Ljeto i bebe: NEVOLJE SA STOMAČIĆEM

Ništa toliko ne uznemirava roditelje kao “kvar” u bebinom stomačiću, koji može izazvati povraćanje ili stolicu svakih sat vremena. Evo zašto te nevolje nastaju i kako se rješavaju…

Ako ste novopečena majka, sigurno ste se već navikli na izbljuckanu odjeću i pelene ispunjene “spektakularnim” sadržajem čitavog raspona boja i tekstura. Međutim, povraćanje i proliv zahtijevaju apsolutnu pažnju i reakciju istoga trenutka, jer mogu uzrokovati dehidrataciju koja je naročito opasna kod beba i male djece.

Dakle, kako ćete znati da vaše dijete muči stomačić? Šta možete učiniti u tom slučaju? Da li postoje mjere zaštite?

SIMPTOMI

Sve bebe bljuckaju mlijeko nakon obroka, ali ako su u pitanju velike količine mlijeka ili neke druge hrane, to može biti znak nekog oboljenja.

Slično tome, sasvim je normalno da bebe koje se hrane isključivo mlijekom, a naročito one koje sisaju, imaju tečniju stolicu. Međutim, učestala meka ili vodenasta stolica može ukazivati na ozbiljniji problem, koji zahtijeva hitro reagovanje.

Ukoliko je stolica vaše bebe vodenasta, ispunjava cijelu pelenu i neprijatnog je mirisa, najvjerovatnije se radi o stomačnim tegobama.

ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK?

Proliv i povraćanje mogu biti simptomi nekoliko oboljenja!

VIRUSNA INFEKCIJA

Virus je najčešći uzročnik stomačnih infekcija ili gastroenteritisa. Lako se prenosi kroz vazduh ili preko ruku. Izaziva mučninu, povraćanje i proliv, ali vašoj bebi biće bolje već nakon nekoliko dana.

BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Uzročnik gastroenteritisa može biti bakterija iz hrane koja nije propisno pripremljena ili čuvana ili, na primjer, iz nesterilisane flašice za mlijeko. Zato treba da povedete računa o higijeni i ispravnosti, kako namirnica, tako i predmeta s kojima beba dolazi u kontakt.

ALERGIJA NA ODREĐENE NAMIRNICE

Neke bebe ne podnose određene vrste namirnica, zbog čega se javljaju i stomačne tegobe. Tokom faze prelaska na čvrstu hranu, postepeno uvodite nove namirnice (jednu po jednu), ostavljajući dovoljno vremena da utvrdite kako vaša beba reaguje na njih. Konzumiranje određenih namirnica (u ishrani majki koje doje) često uzrokuje stomačne tegobe kod djece. Dakle, ako vaše čedo ima proliv, a nema drugih tegoba, analizirajte svoju ishranu!

OSTALI UZROCI POVRAĆANJA

  • Povraćanje može ukazivati na infekciju uha, prehladu, gripu ili pak neki ozbiljniji problem, kao što je meningitis. Zbog toga treba obratiti pažnju na simptome kao što su visoka temperatura, bolovi, osip…
  • Refluks – kada se mlijeko vraća zbog loše propustljivosti “poklopca” koji se nalazi na vrhu želuca. To je prilično česta pojava kod beba, a s vremenom se povlači sama od sebe. Do tada, gledajte da zaštitite svoju i djetetovu odjeću – u protivnom biće stalno flekava!
  • Ukoliko beba povraća u velikim mlazovima, a čini se da je i dalje veoma gladna, možda se radi o stenozi pilorusa. U tom slučaju hrana ne može da nastavi svoj put iz želuca u ostale dijelove sistema za varenje, pa se izbacuje napolje. Ova pojava je mnogo češća kod prvorođene djece i kod dječaka. Rješava se vrlo jednostavnim operativnim zahvatom.

KAKO POMOĆI BEBI

  • Nastavite da dojite. Bebe koje sisaju, rjeđe pate od gastroenteritisa, a ako se i dogodi da obole – obavezno nastavite da je dojite.
  • Ukoliko hranite bebu na flašicu, dajte joj vodu umjesto mlijeka. Ponudite joj malene gutljaje prokuhane, rashlađene vode. Ukoliko dojite, probajte da joj dajete prokuhanu i rashlađenu vodu između podoja. Podstičite bebu da pije, čak i ako ne može da zadrži svu tečnost koju je konzumirala.
  • Nemojte se uspaničiti ako dijete gubi u težini. Najvažnije je da je redovno pojite da ne bi dehidrirala. Čim se oporavi, povratiće težinu i nastaviti da napreduje.

KADA TREBA ZATRAŽITI POMOĆ

Ako beba izgleda loše ili pokazuje bilo kakav znak dehidratacije, odmah je odvedite na pregled. Takođe, instinktivan osjećaj da sa vašom bebom nešto nije u redu sasvim je dovoljan razlog da se obratite doktoru/ici.

ŠTA DOKTOR MOŽE DA URADI

Pedijatar će utvrditi uzrok stomačnih tegoba i odrediti adekvatnu terapiju. On će možda propisati rehidrirajuće napitke (elektrolite) radi nadoknade tečnosti i bitnih materija koje je beba izgubila usljed povraćanja i proliva.

Iako se sredstva za rehidrataciju mogu kupiti u svakoj apoteci i pogodna su i za sasvim malu djecu, nikada ih nemojte koristiti bez prethodne konsultacije sa stručnom osobom.

Ukoliko je u pitanju teži stepen dehidratacije, sasvim je izvjesno da će beba biti zadržana u bolnici radi intravenozne nadoknade izgubljene tečnosti i bitnih materija.

MJERE ZAŠTITE

Dojenje je najbolji način sprečavanja stomačnih infekcija! Ove vrste problema izuzetno se rijetko javljaju kod beba koje sisaju, jer na ovaj način stiču imunitet protiv infekcija. Takođe, spriječite bebin kontakt s osobama oboljelim od stomačne gripe, a ukoliko je bolesna, nemojte je dovoditi u kontakt s drugom djecom.

ČISTO I BEZBJEDNO

Bebin imunitet još uvijek se razvija, zbog čega naročito treba obratiti pažnju na higijenu.

  • Obavezno perite ruke nakon upotrebe toaleta ili mijenjanja pelena, kao i prije pripremanja hrane.
  • Kuhinjske krpe su leglo bakterija, zbog čega ih svakodnevno treba mijenjati. Najbolje je da perete sudove u toploj vodi i da ih potom ostavite da se osuše na vazduhu.
  • Ne dozvolite da kućni ljubimci (psi, mačke) šetaju po kuhinji.
  • Sterilišite flašice i ostali pribor za pripremu bebine hrane, sve dok dijete ne napuni godinu dana.
  • Prve igračke i ključeve za zubiće takođe treba sterilisati, a kada dijete postane mobilnije, povremeno pranje toplom vodom i sapunom biće sasvim dovoljno.
  • Ukoliko beba koristi cuclu, sterilišite nekoliko rezervnih koje ćete držati u sterilisanoj posudi.
  • Nikada nemojte “čistiti” cucle tako što ćete ih staviti u svoja usta!

OPREZ S MLIJEKOM!

Flašice za mlijeko takođe su pogodne za razvoj mikroorganizama, te se držite pravila:

  • Flašicu s pripremljenim mlijekom držite u središnjem dijelu frižidera jer u vratima nikada nije dovoljno hladno. Bacite neupotrebljenu mliječnu formulu koja stoji duže od 24 sata.
  • Vaša beba ne bi trebalo da koristi istu flašicu mlijeka duže od dva sata.
  • Koristite prokuhanu i rashlađenu vodu i kada pravite napitke, sve dok dijete ne napuni godinu dana. Kada izlazite napolje, mlijeko u prahu i vodu nosite u zasebnim posudama, tako da ih možete lako pomiješati kada dođe vrijeme za obrok.

PITANJE RAVNOTEŽE

U prvim mjesecima bebinog života izuzetno je bitno da se pridržavate osnovnih pravila higijene, naročito kada je riječ o pripremi, čuvanju i uklanjanju ostataka hrane. No, ako u tome pretjerate, vaša beba neće doći u dodir s mikroorganizmima i neće steći neophodnu otpornost na njih. Zato, vodite računa o osnovnim stvarima, ali nemojte paničiti zbog prašine u prostoriji ili ako vaša beba slučajno zgrabi igračku s poda i strpa je u usta.

DA LI JE MOJA BEBA DEHIDRIRALA?

Srećom, većina beba obično pati od stomačnih tegoba u blažem obliku. Ali s obzirom na činjenicu da proliv i povraćanje mogu brzo dovesti do dehidratacije, obratite se doktoru ako je vaša beba mlađa od dva mjeseca ili ako uočite sljedeće simptome:

  • suha usta i jezik,
  • upalost očiju i/ili fontanele,
  • tamna mokraća ili pelene koje su suhe i po nekoliko sati,
  • letargičnost i nezainteresovanost za spoljašnje podsticaje,
  • opuštenost mišića,
  • odbijanje dva ili više obroka,
  • ubrzan rad srca.

UPOZORENJE

Ispovraćani sadržaj želuca zelene boje obično je, kod starijih beba i male djece, znak gastroenteritisa. Međutim, kod beba uzrasta do pet mjeseci ova pojava može biti simptom zamršenih crijeva, a to zahtijeva hitnu ljekarsku intervenciju!