Zašto je važno da beba boravi na podu?

beba na stomaku i igracka mamaklik

Koliko će dijete imati razvijenu krupnu motoriku nogu, ruku, leđa i trupa, kakvo će držanje imati, kako će se kretati kroz prostor kada prohoda, zavisi od vremena koje je kao beba, provelo na ravnoj tvrdoj podlozi, odnosno na podu.

Puzanjem se razvija koordinacija

Kada odmah po rođenju stavimo bebu na stomak ona će moći da, sa jedne, okrene glavu na drugu stranu. Sa mjesec dana može na kratko da drži glavu u vazduhu, da bi se sa tri mjeseca oslanjala na podlaktice, posmatrala okolinu i pripremala se da uskoro počne da dohvata igračku koja je ispred nje.

Ovo može svaka zdrava beba, a na roditeljima je da joj omoguće da bude na tvrdoj ravnoj podlozi.

U prva tri mjeseca može da se koristi sto za prepovijanje a od četvrtog mjeseca najbolje da bude na podu jer je to period kada bebe počinju da se okreću samostalno sa leđa na stomak. 

Tada one moraju da imaju dovoljno prostora da to izvedu, a i zbog sigurnosti jer sa bilo koje druge površine mogu da padnu.

Momenat kada beba propuzi naziva se “drugim rođenjem”, iako je prije osam, devet mjeseci presijecanjem pupčane vrpce fizički odvojena od majke.

Tek sada kada počne da puzi ona dobrovoljno odlazi od majke i oca i svoju pažnju preusmjerava sa roditelja na spoljašnji svijet, dok će punu samostalnost steći kada prohoda.

Kada će propuzati i prohodati zavisi od procesa koji se odvija u mozgu, od kog zavisi kada će mozak početi da upravlja mišićima.

NA OVAJ FIZIOLOŠKI PROCES SE NE MOŽE UTICATI SPOLJA, ODVIJA SE KOD SVAKE BEBE INDIVIDUALNO I TO JE RAZLOG ŠTO NEKA DjECA NEŠTO URADE RANIJE, A NEKA KASNIJE.

Nakon što mozak počne da upravlja mišićima, informacije teku i obrnutim smijerom, dijete počinje da mijenja aktivnost u odnosu na stečeno iskustvo, ta povezanost omogućava razvoj koordinacije i besciljni pokreti postaju svrsishodne radnje.

Za razliku od procesa razvoja mozga na koji ne možemo da utičemo, na koordinaciju i snagu velikih grupa mišića možemo. Zato je važno okruženje u kome beba boravi, u ovoj situaciji to je boravak na podu.

SVE SPRAVE KOJE SE NEKADA KORISTE KAO ŠTO JE DUBAK, AUTO SjEDIŠTA, STOLICE ZA HRANJENJE, LJULJAŠKE, OGRADICE I SL. ZNAČAJNO OMETAJU OVAJ PROCES I REMETE NORMALAN MOTORNI RAZVOJ.

Snaga mišića se razvija vježbanjem, to zna svako ko odlazi u teratanu, tako i beba može da razvije svoje mišiće optimalno ako ih redovno uvježbava, a za to je najpogodnije mjesto upravo pod. Tu će moći da puzi, podiže stvari, vuče, baca, da se uspravlja uz predmete.

Omogućavanjem bebi da to radi doprinosimo njenom normalnom motornom razvoju na putu ka samostalnosti.

Kada je beba provela dovoljno vremena na podu, a najbolje da to praktikujete od četvrtog mjeseca, oko osmog će propuzati ili će samostalno doći do sjedećeg položaja.

Beba odlučuje šta će prvo uraditi u zavisnosti od njenog unutrašnjeg razvoja i nije dobro kada roditelji nameću sjedeći položaj korišćenjem raznih pomagala (auto sjedišta, ljuljaške, hranilice, jastuka).

Svaka beba će puzati ako joj se za to da prilika. Puzanje angažuje velike grupe mišića nogu, ruku i leđa, omogućava koordinaciju ruke i suprotne noge što je osnova za dobru ravnotežu i uspravan hod.

Vrijeme provedeno na podu uz odgovarajuće aktivnosti je neophodno za pravilan rasti i razvoj djeteta.

Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeutCentar za korektivnu gimnastiku

Izvor: Moj pedijatar


Pročitajte još: Savjeti fizioterapeuta: Kako treba da izgleda bebin boravak na podu?