Mama intervju: Tijana Aćimović

Srdačna i komunikativna banjalučanka Tijana Aćimović jedna je od onih osoba sa kojima možete da vodite zanimljive razgovore o roditeljstvu, društveno angažovanim temama, gradskim kulturnim događajima ali i o tome gdje putovati i šta posjetiti.

Po obrazovanju i zvanju je diplomirani geograf – turizmolog, zaposlena u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, a za sebe kaže da je zaljubljenik u prirodu, pogled na lijepe pejzaže i more, te da je entuzijasta koji želi da da se sve mogućnosti iskoriste.

Mama je jednom Vanji koji ima 4 i po godine, supruga Saši koji je u njenom životu već 15 godina, tetka fantastičnom trojcu, kćerka – kako kaže – najboljim roditeljima na svijetu i sestričina tetki bez čije podrške ne bi mogla.

Pored porodice koja je na prvom mjestu, Tijani su veoma bitni i prijatelji koji njen čine život potpunim.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Tijana: Sat mi zvoni u 6:20h, ali kliknem na snooze bar 2 puta :-). Nakon toga kreće haos kroz kuću, prvo spremam sebe pa budim dijete i spremam njega za vrtić.

Radim od 7:30h, prije toga ga vodim u vrtić. Suprug radi u smjenama, prva mu počinje u 6h, tako da je vrtić najčešće moja obaveza.

Dan završava uglavnom oko ponoći, mada ponekad zaspim zajedno sa Vanjom. Još uvijek ne spava sam, ali to i ne forsiramo. Uživamo u čitanju priča, a najdraže mi je kad se ušuška kraj mene i zaspi, jedino što ponekad i on mene uspava.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Tijana: Najdraži dio dana mi je negdje oko 19h-21h, to je vrijeme kada kad idemo u šetnju. Najdraže mi je kada možemo sve troje ići zajedno, ali to zavisi od suprugovih smjena.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Tijana: Rijetko imam baš neko vrijeme samo za sebe. To je obično vikendom kad Vanja spava, još uvijek su to neka 2-3 sata preko dana, i možda sat-dva nakon što uveče zaspi, dok i sama ne padnem u nesvijest. Tada najčešće čitam knjigu ili gledam nešto na TV-u.

Takođe, volim otići i na svirke. To mi puni baterije, češće je ljeti jer volim otvoren prostor i festivale, i to su večeri kada, ako idemo suprug i ja zajedno, Vanja ostaje sa bakama i dedom.

Naravno, ponekad i on ide s nama, ako nije u pitanju nešto gdje planiramo ostati previše dugo.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Tijana: Trudimo se da s njim provodimo puno vremena. Nisam kućni tip i osim ako vani nije neko nevrijeme, ne zadržavamo se u kući.

Puno šetamo, obilazimo nova mjesta. Ako tata ima slobodan vikend obavezno organizujemo neki izlet.

U sezoni idemo redovno u pozorište, obilazimo događaje za koje mislim da bi mu bili interesantni. Sad preko ljeta obilazimo kupališta i izletišta, našli smo nekoliko predivnih i još se nismo vratili na isto mjesto.

A nekad jednostavno odemo u obližnji kafić gdje ima dosta prostora bez saobraćaja i gdje mogu piti kafu dok on vozi bicikl i igra se sa drugom djecom.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Tijana: Prije trudnoće sa Vanjom, imala sam dvije trudnoće koje su nažalost završile spontanim pobačajem. Iza mene je bilo puno suza, milion pretraga, testova… tako da je nova trudnoća donijela puno sreće ali i još više straha. Nisam čak smjela naglas izgovoriti da sam trudna, ali mislim da ko god da me je tad pogledao u oči, to odmah mogao vidjeti.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Tijana: Trudnoća je prošla, može se reći, dobro. Vođena je kao visokorizična, nisam radila, išla sam redovno na sve kontrole i gurala iz mjeseca u mjesec.

Ležala sam 5 dana na konzervativi, 15 dana na patologiji tako da sam upoznala sve doktore i sestre, naslušala se raznih tužnih i sretnih priča. Upoznala sam žene-lavice koje su mi bile inspiracija za dalje.

Mislim da je jako bitno imati povjerenja u ginekologa, slušati savjete i pokušati ne komplikovati.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Tijana: Ja sam od onih mama koje su definitivno osjetile tu ljubav na prvi pogled. Mogu reći da sam, iz straha kako ce proći trudnoća, bila prilično nespremna za ono što dolazi nakon trudnoće.

Inače sam osoba koja sve živo čita i proučava, ali sam tekstove o dojenju i svemu ostalom što dolazi u prvim danima života bebe, u trudnoći zaobilazila.

Tog sam se posla prihvatila naknadno, i tada sam otkrila silne “mama grupe” na društvenim mrežama, koje su meni lično pomogle.

Kada sam shvatila da moram prestati očekivati da sve znam, da nije obavezno da uvijek znam tačno zašto dijete plače, jer je to nemoguće, i da se dijete mora gledati i slušati i da ti u principu samo sve kaže, bilo je puno lakše.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Tijana: Najlakše je reći – budite opuštene, ali to je upravo ono što je najteže postići, i mislim da je sa prvim djetetom to nemoguće.

Ono što bih zaista savjetovala je da ne pokušavaju dokazati da mogu sve same, ukoliko imaju partnera da ga maksimalno uključe ili da prihvate pomoć nekog drugog.

Da savjete – kojih ima i previše – saslušaju, ali da odluku o tome šta će primjeniti donose gledajući svoje dijete i koristeći zdrav razum.

MamaKlik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Tijana: Iako sam bila na rubu da dam otkaz i uopšte se ne vratim na posao nakon porodiljskog, prvi dan na poslu sam shvatila da život domaćice ne bi bio za mene. Tome je doprinio i prvi gutljaj svježe tople kafe, pa još jedan i još jedan… :-D.

Volim svoj posao, a jedini problem u organizaciji je to što radim u turizmu i posao mi podrazumijeva povremena putovanja u trajanju od 3-5 dana.

Prije sam ta putovanja jedva čekala, a sad bih ih preskočila. Tih par dana podrazumijeva dobru organizaciju gde najviše uskače svekrva. Suprug tada pravi akrobatske promjene smjena kako bi bio što više kod kuće, posebno noću, i kako bi mogao Vanju odvesti u vrtić, a baka se brine oko svih detalja.

Zaista imam podršku mojih najbližih, ali ipak imam tu neku grižu savjesti jer nije jednostavno čuti od djeteta: “ali mama, ja skajp ne mogu zagrliti”.

Sve u svemu, zasad dobro funkcionišemo.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Tijana: Evo na brzinu kolač koji može poslužiti za doručak ili večeru. Trebaju vam:

  • 3 jajeta
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja ulja
  • kafena kašika sode bikarbone
  • 1 šolja jogurta
  • voće (maline, višnje, kupine ili neko drugo po želji)

U jednu posudu umutiti bjelance. U drugu sve ostalo (osim voća) pa drvenom kuhačom dodati snijeg od bjelanca. Zapeći prvo desetak minuta u rerni zagrijanoj na 200°C, izvaditi, poredati odzgo voće pa vratiti i peći još oko 30 minuta.

Takođe, umjesto da se doda voće, smjesa se može prepoloviti, pa u jednu polovinu dodati 1-2 kašike kakaoa i napraviti crno-bijeli kolač.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Tijana: Nemam neki moto koji bih sad citirala. Trudim se da uživam u sitnicama, da dan iskoristim tako da na kraju budem zadovoljna naveče. Volim da sitnicama doprinesem da ljudi oko mene budu srećni. Kad imam problem, borim se i znam da ce sve proći i riješiti se!