Pončo: Evergreen jeseni

Ulične “modne piste” svjetskih metropola ne bi bile to što jesu bez pončoa, pelerina i pašmina. Nose se slično, često i brkaju, a zajedničko im je i to što su pokušavali i pokušavaju da riješe stari i trajni problem: kako da ostanete moderni, a da vam pritom bude i toplo.

Mada pončo originalno predstavlja predimenzionirani komad tople tkanine sa rupom na sredini “za provuć’ glavu”, danas se u modnom svijetu i pelerine i pašmine nazivaju njegovim imenom. Pončo je pravo ćebence za ponijeti. Praktičan je, udoban, grije ali i pokriva nedostatke. Može da izgleda otmjeno, ali i urbano, te predstavlja nezaobilazni street fashion komad garderobe. Ili – asesoar, kako hoćete.

Ono što je nama naročito zabavno jeste činjenica da ovaj odjevni komad nije novi fenomen. Pončoe su koristili američki narodi sa Anda i prije dolaska Konkvistadora u 16. v, naročito u područjima koja su sad pod teritorijom Bolivije i Perua, te se i danas smatraju tipičnom južnoameričkom odjećom.

Zvijezda spaghetti westerna, veliki glumac i režiser Clint Eastwood je popularizovao pončo ‘60-ih godina prošlog vijeka, a hipici – ludi za etno garderobom – oberučke su ga prihvatili.

Zvijezda američkog filma ’60-ih Susan Dey u hippie izdanju

Legendarni muzičar Frank Zappa pjevao je o pitanjima pončo autentičnosti u pjesmi “Camarillo Brillo”, a američka ljubimica, filmska i tv zvijezda Susan Dey takođe je doprinijela njegovoj popularnosti.

Tako je pončo postao evergreen jesenjih dana, uz pašmine, viktorijanske plaštove i pelerine, koji su takođe bili nošeni 60-ih, a čija popularnost nije jenjavala ni u nastupajućim decenijama.

Boho-chic ikone poput Kate Moss i Sienne Miller svojevremeno su potvrdile istu priču, a francuski modni brend Chloé uvrstio je pončo u svoju resort kolekciju za 2018. godinu.

Chloé Resort 2018. Morali smo da ubacimo i malo resica i haljinica, radi potpunije ilustracije :))

Sve ove varijacije na temu pončo izgledaju sjajno, ako “ubodete” dobar materijal i dobar uzorak. Nosite li ga recimo na kožnu jaknu, farmerice ili helanke i čizme iznad koljena, izgledaćete kao prava gradska cica. Široku pašminu možete “ukrotiti” dobrim kaišem (kao na naslovnoj fotografiji) i izazvati “wow!” efekat. Pelerine su neupitna elegancija, tu nema sumnje.

MakaKlik je napravila selekciju sve tri varijante, koju možete da vidite u galeriji. Vjerujemo da će vas inspirisati da se utoplite i izgledate šik:

 

Autor: Erna Bučinski

Photo: pinterest.com