Džejmi Oliver savjetuje kako da održavate namirnice tokom ljeta

Šta ide na koju policu, a čemu uopšte nije mjesto u frižideru…

Kad dođe ljeto i velike vrućine, bacaju se velike količine hrane, jer se jednostavno brže kvari. Slavni televizijski kuvar Džejmi Oliver za Dejli mejl savjetuje kako da izbjegnete bacanje, odnosno maksimalno iskoristite ostatke hrane.

Najvažnije je dobro organizovati frižider tako da vam namirnice traju čak i duže nego inače!

Organizacija frižidera

Temperatura u svakom frižideru varira kako vrućina napolju raste, tako da meso i ribu treba držati u hladnijem odjeljku na dnu, a mliječne proizvode u sredini frižidera. Kuvano meso treba držati odvojeno od sirovog, a sirovo meso neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata frižidera su njegov najtopliji dio koji je izložen zagrijvanju prilikom svakog otvaranja. Tu neka stoje sokovi i začini.

Ne ide sve u frižider

U frižideru držite samo one stvari kojima je tamo mjesto. Namirnice poput paradajza nema potrebe da hladite. Njih uskladištite na suvo i mračno mjesto. Idealno je ako imate podrum. Neke namirnice u frižideru čak traju kraće nego na sobnoj temperaturi. Hljeb će, na primjer, biti duže svjež van frižidera.

Biljke i salate

Svježe povrće i začinsko bilje duže će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus prije nego što ga stavite u frižider. Možete njime da obložite fioku za povrće, jer će se sva vlaga upijati u papir, a povrće ostati svježe. Ali, ne zaboravite da redovno mijenjate ubruse!

Zamrzavanje ostataka

Zamrzivač je poput vremenske kapsule za svježu hranu, a naročito za voće i povrće. Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju, pa u zamrzivač. Kad poželite zdrav smuti, samo izvadite voće iz zamrzivača. To važi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete da pojedete. Oliver savjetuje da kutije s hranom pravilno označite kako se ne biste nakon nekog vremena pitali šta je unutra.

Zimnica

Zimnicu možete da napravite od bilo kojeg hrskavog povrća. Ako imate velike količine mrkve, brokolija, karfiola ili krastavaca, jednostavno ih isijecite u teglu, dodajte sirće, so, šećer i vodu i imaćete ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, sjemenke slačice ili neki drugi vaš omiljeni pojačivač ukusa.

Banjalucanke.com