa manje uzbudljiva, ali je prtljag duplo veći. Zato, budite pragmatične i nemilosrdno selektivne u izboru garderobe. U ovom slučaju, dobra organizacija znači pola posla. Napravite spisak “od glave do pete” (ili obrnuto), koji ćete pažljivo da slijedite.

Same najbolje znate šta vam zaista treba za predviđen vremenski period, i ne odstupajte od spiska. (Okej, za djecu malo više, jer fleke…Ooo-kej, i onu super večernju haljinu…)

Podsjetićemo vas na šeširiće i  sigurnosne gumene sandalice za vodu, i neki topliji odjevni predmet – za svaki slučaj – dugoročne vremenske prognoze nisu uvijek najpouzdanije.

Savjet jednog tate je da djeci kupite što drečaviji kupaći kostim, tako ćete ih lakše locirati na plaži. Nabavite kofer ili torbu sa točkićima, da si pojednostavite prenos prtljaga.

Savjet plus: Dok pakujete kofere, pustite si muziku za đuskanje: ples je zabavan, relaksira i pojačava koncentraciju. Animirajte djecu da vam pomognu, tako ćete male dosadnjakoviće koji vam se, uzbuđeni, motaju oko nogu, pretvoriti u važne pomoćnike. Đuskajte zajedno. 🙂

Šta još ponijeti – PUTNA APOTEKA!

Godišnji odmor znači – sigurnost prije svega! Minijaturna kombinacija onoga što bismo mogli nazvati “priručnom putnom apotekom” svakako se podrazumijeva. Ukoliko vi ili neko od vaših najmilijih koristi medicinsku terapiju, obezbijedite si dovoljnu količinu neophodnih lijekova.

Pored toga, na putu sa djecom, važno je imati:

  • Kremu za sunčanje za protekciju sunčevog zračenja, sa visokim zaštitnim faktorom 50, koju mogu koristiti i djeca i odrasli. MamaKlik preporučuje Ladival, koji pruža trostruku zaštitu od štetnog UV-A, UV-B i IR-A zračenja.
  • Tabletice protiv mučnine tokom putovanja na bazi đumbira, koje će smiriti tegobe a neće izazvati pospanost kod djece.
  • Antipiretik za skidanje temperature i eliminaciju bolova – sirup na bazi ibuprofena ili paracetamola, kao što je Febricet.
  • Toplomijer
  • Antiseptik za dezinfekciju površinskih ranica, npr. Povidon jod za kožu, te flastere ili sterilne gazice.
  • Losion protiv ujeda/uboda insekata.
  • Pressing sirup ili tablete protiv alergijskih reakcija na hranu, na ujede insekata, različite agense, na sunce i opekotine od sunca, za urtikarije (koprivnjače) nepoznatog uzroka…
  • Preparat sa elektrolitima protiv dehidracije, u slučaju da dijete u periodu adaptacije na novu klimu i hranu dobije proliv.
  • Probiotik za prevenciju i liječenje čestih stomačnih tegoba (opet adaptacija), sa kojim je preporučljivo da počnete 2-3 dana prije putovanja. Probiodrops kapi su pogodne za zaštitu zdravlja beba starijih od mjesec dana kao i za mlađu djecu, a Probiotic kapsule za djecu i odrasle.
  • Sprejevi i kapi za nos, jer će sekret neminovno da se javi pod uticajem morske vode, zbog promjene klimatskih uslova i temperature ili pak potencijalnih alergija. Zapušen nosić naročito smeta bebama i mlađoj djeci, a MamaKlik preporuka su prirodni i sterilni sprejevi bez konzervansa poput Marissimo spreja za bebe i Marissimo forte za mališane koji imaju više od 2 godine.
  • Kapi za oči, jer pijesak i prašina mogu da djeluju kao ozbiljan iritans za osjetljive dječje okice.
  • Kremica na bazi cinka ili pantenola, koje sprječavaju i umiruju crvenilo, ojede i osipe.
  • I, naravno, njeno visočanstvopincetu – ona uvijek nađe svoju svrhu.

Savjet plus: U Fondu zdravstvenog osiguranja u matičnom gradu se raspitajte da li postoji ugovor sa zdravstvenim ustanovama zemlje u koju putujete. Na taj način ćete ostvariti osiguranje i refundaciju novčanih sredstava koja ćete u slučaju bolesti izdvojiti na liječenje. Po dolasku u turističko mjesto, obavezno utvrdite lokaciju doma zdravlja, dežurne ljekarske službe, i dežurne apoteke. Ponesite zdravstvene knjižice.

Sad, kada ste sve organizovali i spakovali, samo još treba da ste na točkovima!

Čime putovati:

Vlastito prevozno sredstvo je uvijek najbolji izbor kada putujete sa djecom, jer samo putovanje i pauze možete da prilagođavate njihovim potrebama. A i nema čangrizavih saputnika koji će da negoduju zato što se mališani ponašaju eto, baš kao mališani.

U ovom slučaju, obezbijedite auto-sjedalice i svakako koristite sigurnosne pojaseve.

Sa druge strane, putovanje autobusom može da bude uzbudljivo, jer ćete u potpunost moći da se posvetite kreativnom prekraćivanju vremena, poput recimo posmatranja i opisivanja krajolika, brojanja životinja ili objekata koje ćete usput vidjeti, prepričavanja ili izmišljanja bajki, i svemu što će da umiri i zabavi vaše dijete.

Posavjetujte se sa vozačem, koja sjedišta su najpogodnija za vas i djecu.

Ukoliko ste se odlučili za avionski prevoz, raspitajte se o količini i dimenzijama prtljaga koji možete unijeti u avion, da vas ne bi zaskočili nepredviđeni i prilično visoki troškovi za dodatne torbe.

Mada je unošenje hrane zabranjeno, većina avio-kompanija dozvoljava bočice i adaptirano mlijeko za najmlađe putnike, a neprijatnosti prilikom uzlijetanja i slijetanja ćete najlakše otkloniti bombonicama i žvakaćim gumama za stariju djecu, ili cuclama za bebe.

 

Sad samo preostaje da vam poželimo srećan put i lagodan odmor,

i naravno – savjet plus: Budite romantični! Pošaljite nekome razglednicu sa odmora.

Evo, možete i redakciji MamaKlik 🙂

Erna Bučinski