Mama intervju: Ida Prester

Stage photo: Aleksandar Zec

Idu Prester znamo kao članicu muzičkih sastava “Lollobrigida” i “Maika”, voditeljku i zaštitno lice nekoliko regionalnih muzičkih festivala.

Ona je i diplomirana ekonomistica, scenaristkinja, ali i često citirani internet influenser. Ida je spiritus movens brojnih gorućih društvenih pitanja i tema, žena ispravnih stavova koja jednako dobro barata argumentima kao i javnim nastupima.

Ali, Ida je prije svega mama dva zlatna dječaka nesvakidašnjih imena: Roko i Rio, i ovoga puta otvaramo malo drugačije, roditeljske teme.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Ida: Počinje u 7, ako imam sreće. Ako nemam, onda u 5 ozbiljna vojnička disciplina. Oko 10 potrpam napokon svu djecu u krpe, onda mi treba par sati da se “spustim”. Tako da oko 1 napokon i ja zaspem pa onda koliko mi bog da. Hronično sam izmorena, al koja majka nije? I pokoji otac 😉

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Ida: Ja strašno volim svoju dječicu, i kad se smiju i kad me maze ručicama i kad guguču i kad rasipaju cijeli ručak oko sebe. Al’ onaj trenutak kad ti beba napokon zaspi, kad znaš da si uspješno odradila još jedan naporan dan u kojem ti je dijete ostalo živo, zdravo, veselo i uhranjeno… a ti imaš napokon vremena i za neke svoje interese – meni je to omiljen trenutak.

Credit to: Lazara Marinković

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Ida: Užasno mi je važno to vrijeme u kojem nisam samo mama, već radim na sebi. Mi smo sve prije svega osobe sa svojim ukusima, strastima, užicima, idejama… Mislim da to nikako ne smijemo zanemariti.

I kasnije u odgoju, djeci treba dati do znanja da mi nismo samo njihove sluge, već imamo i svoje potrebe i očekujemo uzajamno poštovanje.

Dok mi je sin ovako mali (9 mjeseci), tog vremena imam jako malo, al’ trudim se da se ne “poništim”.

Nedavno sam s mužem otputovala na moje putovanje snova – na Island. Na 2 tjedna smo pobjegli od svih i ponovo bili sami, podsjetili se kako je to biti par. Bitno je to. Svi imamo neke baš naše interese koje treba održavati na životu.

Na Islandu

Neke žene se vole uljepšavati, neke voze bicikl, neke treniraju box il igraju video igrice. Ja radim muziku. Čim djeca zaspu, ja palim sintisajzer i prčkam po njemu sa slušalicama u ušima. To je moje vrijeme.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Ida: Puno se mazimo, obojica su mamine maze. Roka ne zanima lopta, ali obožava penjanje pa trazimo drveće po parku. A bebu Rija zasad samo puno ljubim, plešem sa njim i pjevam mu. I perem guzu, naravno, i to je slatko.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Ida: Prvi put smo bili zabezeknuti. Krenuli smo pravit’ bebu, al nismo očekivali da će baš uspijet iz prve. Drugi put je sve bilo već poznato, pa ni nije bilo takve euforije pomiješane s tremom.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Ida: Jako glatko. Prva 3 mjeseca mučnina i gubljenja kilaže, sve ostalo školski. Oba puta sam nastupala u 9. mjesecu trudnoće, malo zastrašujuce izgleda al’ meni je baš pasalo.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Ida: Prvih mjesec dana mi je oba puta bilo jako teško. Ima žena kojima je to bila igra, nisu ni osjetile, meni nije.

Dojenje je “ples” između mame i bebe, prilagođavamo se, učimo. Bradavice krvare, beba ne zna dobro posisati, pa frke jel’ gladan, žedan, zašto plače… Pa si luda od nespavanja, hormona. Meni je to baš psihofizički užasno zahtjevan period.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Ida: Da dobro upoznaju svoje granice i nikad ne dopuštaju sebi ili drugima da te granice prelaze, jer će puknuti.

Mnogima od nas teško je reći: ja sad više ne mogu, iscrpljena sam, idem leći a vi se snađite. Ali moramo naučiti. Ja sam to prvi put rekla kad sam već bila s temperaturom, žao mi je što nisam puno prije. Uvijek se sve nekako sredi i bez nas, treba se znati odmoriti i pustiti kontrolu.

MamaKlik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Ida: Teško je to. Stvarno nisam još našla model da budeš karijeristica i dobra majka. Dok su djeca ovako mala, definitivno sam puno toga odbila i žrtvovala.

Same pronađite balans za sebe, u tom je cijela mudrost.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Ida: Najbrži recept? Uzmeš bananu i zgnječiš je. Najzdravije, najbrže i spasava u svim situacijama. :))

MamaKlik: Vaš životni moto?

Ida: Tajna života je samo u jednom – kako se nosiš s’ Planom B.