Čemu se sve djeca smiju…

Mališani sa dobro razvijenim smislom za humor srećniji su i samopouzdaniji, optimističniji, socijalizovaniji, ali i zdraviji

Smisao za humor stručnjaci definišu kao sposobnost da se ono što je smiješno “prepozna”, kao i da se zabave osobe u neposrednom okruženju.

Mališani smisao za humor u najranijem uzrastu “kopiraju” od roditelja, a kasnije ga nadograđuju kroz iskustva. Jako je važno da se on razvije jer mališanima može da pomogne u prevazilaženju mnogih problema, “uči” ih da stvari posmatraju iz drugačije perspektive, razvijaju nekonvencionalan način razmišljanja, kreativnost i ideje, ali i da sebe rasterete mnogih negativnih emocija.

Istraživanja pokazuju da su mališani sa dobro razvijenim smislom za humor srećniji i samopouzdaniji, optimističniji i socijalizovaniji.

Uz osmijeh i dobro raspoloženje djeca se lakše uklapaju u grupu, imaju manje problema s vršnjacima, ali su i zdravija, pokazuju istraživanja. Radosni i nasmijani mališani su rjeđe depresivni u zrelom dobu, otporniji su na psihičke probleme i stres, imaju niži krvni pritisak, bolje varenje i jači imuni sistem.

Stručnjaci tvrde da bebe starosti do 6 mjeseci, kada nauče da se smiju, smisao za humor “kopiraju” od mame i tate, odnosno smiješno im je ono što je smiješno roditeljima.

Posmatrajući reakcije roditelja, uče šta je smiješno, odnosno usvajaju “znanja” o tome šta je zabavno. Američki naučnici dokazali su to eksperimentom. Djeci i roditeljima pokazivali su slikovnicu i crvenu lopticu, a zatim su knjigom gađali istraživače i loptice stavljali na nos. Jedna grupa roditelja se tome smijala, dok je druga posmatrala bez reakcije. Bebe starije od šest mjeseci nisu reagovale dok nisu vidjele izraz lica svojih roditelja i identično su reagovali kao oni.

Zato, što više se smijte sa svojom bebom, pravite “blesave” face i glupirajte se. Osim što će vam biti lijepo, smijanjem ćete se povezati sa vašom bebom na poseban način, kroz igru i zabavu gradićete dječju ličnost od samog početka.

Smisao za humor nije dio naslijeđa, on se gradi, tvrde psiholozi. Ipak, vodite računa o uzrastu djeteta, jer na ono što je smiješno bebi, predškolac neće ni odreagovati.

Bebe će znati da ste srećni kada se smijete, osjetiće vašu radost i imitiraće vas. Možete ih stimulisati golicanjem, pucketanjem, poljupcima koji “pucaju”.

Od 10. mjeseca bebe će sve više razumjeti šta je smiješno i prihvatiće svaku animaciju.

Mališani uzrasta od godinu do tri vole iznenađenja i najslađe će se smijati kada, na primjer, sakrijete lice rukama, naglo sklonite ruke i kažete “bu”. Kako budu razvijali govor smijaće se i na nestandardne kombinacije riječi, a i sami će ih smišljati i izgovarati.

Svašta će im biti smiješno, a često će i od vas tražiti da ih zasmijavate. Pokušavaće i oni sami to da urade, pa kada primijetite da prave “šašave” face, da se keze ili ispuštaju čudne zvuke, nasmijte se. To je njihov pokušaj da vas zabave.

Vrlo je vjerovatno da će i pogrešno odgovarati na vaša pitanja i ne brinite – to je samo faza razvoja humora.

Predškolci su već zreliji, pa će njima biti smiješne scene iz crtaća, nespretni padovi, slike koje nisu u redu (na primjer, bubamara koja ima šešir ili prase u cipelama), kao i situacije kada ton i slika nisu usaglašeni.

Još nisu u stanju da razumiju šale i dosjetke, ali će pokušavati s vama da se šale na svoj način (na primjer, pet puta će vas zvati iz toaleta i vraćati nazad jer još nisu “gotovi”, govoriće riječi naopako ili izvrnuto i tome se slatko smijati).

Školarci bolje razumiju značenje riječi, pa su već spremni za poneki vic ili šalu, koju će vjerovatno prepričavati u nedogled. Vrlo često će komentarisati i smijati se različitostima (na primjer, dječaku u crvenim čarapama ili vršnjaku koji plače jer ne želi da se odvoji od majke). U ovom uzrastu počinju da koriste dovitljivost, sarkazam i ironiju.

Naoružajte se strpljenjem, pa čak i kada vam nije do toga, svaku priliku iskoristite za smijeh. Život je mnogo zabavniji uz dobro raspoloženje, a djetinjstvo najbezbrižnije doba života, pa se potrudite da vaše dijete u tome uživa.
A višak smijeha ni vama neće škoditi!

Izvor : Moj Pedijatar