Mama intervju – Gordana Drobnjak

Gordana Drobnjak, izvršni direktor Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, majka troje djece, polumaratonac, ukratko žena, majka, kraljica…

Gordana: Kako kaže Balašević: “…rekli su mi da je došla iz provincije, ponela sa sobom snove i ambicije…” A ja sam došla u Banjaluku iz ljubavi pre više od jedne decenije. U srcu čuvam rodni Čačak, na koji me je Banjaluka uvek podsećala bogatom prirodom, i hodnike studenjaka u Beogradu u kom sam studirala ekonomiju. Kažu da sam bila mlada mlada, moji se prijatelji tek uzimaju a ja imam već deset godina bračnog staža i trojac od dva momka Petra i Đorđa sa kormilarom Kaćom. Usput sam šefica, vozač, pekar, trkač, sve što treba… I večiti đak.

(hvala mojoj tananijoj i peru vičnijoj, sestri Dragani, na ovim napisanim rečima jer ja nisam umela da se predstavim)

Mamaklik: Kada počinje a kada završava vaš dan?

Gordana: Kako se porodična dinamika značajno promenila pre 4 meseca dolaskom novog člana (Katarine) i polaskom Petra u prvi razred, dan nam počinje svima oko 6 do 6:30. Škola, vrtić, treninzi i posao su ove godine rezervisani za muški deo porodice dok „mi cure“ ostajemo kod kuće. Dan se završava oko 11 sati za nas odrasle, decu pokušavamo, i zbog njih, i zbog nas, smestiti što ranije u krevet.

Mamaklik: Koji vam je nadraži dio dana?

Gordana: Trenutno je to jutro nakon što momci odu na posao, školu i vrtić  a beba i ja ostajemo u miru za prvi jutarnji podoj. Nakon povratka na posao full time, sticaćemo nove rutine i neki drugi deo dana će biti najbolji.

 
Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Gordana: Trenutno ga i nemam baš, i to malo koristim za učenje, ali se nadam da kad Kaća malo ojača, na proleće, da se mogu vratiti trčanju u parku umesto trčanja za decom.

Mamaklik: Vaše vrijeme sa djecom?

Gordana: Dva izuzetno aktivna dečaka traže svoje, najčešće se trudimo da ga provedeno u prirodi, na plivanju subotom, izletima i putovanjima. Opet, sada smo na maloj pauzi dok Kaća ne ojača, ali se na proleće nadamo punoj brzini.

Mamaklik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Gordana: Najemotivnije sam reagovala na prvu trudnoću (možda  jer je par godina bila željena i čekana) dok su  druge dve donele smirenost i neku dozu uživanja u poznatom bez strepnji  za koje  jednostavno nemate iskustva  sa prvom bebom.

Mamaklik: Kako je prošla vaša trudnoća?

Gordana: Na moju sreću sve tri trudnoće su bile, što bi doktori rekli, uredne, i mogla sam, a uz malu decu i morala,  da budem aktivna do samih kraja trudnoća. Treću trudnoću sam započela u najboljoj životnoj formi, 20 dana nakon Sarajevskog polumaratona, i aktivno sam trčala do 6 meseca trudnoće, što mi je pomoglo i pri porodjaju i pri famoznom povratku devojačke linije.

 
Mamaklik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Gordana: Emotivno, sluđeno i uplašeno sa prvom, spokojno i smirujuće sa trećom. Srednje dete je nekako između i po tom iskustvu.

Mamaklik: Šta savjetujete drugim mamama?

Gordana: Strpljenje. Bog zna da ga i sama nema uvek dovoljno, ali svakako strpljenje.

Pokušajte da vas ne pojede krivica koliko sebe dajete, svakom detetu, mužu, poslu, sve starijim roditeljima, sve daljim prijateljima, jer ćete samo sebe pojesti.

Mamaklik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Gordana: Uz korišćenje ali ne i zloupotrebljavanje raspoložive logistike (imajući u vidu da su bake, dede i tetke samo sa suprugove strane raspoložive, jer su moji u Srbiji) ali najviše jer smo muž i ja, sada sa decom,  jedna „firma“ sa zajedničkim ciljevima, pa se u skladu sa tim i ispomažemo kako bi nam svima bilo bolje, i kao profesionalcima i kao delovima porodice.

Mamaklik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži  a najbrži recept?

Gordana: Što bi moja mama rekla „što mi tražiš recept, guglaj“. Zaista uživam u kuvanju, nekad mi je žao što sam bila suviše veliki štreber da bi postala kuvar, pa sada kuvam za svakog ko želi jesti, najviše za decu. Ovaj je recept sa coolinarike, ali je više puta isproban i jako omiljen

Štrudlice sa pekmezom

Sastojci:

  • i još:
  • domaći tvrdi pekmez za filati
  • šećer u prahu za posuti

Priprema :

  • Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, ne treba odstajati.
  • Razvaljati i razrezati na 4 dijela uzdužno, svaki nafilovati i spajati krajeve da se ne preklapaju(samo da se dobro spoje).
  • Rezati male štrudlice i staviti  peći  izrezane 

Mamaklik: Vaš životni moto?

Gordana: Kuvaj, uči, trči.