Mama intervju -Milka Mrđa

Naša današnja gošća je Milka Mrđa, jedna od tri kćerke obožavanih roditelja, supruga i majka tri dječaka – moja tri „A“ ( 17, 13, 4 god.)

Tvrdoglava, uporna, zahtjevna, pravična…. Zaposlena u Institutu za javno zdravstvo RS kao službenik za odnose sa javnošću. Diplomirala engleski jezik i književnost. Više od decenije radila u medijima, a ostatak radnog vijeka provodi u radu sa medijima. Omiljena među kolegama, nasmijana i uvijek raspoložena

Mamaklik:Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Milka: Dan mi počinje oko 6:15 h kad ustajem i spremam se za posao. Rado vrijeme mi je do 15:30 h, tako da je drugi dio dana rezervisan za porodične obaveze. Dva sina su već prilično samostalna kad je škola u pitanju, tako da obično samo dobijam dnevne „izvještaje“ o dešavanjima u školi, na treningu… uopšteno o njihovim aktivnostima tog dana. Najmlađi, logično, dobija i najviše pažnje od svih nas i nekad ih je zaista nemoguće sve uspavati u neko, za djecu normalno, vrijeme. Moj dan završava uglavnom, oko ponoći,  uz tv.

Mamaklik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Milka: Kako kad. Uglavnom je to veče. Smiraj dana. Ljeti pogotovo.

Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Milka:  Dugo ga nije bilo… Vrijeme za sebe dobila sam tek prije nekih godinu dvije, kad je najmlađi sin porastao dovoljno da sam ga mogla bez grižnje savjesti ostavljati ukoliko treba negdje da idem, bilo da je u pitanju izlazak u dnevnoj, večernjoj varijanti ili neki put na dva-tri dana. Iako su suprug, baka i deda uvijek bili tu da pomognu, sad sam daleko opuštenija kad izađem. Starija dvojica sinova, danas, jedva čekaju da mi „vide leđa“. Te trenutke iskoristim da sa suprugom odem do prijatelja, u šetnju, na piće; sa prijateljima, drugaricama na neku dobro isplaniranu kafu, pošto uglavnom sve imamo djecu i zaista se moramo potruditi da se organizujemo, da usaglasimo slobodno vrijeme…

Mamaklik: Vaše vrijeme sa djecom?

Milka: Trudimo se da koliko nam svima obaveze dozvoljavaju da budemo što vise zajedno. Teško nas je sve petoro uhvatiti da negdje zajedno odemo, uglavnom jedno fali. I na zajedničkim fotografijama jedno stalno nedostaje. J Odrastaju prebrzo i njihovi zahtjevi prema nama kao roditeljima su svakim danom drugačiji, kompleksniji… Ne slušaju oni mene više nego ja njih, i suprug i ja se trudimo da im se nađemo pri ruci za sve probleme, pitanja i nedoumice koje imaju. Svaki zahtijeva drugačiju vrstu pažnje. Radni dani su tu uglavnom da spremamo gradivo za školu, vikendi da negdje izađemo, ukoliko nam to obaveze dozvoljavaju. Ali, između svega toga, mora se naći vremena za maženje, zezanje…..

Mamaklik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Milka: Bila sam zaista presrećna. Dijete je nešto najljepše što se ženi može desiti. Ja sam imala tu sreću tri puta. I dan danas pomislim da sam mogla roditi još jedno.

Mamaklik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Milka: Odlično. Nisam imala nikakve tegobe. Radila sam do posljednjeg trenutka. Zezala sam se sa kolegama da mi moraju obezbijediti čiste gaze, sterilni pribor i sve ostalo što je potrebno u slučaju da se počnem porađati na radnom mjestu.

Mamaklik: Kako biste opisali Vaše prve dane sa bebom?

Milka: Ljubav – iznenadna, ničim izazvana, bezuslovna. Nevjerica – da je to malo biće moje. Strah – da neću znati odreagovati u svakom trenutku kako treba, da mu tako malenom i bespomoćnom neću znati pomoći. Uživanje – u svakom trenutku, svakom gugutanju, svakom osmijehu, pokretu, pogledu…

Mamaklik: Šta savjetujete drugim mamama?

Milka: Da slušaju svoje osjećaje. Dobijaće raznorazne savjete. Ne kažem da ih ne treba saslušati, ali neka vagnu, prihvate one koje smatraju da imaju smisla i svrhu. Ali neka se naoružaju strpljenjem…svi će znati sve, šta je za mamu najbolje, samo mama ostane sa haosom u glavi, a na to niko ne misli. Dakle, buduće mame, samo hrabro.

Mamaklik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Milka: Treba mnogo truda, ali se uspijeva. Imam veliku pomoć, kako sam već pomenula, od porodice. Nekako se te obaveze nadopunjuju. Teško je odvojiti posao i porodicu, pogotovo kad imate Oni ne znaju da ste vi na sastanku, u gužvi… Vi ste njima samo „njihova mama“ i mama mora da bude dostupna uvijek. Postoje trenuci kad imam osjećaj da ništa ne radim kako treba, ni na poslu ni u kući, ali poslije sve sjedne na svoje mjesto. Često se zezam i kažem da čovjek treba malo sam sa sobom da razgovara, da se dogovori šta i kako treba da radi, poreda prioritete i tako ih i riješava. Organizacija i dobra komunikacija su ključ za sve probleme, i ne samo probleme, za svaki posao, bilo privatno ili poslovno.

Mamaklik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži, a najbrži recept?

Milka: Uuuuh…ja volim da pravim više slatkiše, torte i kolače, nego slana jela i u tome zaista uživam. Recepata imam mnogo, i previše, ali kako je ovo portal za mame koje u većinu slučajeva nemaju vremena za komplikovano pripremanje hrane evo jedan recept za „makoljupce“, brz i ukusan i nestane brže nego što se napravi. 🙂
„Kocke od maka“:

  • 2 jaja
  • 1 šolja ( 2,5 dcl) mlijeka
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja pekmeza ( kajsija, marelica)
  • 1 šolja nemljevenog maka
  • 1 prašak za pecivo

Sve sastojke umutiti, izliti smjesu (bude mali rjeđa) u podmaznu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180-200 stepeni C. Pošto je smjesa rjeđa, provjeravati čačkalicom da li je kolač pečen, (zato i nisam napisala vrijeme koliko se peče, jer zavisi od jačine rerne). Kad je kolač gotov, premazati ga sa pekmezom (kajsija, marelica) i preliti sa glazurom od čokolade. (Čokoladu /100 g/ rastopiti sa malo ulja te preliti preko kolača.)

Mamaklik: Vaš životni moto?

Milka: Ja kao i Skarlet: Sutra je novi dan. Ali češće: Sve je stvar dobre organizacije. I toga se i držim.