Mama intervju: Samra Menzilović Ćatić

Photo credit: Mario Klein (Project love Urban etno)

Samra Menzilović Ćatić poznata je bosanskohercegovačka dizajnerica, nekadašnji model i misica, uspješna urednica, voditeljica na televiziji i influensericaOd svih poslova kojima je trenutno zaokupljena, ipak joj je – otkriva nam – najdraži “biti majka 12-godišnjoj Ajki i petogodišnjem Isaku“.

Majčinstvo je nova dimenzija. Odjednom imate izoštrena čula, volite u toj mjeri da ne postoji planina koju ne biste mogli pomjeriti za svoju djecu”, ističe Samra, dodajući da ju je uloga majke promijenila nabolje i načinila super ženom. Kako provodi dane sa svojom porodicom, pročitajte u intervjuu koji slijedi:

Photo credit: Edvin Kalić

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Samra: Moj dan počinje dosta rano oko šest sati. Taj prvi sat posvećujem sebi – vježbam, potom na miru doručkujem i popijem kafu. Nakon toga na red dolaze klinci – buđenje, doručak, spremanje za školu i dan može da počne.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Samra: Vrijeme objeda, jer smo tada svi za stolom. Jako mi je bitno da budemo svi za stolom za vrijeme objeda jer želim da djeca stvore tu naviku da, kad jednog dana odu od mene, bar bar dva puta sedmično osjete potrebu da ručaju sa svojim starim roditeljima.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Samra: Vrijeme za sebe je danas teško naći generalno. Ubrzan tempo života i obaveze nam ostavljaju malo prostora da se bavimo samo sobom. Međutim, jako je bitno bar sat vremena dnevno ostavit za sebe, pa makar u tom periodu bili na klupi u parku i posmatrali prolaznike. Trudim se da imam bar jednom mjesečno kratka putovanja sa suprugom i tada punim baterije.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Samra: Moram priznati da veliku ulogu u odgoju Isaka i Ajke ima njihov tata – bez njegove pomoći sve bi bilo haotično. Vrijeme sa djecom provodimo kvalitetno, a to je ono što je najbitnije. Izleti, šetnje…

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Samra: Prvi put je bio šok jer sam silno željela dijete. Tih dana sam se osjećala loše, moj ginekolog je uradio nalaze i sjećam se da smo bili na putu kada me je pozvao da mi saopšti da sam u drugom stanju. Već drugi put je bilo planirano. Šest godina poslije sam zanijela svoje drugo dijete i mogu reći po svemu da sam u drugoj trudnoći bila opuštenija.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Samra: Prva trudnoća je bila dosta teška. Devet mjeseci ležanja i čuvanja trudnoće u bolnici nije jednostavno za jednu mladu ženu. Najgore mi je bilo to sto sam se svaki dan budila sa strahom kako ću iznijeti taj dan.

Fokusirana sam bila na bebu i panika me doslovno hvatala ako se beba ne miče, ako je taj dan nisam osjetila. Veliki je to strah i odgovornost koji sam imala tih mjeseci.

Druga trudnoća je bila posve suprotno – uredna trudnoća – a ja sam imala energije za dva svijeta. Radila sam do devetog mjeseca, snimala, vozila, vježbala i uživala u drugom stanju.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Samra: Sa Ajkom je bilo dosta teško; poslije teškog poroda koji me je iscrpio, desio mi se i problem teškog mastitisa. Temperatura i groznica su se konstantno smjenjivale i pored svega sam imala i teži oblik postporođajne depresije. Sve u svemu trebalo mi je jako puno vremena da se saberem i posvetim bebici.

Trpila sam strašne bolove od mastitisa, posljedice poroda, osjećaj tuge jer ne mogu da se posvetim djetetu i to je najgore što se jednoj majci u prvim danima može desiti.

Već sa Isakom je bila druga priča – školski primjer trudnoće i poroda, koji je završio sa samo dva konca. Bez problema sam mogla da se posvetim bebici, samo je ostao problem težeg mastitisa, ali u dogovoru sa svojim ljekarom i patronažnom sestrom koji nisi iznašli način da dojim, laktacija je prekinuta. Ja sam mogla da se posvetim bebici i – što je najbitnije – uživam u prvim danima majčinstva.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Samra: Majčinstvo je nova dimenzija. Odjednom imate izoštrena čula, volite u toj mjeri da ne postoji planina koju ne biste mogli pomjeriti za svoju djecu. Mene je majčinstvo promijenilo na bolje, postala sam super žena. Spoznate koliko život ima ljepši smisao kad držite svoje djete u rukama.

Photo credit: Mario Klein (Project love Urban etno)

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Samra: Svaka žena koja na svijet donese novi život treba da shvati koja je odgovornost na njoj. “Novi život” treba da postane dobar i odgovoran čovjek, prije svega, i ta ista žena treba da shvati da će doći vrijeme kada treba da pusti svoje dijete da bude svoj čovjek. Ovo je najbitnija komponenta tog savršenog odnosa majke i djeteta. Nema univerzalnije ljubavi od ove ljubavi.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Samra: Zahvaljujući podršci supruga, dobroj organizaciji, volji i želji da iza sebe ostavim djela koja će govoriti kad mene ne bude više. Želim da moja djeca imaju primjere svojih roditelja sutra kad budi imali svoje potomke, da znaju da ništa ne pada sa neba i da se za sve u životu treba potruditi.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Samra: Juha od krompira i mrkve. Priprema je jednostavna, a ukus vrhunski. Na maslinovom ulju izdinstati luk; dodati ribani krompir i mrkvu pa sve zajedno pirjati dvije minute, te zaliti pilećim temljecem (majke znaju da ga treba imati zaleđenog u zamrzivaču) i kuhati 15 minuta.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Samra: To što sam majka, moja je najveća super moć.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Samra: Naučila sam da ne planiram ništa unaprijed, danas sam tu i živim taj dan punim plućima, jer sutra ko zna…

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Samra: Svoju prijateljicu Eminu Husedžinović Ibrahimović.