Mama intervju: Andrea Tomašević Kolenda

Andrea Tomašević Kolenda je diplomirani žurnalista, dugogodišnja novinarka i urednica nekoliko lifestyle mjesečnih magazina. Mama je troipogodišnje djevojčice Ene i osnivačica popularnog bloga Enina mama. Trenutno je zaposlena kao PR AS Holdinga. U slobodno vrijeme je aktivna instagramerka. 😊

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Andrea: Dan počinje već u 6:45 kada zvoni alarm na mobitelu. Ena ne ide u vrtić jer je čuva teta pa ima privilegiju spavati duže, jer je velika spavalica.

Nakon buđenja, u miru mogu da se spremim za posao, dočekam Eninu tetu u 7:30 i izlazim iz kuće. Radni dan mi počinje u 8:00. Povratak kući je oko 17:00 i tada svo vrijeme posvećujem porodici. Pravimo planove za ostatak dana, ručamo skupa, odlazimo u park ili na druženje sa prijateljima.

Večer je relativno isprogramirana i vojnički organizovana kada je riječ o Eni. Od rođenja je tako, ima svoj ustaljeni režim kojeg se pridržavam.

Svaku noć ide na spavanje u isto vrijeme, a to je u 21:15. Dvadesetak minuta pričamo priče jedna drugoj (jer i ona ima svoje verzije bajki) i nakon toga utonemo u san.

Oduvijek sam rano išla na spavanje jer mi je mnogo bitno da imam 8 do 9 sati kvalitetnog sna.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Andrea: Onaj kada završimo s ručkom, kada se raskomotimo i kada sam svjesna da pred sobom imamo vrijeme rezervirano samo jedna za drugu. To je otprilike oko 18:00.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite

Andrea: Naravno. Nikad nisam žrtvovala vrijeme koje odvajam za sebe jer sam se prije svega dobro organizovala i jer sam oduvijek imala pomoć supruga i porodice.

Svakog mjeseca, dva puta odlazim u kozmetički salon na tretmane u kojima uživam. Pored toga svake sedmice odvajam makar satak da odem u neki od tržnih centara… čisto da sam apdejtovana (nije pod MUST šopingovati). 😊 A, tu je i vrijeme koje je rezervisano za ručak ili kafu sa prijateljicama.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkicom izgleda…?

Andrea: Najčešće smo u parku kada je vrijeme lijepo. S obzirom na to da Ena mnogo voli djecu, a ne ide u vrtić, onda se trudim da je često u njihovom okruženju. Kada smo kod kuće plešemo, crtamo, bojimo i učimo kroz igru. Ili se fotkamo… U tome Ena najviše uživa.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Andrea: Moja prva trudnoća nije dobro završila pa sam na drugu odreagovala sa enormnom količinom sreće ali istom tolikom dozom straha.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Andrea: Na početku onako kako ni jedna mama ne bi željela. Morala sam mirovati prva tri mjeseca tako da sam prve dane proljeća doslovno preležala.

Drugo tromjesečje je bilo odlično. Stomak je bio dovoljno veliki da se mogu folirati u ljetnim haljinicama, a i kritični period je bio iza nas.

Posljednja dva mjeseca nisam mogla da se pomaknem jer sam imala najveći stomak na svijetu koji me sputavao u svakodnevnim radnjama. Jedva sam čekala da rodim.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom/bebama?

Andrea: Dani puni straha, brige da li radim sve kako treba, pitanja da li sam spremna na majčinstvo i prilično neugodnog osjećaja zbunjenosti. Mislim da sam jedina majka kojoj je patronažna dolazila punih mjesec dana. Bila sam sigurna da samo ona radi najbolje.

Bio je to period kada sam se navikavala na činjenicu da sam odgovorna za jedan novi život. Nimalo lak period.

Znam i majke koje su se isto tako osjećale ali su zbog toga osjećale i veliku krivicu. Nedavno sam pisala i blog na ovu temu. Žao mi je majki koje se tako osjećaju i često znam naglašavati da su to normalne stvari jer nam hormoni u tom periodu najviše divljaju.

Majke su pod pritiskom onih koje pričaju da je to bila ljubav na prvi pogled i da su od prvog dana bile najsposobnije i najbolje majke na svijetu. Pola od toga su bajke za djecu.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo

Andrea: Potpuno. Prioriteti su totalno drugačije poredani. Prvih 10 mjesta na listi važnosti je Ena pa onda sve ostalo.

Stvari koje su me uznemiravale prije nego je Ena došla na svijet, danas su mi smiješne. Ne postoji problem koji može negativno uticati na moj život osim onoga koji se tiče moje kćerke.

Moja osnovna „zadaća“ postala je ta da budem zdrava, snažna, pozitivna kako bih joj mogla pružiti samo najbolje od sebe.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Andrea: Da se usmjere na odgoj svoje djece i da pri tom slušaju samo sebe i rade onako kako misle da je najbolje za njihovo dijete. Da im kao model ne služe prijateljice, komšinice i poznanice. Da ne rade ono što okolina od njih očekuje jer treba da žive za sebe i svoje dijete, a ne za ljude oko sebe.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Andrea: Samo dobrom organizacijom. Ponavaljam kako imam veliku podršku supruga. Formula je jednostavna; osam sati na poslu fokusiram se samo i isključivo na posao kako bih, kada pređem kućni prag, mogla biti posvećena samo i jedino porodici i djetetu.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Andrea: Oni koji me prate na Instagramu ali i ljudi iz moje bliže okoline znaju koliko sam „posvađana“ sa kuhinjom i kuhanjem. Ipak makarone sa Eninim omiljenim sosom od brokula i vrhnja znam spremiti.

Na malo maslinovog ulja ispržiti luk, dodati naribanu mrkvu i komadiće brokule, zaliti sa malo vode i dinstati uz miješanje dok voda ne ispari – po potrebi dodati još vode. Pred kraj dodati začine.

Skinuti s vatre i usitniti sa štapnim mikserom ili izblendati u blenderu, te dodati kiselo vrhnje (možete koristiti i vrhnje za kuhanje – ali onda pustite da provri). Po želji dodajte parmezan.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći

Andrea: One koje ima i svaka druga majka koja balansira između zahtjevnih poslovnih obaveza, brige o domaćinstvu i odgoja djeteta. Ipak, često ističem da sam sretna što sam je naučila da jedno moje opravdano NE stvarno znači NE i da tu nema dalje mjesta pregovaranju.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Andrea: Gledaj daleko! i kad misliš da gledaš daleko, gledaj još dalje!

MamaKlik: Koga predlažete kao našu sljedeću gošću?

Andrea: Mama koju nominujem je Irma Saljević Krvavac. 😊