Priča o (bez)bolnim porođajima: Četiri sata sam uživala i razmišljala kako je tvorac epiduralne anestezije zaslužio Nobela

Kada je prije 11 godina bila trudna sa prvim djetetom, o epiduralu se još uvek prilično “stidljivo pričalo”, a mnoge trudnice nisu smjele ni da pitaju svoje ginekologe da li mogu da ga dobiju.

Na sreću, ova mama je imala kumu koja se pre nje porodila uz pomoć epiduralne anestezije i imala pozitivno iskustvo, tako da se oko toga uopšte nije dvoumila.

Ovo je njena priča:

“Ginekologa sam već od petog mjeseca trudnoće počela da “smaram” informacijom da želim bezbolni porođaj, čisto da mu se ona “ureže” u pamćenje i da ga dovoljno sludim tako da me, kada me vidi na porođajnom stolu, prepozna kao onu što “davi za epidural”.

Nije da se nisam plašila. Nafilovana pričama kako se ta anestezija daje direktno u kičmu, sa oooogromnom iglom i da postoji rizik da žena ostane nepokretna apsolutno mi nije bilo svejedno. Ipak, opredijelila sam se da slušam ljekara koji je rekao da su to sve “budalaštine”. “OK”, mislim se ja, “ti care nisi, niti ćeš ikada biti u prilici da se krečiš pred svima dok donosiš na svijet novi život!” Opet, ljekar je ljekar i tako mu ja povjerovah.

Kada sam stigla u porodilište, poslije onog neprijatnog iskustva koje se zove klistiranje i ne bih ga ovde detaljnije opisivala, došao mi je anesteziolog da mi “plasira kateter” za epidural.

Kaže on da sjednem na sto, savijem se kao kifla i što više bradu guram ka koljenima. Važi, ajde ti sa stomakom veličine najveće lubenice koja rodi, savij se kao kifla! Uz sve to, on mi kaže da nikako ne smijem da se pomijeram. Jao, samo to ne! Svaki put kada sam zbog nekog medicinskog pregleda morala da budem potpuno mirna, ne smijem ni da priznam kakve su mi se misli javljale, u stilu: “Šta ako mi baš sad otkaže neki nerv i napravim pokret potpuno bezvoljno?” To se naravno nikada nije desilo, ali razumjeće me svi oni koji slične tripove imaju.

Prošlo je i to plasiranje katetera, a ja sam dobila neku malu spravicu da mi visi kao broš malo ispod ramena, čisto da mi upotpuni onaj genijalni porođajni autfit koji se sastoji od spavaćice na vezivanje i… ničega! Prvu dozu anestezije sam dobila čim sam osjetila prve naznake bolova. Tada je nastalo blaženstvo! Ležim na krevetu, ne osjećam ništa i još mi se pomalo spava, ali me sramota da zaspim zbog žene koja na krevetu do mene zapomaže od bolova, dok joj babica ljutitio govori: “Nemoj sad da vičeš, kad si odbila epidural!”

Skoro četiri sata sam ja tako uživala i razmišljala kako je tvorac epiduralne anestezije zaslužio Nobela, što sam ubrzo pomislila i za one što su smislili jednokratne pelene i vlažne maramice. U mojim razmišljanjima me prekinuo ginekolog koji je došao da me obavijesti da je porođaj počeo i da je potrebno da se napnem. Uradih ja to nekako prvi, pa drugi put, a poslije trećeg sam upoznala mog voljenog sina. I to je porođaj!

Movieclips GIF - Find & Share on GIPHY

Realno, biću “majka devet Jugovića” ako je ovo ovako lako! Dobro, poslije malo ne smiješ da ustaješ iz kreveta sam, zato što te noge baš ne drže i drugi te vode do toaleta, ali zato pod anestezijom, nisam osjetila one bljak stvari zvane sjeckanje, ušivanje…

Ipak, ona ideja o “poznatoj majci iz istorije” me je napustila poslije drugog porođaja. Naravno da sam i tada primila epiduralnu anesteziju, ali ona nije djelovala! Da, to može da se desi! Samo ja nisam znala da ako beba pritiska neki nerv u stomaku, ništa od blaženstva zvanog bezbolni porođaj.

Sreća moja što sam se kao “drugorotka” brzo porodila, ali sam eto imala prilike da se sa sve epiduralnim kateterom, porodim onako “kako su i naše babe, pa im ništa falilo nije”. Ovo citiram one koji su protiv epiduralne anestezije, a ja sam i dalje za nju, bez obzira na pomenuto iskustvo.

Ko zna, ako se u četrdesetim odlučim da ponovo ljuljam bebu (čitaj da moja odrasla djeca to rade) onda ću sigurno ponovo tražiti da se porodim uz epidural”, ispričala je.

Žena/kurir.rs 
Photo & gif: Scene iz filma “Knocked up”