Savjeti za TATE poslije poroda: Ovih 5 stvari morate znati o mamama u postporođajnom periodu

Savjeti-za-TATE-poslije-poroda-Ovih-5-stvari-morate-znati-o-mamama-u-postporođajnom-periodu-mamaklik.jpg

Tate se ponekad nađu zbunjeni svim promjenama koje se događaju s mamom tokom trudnoće, a posebno poslije poroda. Tada se ženino tijelo vraća u “normalu” a s tim dolaze i posljedice koje muškarci ponekad ne mogu razumjeti.

Ovo su naši savjeti za tate poslije poroda:

1. Ako ste mislili da će hormoni vaše partnerke poslije poroda vratiti u normalu – pogriješili ste!

Period od šest sedmica nakon porođaja zove se babinje ili babine, i to je vrijeme kada se žene i fizički i emocionalno i hormonalno oporavljaju od trudnoće i poroda.

Visoki nivoi estrogena i progesterona se vraćaju na svoje normalne vrijednosti, a prolaktin koji je zadužen za stvaranje mlijeka “luduje.”

Prvih šest nedjelja vaše bebe je pak vrijeme u kojem se vi navikavate na novorođenče i ono na vas, a s time dolazi i ritam hranjenja i spavanja, dojenja i sl.

SAVJET ZA TATE POSLIJE PORODA:

U tom osjetljivom razdoblju budite oprezni prema mamama, pružite im pomoć, a posebice kada je u pitanju dojenje i briga oko djeteta.

Držite na oku mamino raspoloženje, te na vrijeme uočite pojavu post-porođajne depresije odnosno baby bluesa, ako je u pitanju takva dijagnoza pomozite mami s liječenjem, predložite joj posjetu psihologu, budite uz nju.

Nije to ništa neobično i novo, mame i tate širom svijeta uspješno se nose s takvim stanjima. Nije kraj svijeta!

2. Znamo da poslije poroda pokušavate pomoći, ali izjave poput: “Mislim da je gladan” definitivno nisu primjerene ni poželjne nakon što ste zadnjih sat vremena proveli slušajući svoje dijete kako vrišti.

Na mamu pada dragocjen teret majčinstva kao što je dojenje i veći dio brige za bebu, barem prvih šest mjeseci porodiljskog dopusta.

SAVJET ZA TATE POSLIJE POROĐAJA:

Umjesto predlaganja rješenja, a pogotovo ona koja su očita, pitajte mamu treba li joj pomoć ili još bolje uzmite dijete u svoje naručje i omogućite mami da se odmori.

Savjeti-za-TATE-poslije-poroda-Ovih-5-stvari-morate-znati-o-mamama-u-postporođajnom-periodu-mamaklik.jpg

3. Učinite sve kako biste pomogli svojoj supruzi dok doji.

Iako mnogi misle, pogotovo muškarci, da dojenje dolazi samo od sebe – to nije istina. Dojenje je sprega volje, živaca, bebine saradnje i veliki faktor sreće.

Uz dojenje dolaze i bolne bradavice, prepunjene grudi, da ne pričamo o komplikacijama.

Dojenje je teško i ispcrpno, stoga muževi pomognite ženama da im olakšate dojenje.

SAVJET ZA TATE U VEZI SA DOJENJEM:

Ako je potrebno napravite im jednostavni obrok da ne ogladne, pitajte ih jesu li žedne, vi preuzmite brigu o podrigivanju bebe i sl.

Savjeti-za-TATE-poslije-poroda-Ovih-5-stvari-morate-znati-o-mamama-u-postporođajnom-periodu-mamaklik.jpg

4. Mama možda neće biti spremna na “intimu” ni šest sedmica poslije poroda

Riječ je o emocionaloj i fizičkoj spremnosti koja je načeta brigom o djetetu i svemu što to donosi. Kako bi saznali je li vaša žena spremna za intimni odnos otvoreno razgovarajte o tome i pomozite joj u svladavanju emocionalnih prepreka. I ono najvažnije – poštujte njen ritam.

SAVJETI ZA TATE O INTIMNIM ODNOSIMA NAKON POROĐAJA:

Nije u intimnom odnosu sve, nekim ženama oporavak od porođaja pada teže.

Pružite joj uho za slušanje i rame za plakanje. Ponašajte se prema mami onako kako bi željeli da se ona ponaša prema vama da ste bili trudni devet mjeseci i rodili dijete od četiri kile.

5. Nakon porođaja podijelite zaduženja

Život s novorođenčetom je posebno nepredvidljiv i haotičan dok se i jedan i drugi, pa i treći ne uživite u svoje uloge. Taj period teško pada mamama, jer očevi će se prije ili kasnije vratiti na posao – barem tokom porodiljskog bolovanja.

SAVJET ZA TATE – KAKO DA POMOGNETE ŽENI POSLIJE PORODA:

Očistite kući, speglajte bebinu robicu, bez posebne najave bebu izvedite u šetnju, napravite večeru.

Iako su mame cijele dane kući, vjerujte nam na riječ, ponekad nemaju vremena ni za pranje zuba. Ne vjerujete nam! Ostanite 8 sati sami s bebom, da se uvjerite.

A vi, mame, spavajte kad beba spava i peglajte veš kad beba pegla.

Izvor: Pitajmamu.hr

4 laka načina kako osvežiti svoj um i promeniti život nabolje

Povratak na posao nakon porodiljskog: Mater na službenom putovanju

Sakrijte sijede vlasi bez farbanja