Zašto se gojimo?

Prema najprostijoj definiciji gojaznost je hronična bolEst, BOLESNO STANJE koje se ispoljava prekomijernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem tjelesne težine.

Uzrok nastajanja iste smo do sada apsolvirali: gojaznost je najčešće uzrokovana kombinacijom pretjeranog unosa energetskih hranljivih materija i nedostatka fizičke aktivnosti.

Dokazi koji podržavaju stav da neke gojazne osobe jedu malo, a ipak dobijaju na težini uslijed slabog metabolizma su ograničeni.

Već nam je dosadila rečenica da je epidemija ovog oboljenja širom svijeta u stalnom porastu, te da se upravo gojaznost svrstava medju vodeće bolesti savremene civilizacije: povećava pojavu raznih oboljenja kao što su srčana, dijabetes tipa 2, nekih vrsta raka, artroze, astme…, a da ne govorim o tome da je vodeći uzrok smrti i da je sveprisutnija i kod djece!

Da pojednostavim, evo nekih glavnih krivaca gojaznosti:

  • Opravdanja, žalbe i ignorisanje očiglednog izgleda
  • Nedovoljna fizička aktivnost
  • Slatkiši, čipsići i sokići
  • Nedovoljan unos proteina
  • Uzimanje namirnica na kojima piše „Fit“ i zbunjujuća ekspanzija modernih dijeta
  • Opterećenost mršavim izgledom i mršavljenjem
  • Emotivni stres

Prvo i prvo, nema nevidljivog uzroka, svemoguće sile, loše karme koja je uticala na vaš izgled i zdravstveno stanje.

Počnite samokritično da sagledavate stvari. Čućete mnoge kako govore da ne smeta onih par alkoholnih vikend pića, da mora nešto da se jede, pa je pojeden burek na poslu, da se nema vremena za planiranje obroka, učlanjivanje u neku teretanu… Opravdanja.

Ne sporim da uzrok gojaznosti mogu da budu endokrini poremećaji, psihički problemi ili genetski odredjeni faktori, ali, dragi moji, to se zove dijagnoza i uspostavlja je ljekar.

Dakle, prvo vam savjetujem da se raspitate koji je najbolji fitnes centar ili teretana u vasem okruzenju i da se upišete.

Ukoliko nemate novaca za personalnog trenera, učlanite se u neki vid grupnog treniranja. Dajte sebi i treneru vremena, jer se ništa ne rješava preko noći, kao što se nije preko noći ni stvorilo.

Obećajte sebi da ćete ići godinu dana! Prečice i čarobne formule ne postoje. Potom ćete da organizujete svoje obroke. U svakom bi trebalo da ima neki izvor kvalitetnih proteina iz jaja, mesa, ribe ili mladog sira. Preporučujem 2 gr proteina po kilogramu tjelesne težine. To je način da ne osjećate glad.

Uobročite se! Niko nije uspio da se istrenira da ne jede. Nemojte preskakati obroke (kojih je najmanje 4 u toku dana). Kad se obroci preskaču, javlja se potreba za slatkišima, čipsevima, keksićima, jer ne možete prevariti organizam koji ste namjerno izgladnili.

Kad govorimo o slatkišima ovdje slobodno mogu da pričam o ovisnosti koju izaziva šećer, pa sam u praksi često slušala kako moji klijenti kažu da bez slatkiša ne mogu.

Sledeći put kad vas šef iznervira, kad vas suprug nasikira, kad vam neka baba uputi neumjesan komentar, nemojte da posežete za frižiderom. Neće vam hrana nadomjestiti nedostatak. Umjesto toga, odradite još kvalitetniji, još bolji trening, dajte sve od sebe i istresite svoju negativu.

Što se tiče dijeta, svaka dijeta koje se ne možete pridržavati do kraja života je loša i neuspješna.

Često su praćene i izrazito niskim kalorijskim unosom. Umjesto da se uspješno bavite izgradnjom mišićne mase, koja daje izgled izdefinisanog i zategnutog tijela, vi ćete kroz par dana da se žalite na lošu genetiku.

Molim vas spremajte sebi hranu dok ne naučite da tumačite deklaracije na poleđini proizvoda. Ne komplikujte s receptima. Meso i salata. Potaži. Musake. Sataraši. Riba. Kajgana. Salate i voćni jogurti s mladim sirom.

Pratite kako vam se popravlja samopouzdanje, raspoloženje, kvalitet sna, kako postajete srećniji, kako vam raste energija.

Tajna uspjeha je u tome što ćete da zavolite ovaj proces.

Zanemarite glupe skale i vage kojima ste opterećeni. Zarazite se treniranjem i zdravim životom… Volite i dotjerujte svoje tijelo. Volite svaki novi dan koji vam je poklonjen.

Autor : Maja Regodić, personalni i grupni fitness trener

Trenirajte sa Majom u BL, Trnu  i Laktašima, više info na Facebook profilu  kao i na  Instagram