15 načina da pokažete svojoj djeci da ih volite – svakoga dana!

“Djela govore više od riječi” – Koliko puta ste to čuli u svom životu? Vjerovatno više nego što možete da se sjetite.

Volimo našu djecu, zar ne? Do neba i nazad, pa opet do neba i nazad i tako milion puta… to je preplavljujuća, bezuslovna, prava ljubav.

KAO RODITELJI, SVE ŠTO ŽELIMO JE DA SE ONI OSjEĆAJU SIGURNO, BEZBjEDNO I NAJVAŽNIJE – VOLJENO.

Kako to možemo da učinimo – osim da im kažemo da ih volimo? Kako možemo svoju ljubav da pretvorimo u djela – svakog dana, na jednostavan, praktičan način?

Donosimo vam 15 jednostavnih načina da pokažete svojoj djeci da ih volite:

1. Gledajte ih u oči

Kada pokušavaju da razgovaraju s vama, ili vi pokušavate da im nešto kažete – prekinite ono što radite, usredsredite se na njih, čučnite ili sjedite pored njih i gledajte ih u oči. Posvetite im svoju punu pažnju koliko god je to moguće.

2. Uspostavite fizički kontakt

Grlite ih, mazite se sa njima, držite ih za ruku, sjedite na kauču sa njima, lezite sa njima. Budite blizu njih. Neka znaju da ste uvijek tu. Pokažite im svoju naklonost. Njihovi zagrljaji i poljupci su najbolji!

3. Pohvalite ih

Pohvalite ih kada urade nešto dobro. Stavite im do znanja da su fantastični. Neka vaše pohvale budu specifične, ali i određene. Pohvalite neke konkretne stvari koje kažu ili urade. Izgradite im samopouzdanje i naučite ih da vole sebe. To se prvo uči kod kuće.

4. Zahvaljujte im se

Stavite im do znanja da cijenite to što vas slušaju, to što se lijepo ponašaju prema bratu ili sestri, što su se izvinili za nešto. Zahvalite im se što su tako dobra djeca. Pomozite im da se osjećaju validno i dobro za sebe.

5. Sjedite i čitajte s njima

Provodite kvalitetno vrijeme čitanja zajedno. Neka sami izaberu knjigu koju vole. Pričajte o pričama dok šetate. Pitajte ih koji je njihov omiljeni lik ili šta najviše vole. Podijelite sa njima ono što ste vi voljeli. Ovi zajednički trenuci će produbljivati vaš odnos.

6. Neka vrijeme za uspavljivanje bude posebno

Pričajte o danu koji je za vama pre nego što odete na spavanje. Pitajte ih koji im je dio tog dana bio najljepši. Pričajte i vi kako ste proveli dan. Povežite se prije nego što utonu u carstvo snova. Mali angažmani poput ovog će vašoj djeci dati do znanja da uvijek mogu da razgovaraju sa vama.

7. Provedite neko vrijeme posebno sa svakim djetetom

Ako imate više od jednog djeteta, pokušajte da neko vrijeme provedete sa svakim djetetom posebno. Zajedničko vrijeme je sjajno, a teško uskladiti da se svakom djetetu posebno posvetite. Aktivnosti mogu biti različite – od planiranog odlaska u pozorište, do odlaska u prodavnicu na brzinu. Zapamtite, ovo će biti poseban vremenski period proveden s djetetom po vašim malim, zajedničkim pravilima!

8. Pustite ih da kuvaju s vama

Zadaci poput zajedničkog kuvanja čine da se djeca osjećaju posebnim i važnim. Znam da ovo može biti teško kada žurite, ali pokušajte da im zadate bilo šta (pranje povrća, miješanje u posudi itd.) kako bi i oni dali svoj doprinos u pripremanju obroka. Možda to izgleda malo, ali za njih je to velika stvar.

9. Učite ih

Uvedite ih u nešto novo. Pričajte im o svom poslu. Ako su zainteresovani za dinosauruse, uzmite knjigu iz biblioteke kako biste čitali zajedno o njima. Razgovarajte o različitim pticama ili drveću koje vidite dok zajedno šetate. Svakako postoje razne mogućnosti za učenje, treba samo da ih budemo svjesni.

10. Uradite nešto van uobičajenog

Da li postoji nešto za šta obično kažete ‘ne’, a nekad biste mogli i da djeci dozvolite? Uglavnom im ne dozvoljavate da spavaju u vašem krevetu, ali danas hoćete. Ili im obično ne dajete slatkiš poslije večere, ali petkom to radite. Budite pažljivi u pogledu malih načina da ih iznenadite i unesite svježinu u vašu zajedničku svakodnevicu.

11. Budite uzbuđeni

Pokažite entuzijazam u vezi sa tim o čemu vam djeca govore, šta rade, na čemu rade. Pokažite im kako ste uzbuđeni što ih vidite kada se vratite kući sa posla. Neka osjete vašu ljubav.

12. Napravite zajedničku igru

Proniknite u njihovu maštu. Zajedno budite kreativni. Ovako provedeno vrijeme je odličan, jednostavan način da se povežete jedni s drugima. Pored toga, ako ste zapamtili kako ste igrali igru – možete ovu aktivnost ponovite poslije nekog vremena ako su je djeca zaboravila!

13. Zamolite ih da vam ispričaju priču

Daju im kontrolu nad pričom – dok imaju i vašu punu, nepodijeljenu pažnju – to je kao ostvarenje sna za djecu. Oni mogu da kažu šta žele, da izaberu likove, da vjeruju – sve dok gledaju vaše oči kako reaguju u pravim momentima … prilično je magično i ugodno gledati ih.

14. Ohrabrujte ih

Neka sanjaju, a vi slušajte njihove snove. Podstaknite ih da maštaju i iskazuju svoje želje. Možda vaše dijete sanja da bude astronaut koji ide u kosmos ili da postane poznata glumica. Jednoga dana ovaj san će im pomoći u biranju zanimanja za sebe. I znate šta? Oni će vjerovati da sve mogu postići jer ste ih uvek ohrabrivali da sanjaju i slušaju svoje želje.

15. Napravite tradiciju

Stvorite navike i rutine, ne propuštajte praznike i važne porodične datume. Predvidljivost (sa spontanošću ponekad, naravno!) će pomoći vašem djetetu da se osjeća voljeno i sigurno. Posebne porodične tradicije stvaraju uspomene koje će trajati cijeloga života – to je dragocjeno i neprocjenjivo iskustvo. Vaša djeca će biti tako srećna što su dio njih.

Izvor: Huffingtonpost.com

Prevod: Dragana Martinović