HRANA ZA MOZAK: Najbolje namirnice za naše mališane

hrana-koja-je-dobra-za-razvoj-mozga-djece-mamaklik

Veoma nas raduje kada nam neko kaže da nam je dijete slatko i pametno. Ta sreća u našem srcu je neopisiva i zato često odgovorimo da je pametno na nas. I niste pogriješili, odgovor je tačan! Mi i te kako utičemo na razvoj naših mališana igrom, ljubavlju i svakako onim čime hranimo našu djecu.

Ono što naša djeca jedu veoma je važno za razvoj njihovog mozga i mi kao roditelji imamo zadatak da im dajemo kvalitetnu i nutritivno vrijednu hranu. To podrazumijeva što više povrća, voća, žitarica od cijelog zrna, mesa, ali izbjegavanje industrijskih namirnica, vještačkih zaslađivača, slatkiša, šećera i sl.

Majčino mlijeko je broj jedan za pravilan razvoj mozga bebe. Ono sadrži esencijalne masti, vitamine, minerale, antitijela, kao i faktor rasta. Studije govore da i 3 mjeseca dojenja pozitivno utiče na bebin razvoj mozga.

Stručnjaci za dječju ishranu savjetuju da se djetetu omogući unos proteina, cinka, gvožđa, folata, određenih vitamina i polinezasićenih masnih kiselina.

Hajde da pogledamo koja je to super hrana za naše mališane!

Masna riba – losos

Losos sadrži dha masne kiseline koje su potrebne za rast i funkcionisanje mozga. Ove masne kiseline čine veći dio mozga, utiču na imunitet, kao i na ekspresiju gena u mozgu. Pored omega-3 masnih kiselina losos sadrži i cink, kao i vitamin D.

Zdrave masti utiču na razvoj vizuelnog sistema i na brzinu mozga.

Prženjem se uništavaju omega 3 masne kiseline, zato radije ribu spremajte na pari ili u rerni umotanu u pek papir.

Jaja

Jaja su izvor holina koji je jako važan nutrijent za mozak. On formira neurotransmiter acetilholin koji je bitan za pažnju i koncentraciju. Žumance je izvor vitamina A, biotina, a sadrži i riboflavin, kao i tiamin.

Meso

Meso je izvor cinka, gvožđa, kao i proteina. Bebi se prvo u ishranu sa 6+ mjeseci uvodi pileće meso, koje je bogato organskim gvožđem. Pileće meso je takođe bogato vitaminima B grupe.

Kada birate junetinu za dijete, birajte nemasno meso. Bitno je naravno da je svježe i odličnog kvaliteta. Dobro je skuvajte i ponudite uz različito povrće za najbolje iskorišćavanje gvožđa.

Teletina ima veliki udio visokokvalitetnih proteina. Uvrstite teletinu u meni vašeg malca, jer su benefiti ogromni. Obezbjeđuje dobro razvijeni nervni sistem, prevenira lošu krvnu sliku i anemiju, obezbjeđuje pravilni rast, obezbjeđuje veću energiju i jak imunitet…

Jabuke i šljive 

Jer sadrže kvercetin, antioksidands koji se bori protiv pada mentalnih sposobnosti.

Zeleno lisnato povrće 

Jer sadrži folate koji ako se unose u ranoj dobi sprječavaju demenciju kasnije u životu.

Mliječni proizvodi (kiselo mlijeko, pavlaka, kajmak i puter)

Jer sadrže kalcijum i on čini važan dio električnog signalnog sistema u mozgu. Masniji mliječni proizvodi, koji sadrže više proteina mogu pomoći moždanim ćelijama za slanje i primanje informacija.

Orašasti plodovi i sjemenke 

Jer sadrže proteine, korisne masnoće, vitamin E, cink, gvožđe i kao takvi utiču na raspoloženje i čuvaju nervni sistem.

Žitarice od celog zrna 

Jer su izvor vlakana i B vitamina, što je jako važno za stvaranje neurotransmitera.

Mahunarke 

Zato što sadrže spororesorbujuće šećere, vlakna i B vitamine. Sočivo i ovas u kombinaciji predstavlja idealan ručak za mališane.

Borovice

Borovnice su superhrana. Duboka plava boja potiče od pigmenta antocijanina, snažnog antioksidanta koji se bori protiv slobodnih radikala. Samo pola šolje borovnica sadrži istu količinu antioksidanta kao pet porcija pasulja, brokolija, šargarepe ili jabuka.

Borovnice sadrže veliku količinu polifenola, koji se suprotstavljaju starenju mozga.

Zašto djeci ne treba davati industrijske slatkiše i šećere?

Dokazano je da  pretjeran i konstatan unos koncentrovanih ugljenih hidrata dovodi do prenadraženosti centralnog nervnog sistema, tako da djeca koja pretjerano konzumiraju slatkiše, sklona slabijoj koncentraciji, promjenama rapspoloženja, slabijem pamćenju itd.

Šećeri imaju sve karakteristike narkotika:

  1. Izazivaju zavisnost (receptori u mozgu za alkohol i šećere su isti)
  2. Narušavaju zdravlje – pokvareni zubi, gojaznost, dijabetes, alergije, auto/imuna oboljenja
  3. Progresija – jede se dok se sve ne pojede (rijetko ko može da kontroliše unos)
  4. Promjene raspoloženja, smjena agresije i depresije.

Britanski psiholog i nutricionista Patrik Holford je sproveo psihološku studiju na 322 000 britanskih školaraca. Podijelio je djecu u tri grupe, u jednoj su bili mališani koji nekontrolisano jedu slatkiše, u drugoj, djeca kojoj su unos slatkiša kontrolisali roditelji, a u trećoj djeca koja uopšte nisu jela slatko. Analize su pokazale razliku u koeficijentu inteligencije (u prosjeku 37 poena) na štetu djece koja su jela slatko svaki dan, u odnosu na onu djecu koja nisu jela slatkiše.

Nadamo se da vas je ovaj tekst inspirisao i pružio vam neophodne informacije oko značaja i bitnosti pravilne ishrane za razvoj mozga, ali i cjelokupni razvoj naših mališana. Preuzmite raspored obroka sa sajta Moj prvi zalogaj i krenite da planirate zdrave obroke za pametne mališane!

 

Fantastična PUNJENA JAJA za USKRS ili predjelo (VIDEO)

DOMAĆA BONŽITA – zdrava i ukusna! Recept koji će vas oduševiti

KIŠ LOREN: Recept za slavni francuski “slani kolač” koji će vas oduševiti