Vjenčanja: Top trendovi za 2018. godinu

Nova godina donosi nova uzbuđenja i nove trendove čak i kada je riječ o vjenčanjima. Estetsku podlogu u organizaciji svadbenog slavlja većinom čine tradicionalne teme i bijela boja, ali ne treba zanemariti svježe ideje koje će ovom posebnom danu dati novu notu i učiniti ga još posebnijim. Cvijetni uzorci, novi izazovi u dekoraciji hrane i prostora, popularne boje… pogledajte šta se to favorizuje u ovoj godini:

Ultra Violet – ultimativna boja 2018. godine

Boja godine po izboru Pantone insitituta je otkrivena! A njihov izbor boja je uvijek veliki pokazatelj onoga što slijedi u trendovima, uključujući i one koji se tiču vjenčanja.

Prošlogodišnja boja godine bila je zelena i imali smo priliku da vidimo nevjeste koje su se odlučile za zelene ukrase i buketiće. U 2018. sve se vrti oko mistične i romantične Ultra Violet ljubičaste. Preporučuju se purpurni bidermajeri, cvjetni aranžmani, pozivnice ili dekorkoracije za stolove, poput salveta, tanjira, ljubičastih new age kristalnih čaša, kartica sa imenima… Ljubičasta savršeno ide u paru sa zlatnim detaljima, ako želite da maksimalno naglasite raskoš ovog svečanog događaja.

Sto sa dezertima

Iako većina dama prednost daje klasičnim svadbenim tortama, u 2018. godini su popularni i stolovi sa obiljem slastica za samoposluživanje. Preukusni makaronsi u neodoljivim bojama, cheesecake, ljupki kolačići različitih ukusa i drugi minijaturni deserti aranžirani na bajkovit način, izgledaće zaista prelijepo i posebno.

Viseće floralne instalacije

Viseći cvjetni aranžmani već su krasili vjenčanja 2017. godine, ali se za 2018. očekuje još više kreativnosti kada je riječ o ovim ukrasima. Cvjetovi ili zelenilo iznad stolova unose posebnu svježinu, dinamiku i atmosferu u sam ambijent. Pored toga, na ovaj način ćete – ukoliko želite – osloboditi prostor na stolovima za druge predmete.

Crni detalji

Možda mislite da je uklapanje crne boje u klasični pastelni svadbeni kolorit potpuna ludost, ali kada vidite kako su dizajneri realizovali ovu ideju, shvatićete da taj moderni, efektni monohromatski zaokret, dodaje naročitu dramatičnost vašem posebnom danu. Nadahnuće dolazi, a od koga drugog nego od Vere Wang i popularnih svadbenih brendova Marchesa i Reem Acra, specijalno za proljeće 2018.

Bakar

Po uzoru na moćno i nenadmašno Cartierovo ružičasto zlato, u 2018. ćemo vidjeti slične metalne svadbene dodatke, i to u vidu industrijskog bakra. Ono što je bitno je da je ovaj materijal super jeftin! Ali opet – izgleda tako efektno – naročito kada reflektuje svjetlost svijeća ili diskretnih lampiona. Bakar možete uključiti u svadbeni dekor i u obliku šoljica, pribora za jelo, svijećnjaka, stolica ili čak ukrasnih vrpci na stolicama.

3D cvijeće

Nove kolekcije vjenčanih haljina posute su romantičnim cvjetovima, koji predstavljaju poseban ukras na inače poprilično minimalnim haljinama i velovima.

Za inspiraciju, pogledajte vjenčanice Viktor & Rolfa ili Oscara de la Rente, koji su sa gotovo kapricioznim trodimenzionalnim cvjetićima napravili prava savršenstva od haljina.

Transparentni elementi

Planeri vjenčanja sa london-bride.com tvrde da nas u 2018. očekuje talas transparentnih dekorativnih elemenata na vjenčanjima. Sve od samih objekata, enterijera, do ukrasnih detalja i pozivnica od akrila biće prozirno, a svadbeni prostor izgledaće kao kuća od stakla ili Pepeljugina cipelica. Ovo je sjajno rješenje za parove koji vole moderne i čiste linije, minimalizam, vibrantnost i čistotu vode.

Vaze sa cvijećem

Osnivač poznate londonske cvjećare Grace & Thorn Nik Southern kaže da ove sezone neće biti samo akcenat na cvijeću već i na vazama. I to ne običnim. Nevjeste, po njemu, vole kombinaciju vintage detalja i modernih elemenata. Biće popularne boho vaze od obojenog ili izrezbarenog stakla, geometrijski oblikovane vaze, pa i betonske saksijice. Za one koji vole da “igraju na sigurno” tu su pastelna, romantična rješenja.

Neobična hrana

Moderni parovi sve češće izbjegavaju tradicionalni jelovnik kada je riječ o svadbenom ručku. Umjesto očekivanih namirnica, biraju neobična jela, često se odlučujući za meksičku ili japansku kuhinju, pa u bračne vode uplovljavaju uz takose ili suši.

Srećni biseri

Klasični nakit koji se na velika vrata vraća u modu. Biseri nam se smješkaju ne samo sa naušnica, već su svoje mjesto našli i na ukrasima za kosu, na prstenju i na haljinama. Predivno rješenje, naročito ako niste fan šljokica.

Ekstravagantne pelerine i šlepovi

Inspirisane catwalk kolekcijama, šik pelerine su najavljene kao veliki trend za nevjeste u 2018. godini. Bilo da se odlučite za kratku pelerinu nesvakidašnjih materijala ili klasični, dugački šlep od tila i čipke, izgledaćete kao da ste dio neke neviđeno lijepe bajke. Bajke sa srećnim završetkom, naravno. 🙂