Amra Silajdžić Džeko: Kroz sve me vodi ljubav prema životu

Amra Silajdžić Džeko: Kroz sve me vodi ljubav prema životu

Amra Silajdžić Džeko: Kroz sve me vodi ljubav prema životu

“Kada je žena sretna, onda su i svi oko nje sretni”, rekla nam je srdačna Amra Silajdžić Džeko, u momentu kada smo je nakratko, za potrebe intervjua, “ukrali” od  mnogobrojnih obaveza koje ima u svom porodičnom domu u Rimu.

Iako je postigla međunardni uspjeh kao model i kao glumica, Amra uvijek sa ponosom ističe svoju najdražu ulogu – ulogu majke. Najstarija kćerka Sofija je tinejdžerka i njena najveća prijateljica, dvogodišnja Una je razigrana djevojčica i miljenica svih ukućana, a maleni Dani mirna i nasmijana beba.

Amra ističe i svoju neizmijernu ljubav prema porodici, od koje dobija podršku u svemu što radi. Najveća podrška, naravno, dolazi od njenog supruga, proslavljenog fudbalera Rome i bh. reprezentativca Edina Džeke.

A u okruženju u kojem ima ljubavi i razumijevanja, nađe se vremena i za druge pozitivne stvari. Pored njihovih poslovnih uspjeha i porodične idile, bh. javnost sa posebnim oduševljenjem prati Amrinu i Edinovu društvenu involviranost, promociju bh. ljepota i humanitarni angažman, usmjeren prema najosjetljivijim kategorijama naših sugrađana.

O svemu tome razgovarali smo sa lijepom, iskrenom i optimističnom Amrom:

MamaKlik: Tokom zadnjeg intervjua koji ste ljetos dali za MamaKlik, očekivali ste rođenje svoje treće bebe, ali ste sve vrijeme poslovno aktivni. Kako balansirate između porodice i poslovnih obaveza?

Amra: Sve je u dobroj organizaciji. Naravno, sve je lakše uz veliku želju i strast, prvenstveno prema životu i svemu onom što radite. Imam neizmijernu ljubav prema porodici koja je u mom slučaju i moja najveća podrška, kao i razumijevanje od strane supruga za sve što radim. Karijera mi je i dalje jako bitna, ali je majčinstvo svakako na prvom mjestu.

MamaKlik: Djeca su velika radost ali i odgovornost. Koliko je majčinstvo promijenilo Vaše poglede na svijet?

Amra: Mislim da će svaka majka da kaže – apsolutno! Sve se mijenja i drugačiji je osjećaj prema životu, sebi, zdravlju, okolini… Nekako postajemo zreliji u svakom smislu, staloženiji, odgovorniji. Mislim da će se svaka majka, svaki roditelj, sa mnom složiti.

MamaKlik: U moru obaveza koje imate oko djece, koliko Vam vremena ostaje da se posvetite sebi?

Amra: Ja jesam mama ali ne odričem se sebe. Bar sat vremena dnevno uzmem samo za sebe, upravo zahvaljujući dobroj organizaciji. Za ženu je jako bitno da u danu postoje oni trenuci kad može da se posveti i drugim stvarima koje voli. Kada je žena sretna, onda su i svi oko nje sretni. Kad je majka sretna, sretna su i djeca i muž i svi oko nje. Ipak je ona stub porodice.

“Kada je žena sretna, onda su i svi oko nje sretni”, ističe Amra Silajdžić Džeko

MamaKlik: Kada imate momenat samo za sebe, šta obično volite da radite?

Amra: Da treniram! Kroz trening izbacim svu negativnu energiju. To mi dođe i kao psihoterapija, jednostavno sve mi znači taj sat u danu koji posvetim treningu. Naravno, kad uspijem da ugrabim vremena, priuštim sebi masažu ili tretman lica, ali trening je ono što je pod moranje.

MamaKlik: I kao trudnica ste izgledali prelijepo, pa ne čudi da ste se nakon porođaja brzo vratili u formu. Koliko je sport zaslužan za to?

Amra: Ja sam, očito, neko ko je zaista strastven kada je sport u pitanju i bavim se sportom od malih nogu. To je čista ljubav i jako je bitan za moj psihofizički balans. Ipak, vjerujem da je ishrana najzaslužnija za dobru formu. Mogu svakodnevno da treniram visokim intezitetom, ali ako ne jedem kako treba, rezultati će izostati. Uvijek sam trenirala, pa i u trudnoći, i zaista uživam u tome. To nije nešto što moram da radim, nego nešto što želim da radim. I, vjerujte, teško mi padne ako imam neku preču obavezu u toku dana pa ne stignem na trening. Kad nešto radite iz ljubavi, opet naravno u skladu sa dobrom ishranom, rezultate ćete vidjeti daleko brže.

Amra Silajdžić Džeko: Kroz sve me vodi ljubav prema životu

MamaKlik: Očito je da vodite računa o zdravlju i zdravom životu. Da li uz fizičke aktivnosti o kojima smo pričali imate jos neke zdrave rituale?

Amra: Uz fizičku aktivnost, prije svega, treba piti puno vode i jesti zdravu hranu. Vjerujte mi, zrava ishrana čuda čini. Naravno, važan je i odmor, ali u tome nisam baš najorganizovanija (smijeh). Una i Dani su još mali, imaju mnogo energije i lak san, tako da sam sa njima jako aktivna. Ako na sve to dodam jake treninge i niskokalorične obroke, to sve može da se odrazi i na imunitet. Ali ishrana – ishrana je bitna, fizička aktivnost, puno vode, smijeh i uživanje u životu.

MamaKlik: U trudnoći ste bili obazrivi, te ste se odlučili za to da uradite neinvazivni prenatalni test. Po rođenju bebe ste dali matične ćelije na čuvanje, što je rezultiralo i učešćem u kampanji za myPrenatal testove. Kako ste se odlučili za prenatalnu dijagnostiku i čuvanje matičnih ćelija?

Amra: Za matične ćelije sam znala odranije i definitivno sam bila sigurna da ću ih dati na čuvanje. Pošto smo se bolje informisali “gdje i kako”, odlučili smo se da ćemo ćelije iz pupčanika bebe čuvati u Švicarskoj banci matičnih ćelija. Za prenatalni test sam čula od prijateljice u Sarajevu i iz tog razmišljanja smo se odlučili i na tu opciju.

Amra Silajdžić Džeko my Prenatal by Veritas

MamaKlik: Ambasadorica ste ljepote i zaštitno lice poznate kozmetičke kuće čiju kampanju krasi slogan “ljepota na moj način”. Kakva je ljepota na Vaš način? Čime se njegujete?

Amra: Ljepotu, konkretno, smatram stanjem unutarnjeg duha. Onako kako doživljavamo život i koliko uživamo u svemu, odraziće se i na nas. A kada pričamo o fizičkoj ljepoti i njegovanju, moj izbor su što prirodniji preparati, odnosno što manje preparata.

Jako mi je bitno očistiti kožu, uraditi piling lica i kompletnog tijela, i s vremena na vrijeme prije spavanje staviti neku dobru hidratantnu masku. Često stavim masku dok su djeca u kadi, kada se kupaju i uživaju, i za tih petnaestak minuta koliko ona treba da stoji, igram se sa njima (smijeh). Sa kosom ne radim ništa, posebno sad kad je kratka, pustim je da se sama prirodno osuši. Nemam zaista neke posebne rituale sređivanja.

Šminku koristim minimalno. Recimo, prije nisam koristila ruževe za usne, ali sam im se nekako približila kroz skorašnju kampanju. Baš su mi se dopali i u zadnje vrijeme sam počela da ih stavljam kad sam u prilici da izađem. Naravno neću se šminkati u kući (smijeh).

“Ljepotu smatram stanjem unutarnjeg duha”, kaže Amra Silajdžić Džeko

Amra Silajdžić Džeko Oriflame Sweden

MamaKlik: Vaš suprug i vi uvijek djelujete zaljubljeno. Imate li recept za uspješnu vezu?

Amra: Niko nije savršen i ničija veza nije savršena. Pored ljubavi, najbitnije je da između dvoje ljudi postoje komunikacija, razumijevanje, poštovanje i podrška. I Edin i ja se, obostrano, maksimalno trudimo da budemo jedno uz drugo. Našli smo se. Što više vremena provodimo skupa, sve sam sigurnija u to da smo se se baš našli. Isti smo. Isti su nam i principi i pogledi na sve. Još prije 7 godina sam znala da želim stvarati porodicu i odgajati djecu sa njim.

MamaKlik: Kakvi ste kao roditelji, da li ste strogi ili blagi?

Amra: Pa, ja sam prilično stroga. I Edin je strog, ali Uni brzo popušta. Ona je još uvijek mala, ali vjerujem da ćemo kasnije, kad bude bitnije, ostajati pri izrečenoj kazni, te da neće biti popuštanja.

Edin Džeko

MamaKlik: Kakva su Vaša djeca karakterom? Na koga više liče?

Amra: Una i Sofija su karakterom na mene, a Dani je, kako kaže Edinova mama, isti kakav je i Edin bio kao beba – miran i smješko. Samo se smije, dobrica je, zaista. Totalna suprotnost od ove dvije cure (smijeh).

MamaKlik: Svi oni su različite dobi. Kako se snalazite sa tim, da li je zahtjevnija briga oko mališana ili tinejdžera?

Amra: Mislim da sam tinejdžeru najviše potrebna i to često zaboravim, u manjku vremena zbog obaveza koje imam prema svima njima. Fizički sam trenutno potrebnija Daniju i Uni, jer su mali i ovisni. I Sofija je još uvijek mala, ali mislim da je ona sad u najosjetljivijem periodu, kada sam joj najpotrebnija. Svakodnevno se trudim da nađem što više vremena za nju, da imamo vremena samo za nas dvije, da prošetamo i da popričamo. Ona je jako razumna i mnogo mi pomaže oko Une. Spava kraj nje, kuha joj, hrani je i izvede je kad ja nisam u mogućnosti. Sofija ima 14 godina ali je puno, puno zrelija. I odgovorna je. Ona je moja desna ruka za sve i moje rame za plakanje.

“Una i Sofija su karakterom na mene, a Dani liči na Edina kad je bio beba”, kaže kroz smijeh Amra Silajdžić Džeko

MamaKlik: Unu smo nedavno vidjeli u dresu i na fudbalskom terenu. Da li Vaša djeca već pokazuju interes prema sportu, modelingu ili nekom drugom vašem pozivu?

Amra: I Sofija i Una su baš sportski tipovi, a Dani je još uvijek mali. Sofija je u školi uvijek igrala fudbal, a Una evo sada voli loptu i dobra je sa loptom. Vjerovatno je uz Edina na poseban način doživljava, jer je luda za tatom. Sad kako Edin nije tu, jer je u obavezama oko reprezentacije, nema dana da ne spomene: “Gdje je tata, kad će da dođe?” Lude su, preslatke, jako aktivne, hiperaktivne. Sigurna sam da će Sofija da se bavi nekim sportom. Svakako, usmjeravaćemo ih na osnovu njihovih želja i talenata.

Edin i Una Džeko na terenu

MamaKlik: Malena Una je nedavno postala ambasadorica Nacionalnog parka “Una”, a Vi pokrećete OREA Bazaar web platformu za internacionalnu promociju unikatnih i ručno rađenih bh. proizvoda, sa kojom u prvom redu pomažete kreativnim domaćicama i samohranim majkama. Ono što javnost u BiH, generalno, posebno cijeni kod vas jesu vaš društveni angažman i humanitarni rad. Odakle motivacija za takvu podršku?

“Podrška prvenstveno dolazi iz srca”, naglašava Amra Silajdžić Džeko

Amra: Iskreno, i Edin i ja dolazimo iz BiH i našu zemlju doživljavamo kao jedini dom, pogotovo nakon svega što se desilo. A kao neko ko ima glas, a vjerujem da ga nas dvoje imamo, želimo iskreno, iz srca, da to iskoristimo. Da dođemo do što većeg broja ljudi van BiH kako bismo na najljepši mogući način ispromovisali našu zemlju, naše gradove, naše prirodne ljepote. Ne mora se sve vezati za rat i negativne stvari.

Podrška prvenstveno dolazi iz srca i neke naše lične potrebe da učinimo sve što možemo. Od početka naših karijera, šta god da smo radili, ni Edin ni ja nikada nismo predstavljali samo sebe, nego i naše porodice, naš grad i našu zemlju.

Saradnja sa Nacionalnim parkom “Una” je došla na inicijativu direkcije parka i mi se, naravno, ni sekunde nismo dvoumili. Pristali smo da promovišemo Nacionalni park “Una”, jer i naša porodica ima člana koji nosi ime po našoj najljepšoj rijeci. Želimo da privučemo što veći broj turista, da utičemo na nadležne, na vlast, da se poboljšaju uslovi, na primjer, samog prilaza Nacionalnom parku.

Amra Silajdžić Džeko nesebično podržala djecu oboljelu od malignih bolesti

MamaKlik: Moramo da spomenemo i projekat „Moja kosa tvoja kosa“ udruženja za podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti “Srce za djecu”, u okviru kojeg ste i sami donirali kosu.

Amra: I to je bilo nekako spontano, iz srca, slučajno. Baš kada sam, kratko nakon Danijevog rođenja, poslovno došla u Sarajevo, imala sam nikada zdraviju, dužu i ljepšu kosu. Da li je to poslije muške bebe i hormona, ne znam, ali je Maja Talović, moja prijateljica i šminkerka sa kojom godinama sarađujem, dok me je sređivala, samo prokomentarisala: “Jao, kako bi ova tvoja kosa bila super za naše perike!”

U par rečenica mi je objasnila o čemu se radi, ali me je nekako najviše pogodio taj njen pogled i ta emocija koju mi je u trenu prenijela. Moj komentar je bio: “Kad sljedeći put budem u Sarajevu, idemo rezati kosu”. Moja kosa je prirodna i nefarbana i bila je idealna, naročito dužinom, za potrebe izrađivanja perika.

Amra Silajdžić Džeko: Moja kosa tvoja kosa

Posjetila sam i Roditeljsku kuću i zaista mi je drago što sam bila u mogućnosti da učestvujem u toj akciji. Naročito mi je zadovoljstvo što smo širom Bosne i Hercegovine imali toliki odziv ljudi koji su donirali kosu. Divno je da su ljudi prepoznali značaj ove akcije, i to pogovo djevojčice tinedžerke koje do tad nisu sjekle kosu pa su svojevoljno odlučile da je doniraju. Učestvovale su žene, pokrivene žene, čak su se i rokeri oduševili i zaista je bilo dirljivo iz dana u dan gledati kako se sve veći broj ljudi priključuje ovoj akciji.

Javnost je prepoznala koliki značaj ima akcija doniranja kose, a posebno šta djevojčicama u momentima bolesti predstavlja ta jedna perika. Ovom kampanjom se trudimo i da damo do znanja da se rak može pobijediti i da je podrška, pogotovo emotivna, jako bitna.

MamaKlik: Prošlu godinu nesumnjivo je obilježilo Danijevo rođenje. Šta će da obilježi ovu godinu?

Amra: Zasad nemamo konkretnih planova. Tu smo u Rimu; Edinova karijera je takve vrste da možemo svakih 6 mjeseci promijeniti mjesto, bez obzira na to da li je sezona bila uspješna ili ne. Trenutno smo tu, uživamo u svakom momentu i radujemo se odmoru koji je ispred nas.

MamaKlik: Dolazite li tokom ljeta i u Bosnu i Hercegovinu?

Amra: Prvo ćemo Edin i ja nekih sedam dana da se posvetimo jedno drugom i da odemo negdje sami na odmor, a onda ćemo porodično sa djecom na ljetovanje. Ja radim na novom projektu televizijskog karaktera, tako da ću cijeli juli poslovno boraviti u BiH. Druge konkretne planove nemamo, jako se radujem tom poslu i naravno radujemo se ljetu.

Erna Bučinski/Redakcija MamaKlik.com