Mama intervju: Brankica Maksimović

Brankica Maksimović je novinarka i voditeljka na BN televiziji, ali kaže da je njen najdraži posao biti mama. Njena malena Milica u avgustu puni 2 godine i već je pravi curetak koji istražuje svijet oko sebe.

“U suštini, od kako sam dobila moju plavooku, želim sve vrijeme ovog svijeta da provodim sa njom, što i činim. Jednom su mi rekli da ga koristim maksimalno, da je mazim i grlim iz razloga što brzo rastu, a onda odlaze svojim putem. I to je sasvim prirodno – djetetu je važno dati krila i korijene”, kaže Brankica.

Plavooki anđeo guste kosice jednim neodoljivim osmijehom rješava sve mamine probleme i čini Brankicu moćnijom ženom. Dani su im sadržajni, zabavni i razigrani, a uz podršku supruga i majke uspijeva da uskladi porodični život sa poslovnim obavezama. Kako izgleda njihova svakodnevica, pročitajte u nastavku intervjua:

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Brankica: Nekako mi se čini, kada bi dan imao 36 sati bilo bi mi dovoljno za obavljanje svih aktivnosti, a znatno više vremena bih posvetila kćerki i porodici. Ja liježem ali i ustajem rano, moj dan počinje oko 4:30h.

Ustajem dok drugi spavaju, a razlog tome je Jutarnji program “Dobro jutro Srpska” koji se emituje svakog jutra od 6:30h na BN televiziji. U to vrijeme moja Milica uglavnom spava, kako kažu, kao beba.

Moj dan se završava oko 22h – rano idem na spavanje jer mi je neophodan odmor, mada se uz česta noćna buđenja ponekad i ne odmorim dovoljno. Ali to je moj najdraži posao – biti mama.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Brankica: Iskreno, najdraži dio dana mi je kada završim poslovne obaveze i dođem kući. Dakle od 14h sa osmijehom na licu i veselom igrom dočekaju me kćerka i muž. Tada uglavnom zajedno ručamo, pijemo kafu, idemo u šetnju i nikada ne preskačemo naše rituale.

Sad smo u fazi kada učimo nove riječi i Milica nas uvijek obraduje kada izgovori nešto novo, a ponekad nas i iznenadi nekom riječju za koju nismo ni slutili da je zna. Recimo prije neki dan počela je sama pjevati pjesmu “Sijaj, sijaj zvezdice…”, a ja i muž smo se samo pogledali u čudu. Sigurno je drugim mamama smiješno kada čitaju ovo jer su i one prošle kroz to sve.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Brankica: Svoje slobodno vrijeme koristim za odlazak kod frizera i kozmetičara. Tada mogu da se posvetim sebi iako je i to u službi posla kojim se bavim. Ali i u tim trenucima kada sam sama kao da mi nedostaje polovina mene, uvijek mislim da li joj nešto treba i da li je sve u redu kod kuće.

Ja sam srećna što imam pomoć, kao što sam već rekla, od muža i moje mame koja nam je uvijek pri ruci, a Milica je obožava. U suštini, od kako sam dobila moju plavooku, želim sve vrijeme ovog svijeta da provodim sa njom, što i činim. Jednom su mi rekli da ga koristim maksimalno, da je mazim i grlim iz razloga što brzo rastu, a onda odlaze svojim putem. I to je sasvim prirodno – djetetu je važno dati krila i korijene.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djetetom izgleda…?

Brankica: Svaki slobodan trenutak se igramo. Milica obožava životinje, pa imamo malu farmu igračaka kod kuće, a pored toga zanimacija su joj lego kocke od kojih pravimo kuću za barbike. Često čitamo i iz slikovnice učimo nove riječi, a kako mnogo voli muziku, zajedničko vrijeme iskoristimo i za ples.

Pored toga, boravak napolju je pravo malo istraživanje novih stvari: od buba do lišća, cvjetova, kamečića i drugih detalja koji okupiraju njenu pažnju. Sada je lijepo vrijeme, pa često koristimo bazen jer Milica obožava vodu, odnosno da se kupa.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Brankica: Mihailo i ja smo bili tri godine u braku i jako smo željeli bebu, to se desilo i tada smo bili presrećni, kao da smo dobili dar sa neba. Znam da je bilo jutro, spremali smo se na posao i ja sam nakon urađenog testa vidjela dvije crte. Suze su mi krenule na oči, a zatim sam rekla suprugu i njega takođe rasplakala. Mislim da od toga nema veće sreće i većeg blagoslova.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Brankica: Moja trudnoća nije bila sjajna, ali je zato porođaj bio izuzetno lak zahvaljujući doktoru Zoranu Despotoviću iz Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini. Tokom trudnoće sam morala raditi česte analize, imala problem sa nesanicom, gorušicom, kilogramima… Ali, na kraju bilo je sve u redu, što je najvažnije.

Porođaj je trajao od jutarnjih sati do 16:50h kada je na svijet došla Milica. Ja bih svakoj budućoj mami preporučila prirodan porođaj, jer je sve mnogo lakše kada se porodi i stane na svoje noge.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Brankica: Svaka mama će reći da je njena beba posebna. Ja se sjećam trenutka kada sam je uzela u ruke, imala je mnogo gustu kosu i ličila je na mene. Mirisala je božanstveno. Taj miris bebe koji sam tada osjetila ne može se uporediti sa najljepšim parfemima.

Neopisiv je osjećaj kada u rukama držite nešto što je nastalo od vas i pune su vam ruke života. Srce mi je zaista bilo puno, bez obzira na česta ustajanja, nespavanje, obavezu da ste nekom potrebni 24 sata dnevno.

Moram reći da su mi prva tri mjeseca bila najteža, a poslije toga smo se navikle jedna na drugu i znala sam u svakom trenutku šta joj je potrebno i zbog čega plače ili se smije.

Milica je bila veoma naravna beba, a to je i sada. Možda smo je malo razmazili, ali to je od prevelike ljubavi. Za nju živimo!

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Brankica: Majčinstvo me je promijenilo u smislu da moram biti mama u svakom trenutku i svoje vrijeme provoditi sa ćerkom. To je pravo zadovoljstvo. I kada sam neispavana i kada imam puno nezavršenih obaveza, jedno njeno “MAMA” i osmijeh rješavaju sve probleme. Sada se više osjećam kao jaka žena, moćnija nego ikad i u svakom trenutku spremna da zaštitim svoju porodicu.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Brankica: Ono što su meni savjetovali je da što više provodim vremena sa njom jer brzo rastu. I to ja preporučujem, ostavite telefone, obaveze – bar na trenutak i posvetite se odgajanju djeteta. Ono samo traži vašu pažnju i ljubav.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Brankica: Ja sam neko ko zaista voli svoj posao i nije mi teško sve da uskladim. Imam i takvo radno vrijeme da ipak duži dio dana budem sa Milicom. Najdraža nam je nedjelja, jer je to moj slobodan dan pa imamo priliku da se budimo zajedno. Uz dobru volju sve se da uklopiti, i porodica i karijera.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Brankica: Pitate ženu koja ima viška kilograma za recept, pitate pravu osobu. Šalim se, naravno. Iskreno, mi volimo sve da jedemo kao i naša beba. Ona nikada nije pravila problem, nego jede šta joj se servira. Postoje i omiljena jela poput palente, piletine sa povrćem i salata. Obožava voće pa često jede voćne kašice.

A ja bih vam preporučila palačinke od heljde sa tikvicama. Umutiti 3 jajeta, heljdino brašno, šolju mlijeka i šolju kisele vode, so po želji. U smjesu dodati izrendane tikvice. Ja ih pečem kao palačinke i po želji premažem sa pavlakom ili sirnim namazom. Mmmmm, veoma ukusno! 😀

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Brankica: Ja sam samo Mama, nisam superheroj. Samo se trudim da uvijek budem tu za moju kćerku i da zajedno prevaziđemo sve probleme. Uz razumijevanje, strpljenje i ljubav, svaka želja se pretvara u stvarnost.

Brankica: Moj životni moto je: “Privilegija u životu je biti ono što jesi”. Ja se trudim da i na ekranu i u privatnom životu budem to što jesam. Ljudi su to prepoznali i baš to jako cijene kod mene.

Brankica: Voljela bih da vam svoju priču ispriča urednica “Nedeljnog popodneva” Dragana Musladin i da upoznate njenu predivnu Mariju.