6 SUPER NAMIRNICA za mališane od 6+ mjeseci!

Ako uvrstite ovih šest namirnica u bebinu ishranu, možete da osigurate adekvatan unos izuzetno hranljivih materija, balas vitamina i minerala, kao i da obEzbJedite jači imunitet mališana!

Ove namirnice ne nose epitet “superhrana” bez razloga. Uvođenjem u ishranu pravite pravog “SuperMališana”!

Avokado (6+)

Avokado je prava riznica vitamina C i vitamina B grupe! Sadrži izuzetno kvalitetne zdrave masnoće, jača imunitet mališana i povećava im energiju!

Možete ga ponuditi bebi kao “hranu za prstiće” ili izgnječiti viljuškom i dodati omiljenoj bebinoj kašici.

Banane (6+)

Banana je omiljeno voće mališana. Spada u voće sa izrazitom količinom kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Mineral kalijum je dosta bitan za pravilan rad i razvoj ćelija, nerava i mišića kod najmlađih.

Odlično se kombinuje sa žitaricama!

Može da se ponuditi bebi kao “hranu za prstiće” ili izgnječiti viljuškom i dodati omiljenoj bebinoj kašici.

Brokoli (6+)

Brokoli je izuzetno zdravo povrće, koje treba da se nađe na meniju vašeg malca! Sadrži folnu kiselinu, antioksidanse i dovoljne količine vitamina. Takođe, sadrži veliki procenat vlakana pa je dobar izbor u borbi sa dijabetesom. Pomaže u sprječavanju opstipacije.

Odličan je za “igranje” i pravljenje raznih zanimljivih oblika u tanjiru, može da se gricka obaren ili ponudi izgnječen.

Bundeva (6+)

Bogata je beta karotenom ili provitaminom A, vitaminom C, kao vitaminima B grupe. U svom sastavu ima 60% nezasićenih masnih kiselina i riznicu biljnih proteina. Prija stomačiću i pomaže u regulisanju stolice.

Kinoa (6+)

Iako ne spada u žitaricu, mnogi je svrstavaju u ovu grupu. Zrno kinoe je bez glutena, pa se preporučuje djeci oboljeloj od celijakije. Posjeduje savršene nutritivne vrijednosti. Bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima i sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina!

Odlična je za kombinaciju i sa voćem i sa povrćem. Takođe, može da se koristi kao zamjena za meso, u danima kada se pravi pauza sa mesnim obrocima.

Špinat (6+)

Špinat je pun biljnih vlakana, antioksidanata i sadrži obilje vitamina i minerala. Lutein i zeaksantin iz spanaća su zasluženi za zdrav vid.

Špinat je vrlo bitno uvrstiti u jelovnik vaše bebe zbog obilja vitamina K – koji je zadužen za pravilan razvoj i proces mineralizacije kostiju.

Za više ideja o receptima i savjetima za zdravu ishranu mališana pogledajte u vodiču za dječju ishranu: http://mojprvizalogaj.rs/o-knjizi

Izvor: Moj prvi zalogaj