Dojenje: Najzdravije za bebu i najbolje za mamu

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Majčino mlijeko je najbolja i najzdravija hrana za odojče, jer je po sastavu potpuno prilagođeno bebi i njenim nutritivnim potrebama. Za pravilan rast i razvoj odojčeta dovoljno je samo majčino mlijeko, pa prvih šest mjeseci nema potrebe za dodavanjem bilo kakve druge hrane ili tečnosti.

To je preporuka i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ishrana odojčeta isključivo majčinim mlijekom preporučuje se do navršenih šest mjeseci, a uz drugu hranu i do kraja prve, pa i dalje, u drugoj godini života.

Priprema za dojenje još u trudnoći

Već od početka trudnoće u grudima se dešavaju promjene koje buduću mamu mogu da zbune i zabrinu. Grudi se povećavaju, postaju napete, nekada i bolne. Jer, priroda ih priprema za primarnu ulogu – dojenje bebe. Zbog toga je veoma važno da se trudnica informiše o njezi grudi prije i poslije porođaja, kao i o dojenju, kako bi spremno dočekala sve što je očekuje kada dođe beba i započne dojenje.  

Za vrijeme trudnoće žljezdano tkivo u dojkama proizvodi kolostrum. To je gusta, ljepljiva i bistra tečnost koju će u danima poslije porođaja zamijeniti prelazno, pa zrelo mlijeko. Kolostrum može da se javi tokom trudnoće, a može tek poslije porođaja.

I preko trnja do uspješnog dojenja

Trudnice obično svu pažnju usmjeravaju na iščekivanje porođaja, a dojenje doživljavaju kao nešto prirodno što će da ide glatko i samo od sebe. Zato su često veoma iznenađene i razočarane kada se suoče s manjim ili većim problemima koji im otežavaju uspostavljanje laktacije (dojenja).

U porodilištu

Najveći neprijatelj dojenja jeste razdvajanje mame i bebe poslije porođaja. Neposredno po rođenju, još u porođajnoj sali, bebu treba staviti majci na grudi kako bi se između njih uspostavio fizički kontakt, tzv. koža na kožu, ali i emotivna veza. I što je najvažnije – time se kod bebe podstiče sisanje.

Mami je na početku potrebna pomoć, treba joj pokazati kako da pokrene refleks sisanja kod bebe – nježnim maženjem njenih usana bradavicom dojke. Beba će se okrenuti ka bradavici i refleksno otvoriti usta. Ipak, potrebno je neko vrijeme da se mama i beba uhodaju i nauče pravilnu tehniku i položaj za dojenje.

Iako mlijeko najčešće nadolazi trećeg dana po porođaju, odvojenost majke i bebe, carski rez ili neke druge procedure mogu da uspore početak laktacije. U tom slučaju najbolje je da mama bude strpljiva, ovlaš masira grudi, pije dovoljno tečnosti i stavlja bebu na dojku kad god ona to zatraži.

Kolostrum

Kolostrum je mlijeko koje se stvara prvih nekoliko dana poslije porođaja (ponekad se pojavi i u trudnoći). On je savršena hrana za novorođenče. U pitanju su male ali veoma značajne količine, zbog čega kolostrum zovu “prvom vakcinom“. Zato je važno da prvi podoj bude već dva sata nakon porođaja, ako je s mamom i bebom sve u redu.

Podoj

Mama treba da se namjesti udobno. Tijelo bebe je uz tijelo majke, glavica lagano zabačena unazad. Bradavicu dojke usmjerimo prema bebinom nosu i naglim pokretom slobodne ruke glavicu prinosimo dojci u momentu kada beba otvori usta. Prije toga majka treba da razmaže malo mlijeka po bradavici, da beba osjeti njegov miris i ukus.

Bebu možete da dojite ležeći, sjedeći na strani, a ponekad i stojeći. Ne preporučuje se da se majka osloni na ruku, kao ni da se u ležećem položaju bebina glava stavi u pregib lakta.

Podoj najčešće traje od 10 do 30 minuta, ali dužinu svakog određuje beba. Kada ispusti dojku, treba joj ponuditi drugu ako želi. Nasilno prekidanje dojenja na jednoj dojci lišava bebu takozvanog zadnjeg mleka, koje je masnije i od njega bebe napreduju.

Neke bebe vole da ostanu na dojci još dugo nakon što prestanu da gutaju mlijeko. Treba provjeriti da li beba aktivno sisa, pa je po potrebi razmrdati ili je skloniti sa dojke ako sisa u prazno.

Pravilan položaj na dojci

Bebina usta su puna dojke. Ritam istiskivanja i usisavanja mlijeka smjenjuje se sa fazom gutanja i pauzom. Majka treba da sluša bebin ritam sisanja. Beba ne treba da mljacka i cokće, to ukazuje da nije pravilno uhvatila bradavicu i da guta vazduh umesto mlijeka. Pojava ragada takođe ukazuje da beba nije dobro obuhvatila areolu i bradavicu.

Majka slobodnom rukom prinosi bebinu glavicu dojci, pripija je na nju, a gotovo cijela areola je u bebinim ustima. Njen nosić je slobodan, beba bradom dodiruje dojku. Pogrešno je prinositi dojku bebi, naginjati se nad nju, poklopiti je dojkom. Dakle, beba se prinosi grudima, a ne grudi bebi.

Učestalost podoja

Novorođenče obično želi da sisa na jedan do tri sata, a može da bude i češće. Noćni podoji su važni da bi se osigurala adekvatna stimulacija proizvodnje mlijeka. Kada se uspostavi laktacija, uobičajeni ritam je osam do 12 podoja u toku 24 sata.

Ako je beba suviše pospana i ne može da sisa, treba je podići u uspravni položaj, osloboditi ruke i noge, nježno je masirati i pričati sa njom. Ukoliko ove mjere ostanu bez rezultata, treba sačekati pola sata i ponovo pokušati s podojem.

NAJVEĆI PROBLEMI

  • Prepunjenost dojki

U početku može doći do naglog nadolaženja mlijeka i prepunjenosti dojki. Tada je neophodno da mama redovno prazni dojke, između podoja stavlja hladne obloge na njih, te smanji unos tečnosti. To su privremeni postupci da bi se izbjegao mastitis.

Dojka može da bude topla, puna i teška, ali to je normalna pojava, napominje babica Snežana Petrović. Prepunjenost nije isto što i napetost. Do prepunjenosti dolazi usljed proizvodnje velike količine mlijeka koju beba ne može da posisa, ili pak neadekvatnog sisanja. Zbog toga ih prije podoja morate redovno prazniti, da se bradavica ispupči kako bi beba mogla lijepo da uhvati dojku. Poslije podoja morate da ispraznite ostatak mlijeka. Obavezno provjerite da li ste postavili bebu u pravilan položaj.

  • Ragade

Ragade su crvena i bolna ispupčenja na bradavicama koje ponekad i krvare. Najvažnije je obratiti pažnju na pravilan položaj bebe pri podoju, kao i da ona ne gricka bradavicu, ne gnjavi je desnima. Započnite podoj dojkom koja manje boli, stavite nakratko toplu oblogu na dojku prije podoja, a nakon podoja posušite bradavicu i areolu pa ih namažite svojim mlijekom.

Ukoliko bradavica krvari, tu dojku poštedite od podoja dan-dva. Ipak, morate redovno da je praznite izmlazanjem, a mlijeko možete da dajete bebi kašičicom. Nastavite sa dojenjem iz druge dojke.

  • Mastitis

Mastitis je zapaljenje dojke, jedne ili obe. Dojka je crvena, bolna, otečena i vruća. Mastitis obično prate ragade, zapušenost dojki, premor dojilje. Prati ga i povišena tjelesna temperatura, i tada je neophodno posjetiti ljekara. Najvažnije je nastaviti sa dojenjem, na svaki zahtjev bebe.

Poslije svakog podoja treba ručno izmlazati mlijeko iz dojke. Ukoliko se poslije 24 sata grudi ne smire, obavezno ponovite ljekarski pregled.

Ako je tjelesna temperatura preko 38,5 stepeni, nemojte da dojite bebu, ali grudi obavezno praznite. Stavljajte hladne obloge i uzimajte terapiju koju je prepisao ljekar.

Ako mama nije s bebom

U situacijama kada morate da se odvojite od bebe, možete joj ostaviti vaše izmuzeno mlijeko. Ako prije davanja mlijeko treba da se zagrije (bilo je u frižideru), posudu ili flašicu u kojoj se nalazi treba staviti u lonče sa toplom vodom. Direktno zagrijavanje se ne preporučuje. Zagrijava se samo količina potrebna za jedan obrok. Nekada može da dođe do odvajanja mliječne masnoće u vidu malih grudvica. Tada bočicu sa mlijekom lagano promućkajte da se masnoća sjedini sa ostatkom tečnosti.

Ako majka nije u stanju da doji odmah po porođaju, moraće da se izmlaza kako bi održala laktaciju. Majci treba pomoći da što prije počne sa izmlazanjem, barem u roku od 12 sati nakon porođaja. Treba da se izmlaza bar sedam puta u toku 24 sata, u trajanju od 15-20 minuta.

Čuvanje mlijeka

Izmuzeno mlijeko se čuva u čistoj posudi. Ako se žena izmlaza ručno, to može da čini direktno u posudu. Važno je da se u jednoj posudi čuva samo onoliko mlijeka koliko odojčetu treba za jedan obrok.

Trebalo bi imati više posuda za mlijeko (ukoliko ćete biti odsutni više sati), sa naljepnicama na koje se upisuju datum i vrijeme kada je mlijeko izmuzeno. Prvo se upotrebljava najstarije mleko.

Ako je potrebno da se mlijeko čuva, mogućnost kontaminacije mora se svesti na najmanju mjeru. Kada nema frižidera, u umjerenoj klimi, majčino mlijeko u čistoj posudi i na sobnoj temperaturi bezbjedno je četiri sata, ili 24 sata u frižideru, a mlijeko u zamrzivaču (na -20 stepeni) tri mjeseca.

Šta kada mama nema dovoljno mlijeka

Nisu rijetke situacije da mama, uprkos volji i pokušajima, nema dovoljno mlijeka za svoju bebu. Tada pedijatar može da preporuči da se dodaje adaptirano mlijeko (ili koristi samo ono ako je mama prestala do doji). Adaptirana mlijeka ne bi trebalo uvoditi bez konsultacije sa doktorom. Na tržištu postoji veliki broj kvalitetnih i bezbijednih zamjena za majčino mlijeko.

Ukoliko majka ima mlijeka, ali smatra da nema dovoljlno, ili je nedavno prekinula dojenje, može da pokuša sa relaktacijom.

To je ponovno uspostavljanje adekvatne proizvodnje mlijeka – ako se ona u međuvremenu uveliko smanjila, ili je majka prestala da doji. Naime, zbog bolesti bebe ili majke, ili zbog stresa dešava se da mlijeko prestane da se luči. Majku treba savjetovati da ponovo počne da doji. Prilikom svakog dojenja bebi treba da nudi obe dojke, da doji duže i češće, danju i noću, najmanje 10-12 puta u toku 24 sata. Između podoja dojke se izmlazaju. Majka treba da pojača ishranu i da se odmara.

PREDNOSTI DOJENJA

Medicina nema dilemu – dojenje je najbolji način ishrane odojčeta, savršena hrana prilagođena njegovom uzrastu i potrebama. Dojenje je za bebu najzdravije, a i za majku ima brojne prednosti – lakše je, štiti majčino zdravlje, pritom čuva porodični budžet.

Prednosti za bebu

  • Dojenje štiti od infekcija

Majčino mlijeko bebu štiti od infekcija. Naročito je važan kolostrum, prvo mlijeko koje se luči u danima poslije porođaja, koje još zovu i prva vakcina. U njemu se nalaze antitijela i biološki aktivne ćelije (limfociti, makrofage i leukociti), koji obezbjeđuju pasivnu zaštitu novorođenčeta i odojčeta u prvim mjesecima života. Majčino mlijeko sadrži i neimunološke zaštitne faktore (zahvaljujući kojima bebe koje sisaju rjeđe oboljevaju od gastrointestinalnih i respiratornih infekcija).

Digestivni enzimi iz majčinog mlijeka štite odojčad koja su rođena sa nedovoljno razvijenim enzimskim sistemima, a faktori rasta pomažu sazrijevanje organa te imunološkog i centralnog nervnog sistema bebe.

  • Štiti buduće zdravlje deteta

Dojenje smanjuje stopu dječjeg dijabetesa, karcinoma, kao i infekcija srednjeg uha, ortodontalnih (razvoj vilice) i dentalnih problema (zdraviji zubi). Odbrambena reakcija u infekcijama je jača, a imuni odgovor na vakcine bolji.

Prednosti za mamu

  • Brži oporavak

Hormon koji se luči tokom dojenja (oksitocin) kontrahuje matericu i ubrzava prestanak krvarenja poslije porođaja. Majke koje doje brži se fizički oporave od porođaja i brže povrate raniju tjelesnu težinu.

  • Štiti mamino zdravlje

Dojenje smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke i jajnika, a postporođajna depresija je mnogo rjeđa. Sve dok je dojenje često, mama obično nema ciklus, što pozitivno utiče na zdravlje reproduktivnih organa.

  • Dojenje je lakše

Kada se jednom uspostavi rutina i prevaziđu problemi sa početka dojenja, ovaj način ishrane oduzima manje vremena i mnogo je komforniji od dohrane adaptiranim mlekom. Bilo da idete na put, ili beba traži hranu noću, dojenje je lakše, jer je hrana uvijek tu, spremna.

U Aksu po proizvode koji su neophodni mami koja doji

Dragi roditelji, u Aksi, omiljenoj dječjoj radnji, u ponudi se nalazi veliki izbor proizvoda koji će mami pomoći u periodu dojenja, pumpice za izmlazanje mlijeka, jastuci za dojenje, specijalan veš za dojilje, silikonske bradavice za grudi, tupferi za grudi.

Obučeni prodavci su vam u svakom trenutku na raspolaganju i rado će vam pomoći pri izboru.

Čekamo vas u Aksi, u Banjaluci na drugom spratu Tržnice (ul. Ive Lole Ribara 4) i u Sarajevu na Stupu kod TC Bingo (Kurta Schorka 24a). Radimo svih sedam dana u nedjelji.