Mama intervju: Emina Husedžinović Ibrahimović

Emina Husedžinović Ibrahimović je modni projektant i dizajner, mr. ing. tekstilne tehnologije. Moda je njena strast, njen modus vivendi, njeno životno opredjeljenje i hobi. Do sad je stvorila preko pedeset modnih kolekcija, a ove je godine proslavila 2 decenije rada i to glamuroznom kolekcijom “Secesija”, inspirisanom bh. tradicijom.

Emina je i mama osmogodišnje djevojčice neobično lijepog imena Alta-Iman, uz koju je – kako kaže – postala osjećajnija i presložila svoje životne prioritete.

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Emina: Moj dan počinje sa jutarnom kafom sa suprugom. Tad nas dvoje dogovaramo o dnevnim obavezama, planovima i aktivnostima naše kćerke.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Emina: Najdraži dio dana je kad smo svi zajedno to je uglavnom poslije 16h. Ručamo skupa, idemo u park, na kaficu u šoping, planiramo naše zajedničke momente.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Emina: Slobodno vrijeme provodim sa svojom porodicom, jer smatram da je porodica najveća blagodat. Nekad odem kod kozmetičara ili frizera ali opet trčim kući. Ponekad se nadjem sa prijateljicama na kafici ili čašici razgovora ali i tad vodimo djecu sa nama.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkom izgleda…?

Emina: Prekrasno. Mi smo prijateljice, razmjenjujemo iskustva i utiske tog dana. Učimo skupa, igramo remija, gledamo filmove, šetamo parkom, rolamo se, vozimo bicikle. Mi smo ustvari najbolje prijateljice.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Emina: Bila sam presretna. Zanijela sam svoje dijete u 36. godini života, pomalo sam se bojala da se to nikad neće desiti. Cijelu trudnoću samo sam Boga molila da dijete bude zdravo.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Emina: Dobro. Moja Alta je rođena 10 dana ranije zbog placente previje, naglog krvarenja i spuštanja posteljice u rodni kanal. Rođena je na carski rez, ali najvažnije da je sve dobro prošlo.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Emina: Morala sam brzo da učim. Dijete je najveći Božiji dar i za nju vrijedi sve učiniti. Nisam ništa znala, najteže je išlo dojenje, nisam imala mlijeka i zbog tog smo brzo prešli na dohranu.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Emina: Potpuno. Postala sam osjećajnija. Poredala sam drugačije životne prioritete.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Emina: Da uživaju u svakom danu majčinstva jer djeca brzo rastu. Da djeci daju potporu i ljubav koja će im biti polazna osnova za život koji nije nimalo jednostavan i pravedan.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Emina: Jednostavno. Mi smo porodica. Moj suprug mi mnogo pomaže oko djeteta, kućanskih poslova. Svi se trudimo da što prije završimo obaveze da možemo biti skupa.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Emina: Nisam neka kuharica, moj suprug mi najviše pomaže pri kuhanju. Volimo meksičku i kinesku hranu, a jedemo i bosanske specijalitete.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Emina: Kad se dijete razboli ostati pribran i u datom momentu djetetu pomoći.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Emina: “Kako bih uspjela kad ne bih stalno pokušavala”.

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Emina: Moju vjenčanu kumu Emiru Mešanović, koja je nedavno dobila drugog sina, ili Njegicu Balordu Moro koja čeka drugu bebu.