Refluks kod beba: Šta je refluks (GER) i kako pomoći bebi?

refluks kod beba mamaklik savjeti pedijatra.jpg

Refluks kod beba: Simptomi zbog kojih se roditelji javljaju pedijatru su bljuckanje manje ili veće količine hrane poslije svakog obroka, povraćanje i nemirno spavanje poslije hranjenja… Evo kako pomoći bebi koja ima GER.

Gastroezofagealni refluks (GER) je stanje u kojem se želudačni sadržaj i hrana vraćaju iz želuca u jednjak, zbog prolazne slabosti mišića na spoju jednjaka i želuca.

Taj mišić se otvara kako bi dijete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačna kiselina mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazovu tegobe. Jačina ovog mišića je obično bolja kako dijete raste a u prvoj polovini prve godine je slab i tegobe su izraženije.

Šta nam zaista govori težina bebe na rođenju

Neposredno poslije obroka kod bebe dolazi do vraćanja hrane, bljuckanja i povraćanja.

GER se smatra normalnom pojavom kod odojčadi do osmog mjeseca, najduže do kraja prve godine života. To je fiziološka pojava koju ima više od 50% beba u prva dva mjeseca života. GER se smatra normalnom pojavom ukoliko beba i pored bljuckanja normalno napreduje, ako nema pratećih respiratornih smetnji.

Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i privremeno nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca.

Kako odojče raste ono sve duže sjedi, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazrijeva funkcija mišića sfinktera i simptomi GER-a prolaze u najvećem broju slučajeva do kraja prve godine života.

Refluks kod beba: Koji su simptomi pedijatrijskog GER-a?

Simptomi zbog kojih se roditelji javljaju pedijatru su bljuckanje manje ili veće količine hrane poslije svakog obroka, povraćanje i nemirno spavanje poslije hranjenja, razdražljivost bebe i neprekidni plač. Može da se dogodi da beba odbija hranu iako je gladna i da unosi malu količinu mlijeka, poslije čega odmah počinje da bljucka.

Kako pomoći bebi koja ima GER ?

Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni kako bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Savjet je da se beba drži uspravno kada je budna.

Osnovu za liječenje GER-a čini adekvatna hrana i tehnika ishrane djeteta. GER se rjeđe javlja kod dojenih beba a bebama i djeci se daju češći, manji i gušći obroci.

Za bebe koje su na prirodnoj ishrani potrebno je držati bebu u uspravnom položaju poslije podoja (10 do 15 minuta). Spavanje na lijevom boku (uz lako podignuto uzglavlje) najbolji je položaj za prevenciju GER-a.

U slučaju da je beba na ishrani mliječnom formulom, pedijatar će poslije pregleda savetovati adekvatnu formulu prilagođenu ovim simptomima.

Kod većine beba sa blažim oblikom refluksa spoj jednjaka i želuca sazri, ojača i dijete se oporavi do kraja prve godine bez komplikacija. Krajnji rezultat je najčešće zdravo dijete.