Majčino mlijeko je zaista čudo

Kada je u pitanju ishrana odojčeta, Svjetska zdravstvena organizacija, koja među svojim obavezama ima i zadatak da postavi standarde u ishrani, preporučuje prirodno dojenje beba bar do šestog mjeseca njihovog života.

Dojenje, naravno, može da se produži koliko to majka želi. Ishrana odojčeta majčinim mlijekom u toku šest i više mjeseci nudi, kako bebi tako i majci, dobrobiti koje se ne mogu zanemariti i koje se odnose na fizičko i psihičko stanje, kao i na ekonomsku situaciju.

Fizičko stanje se poboljšava u tome što se organizam vraća na normalni razvoj svih organa a posebno imunog sistema. Na osnovu mnogih istraživanja koja su izvršena do danas, pokazalo se da su djeca koja su dojena prirodnim putem mnogo otpornija na razne infekcije. Sve je to zahvaljujući prisustvu živih ćelija ljudskog mlijeka koje su pronađene u limfnom sistemu dijeteta čak mjesecima i godinama od završetka dojenja. Istraživanja su takođe pokazala da takozvani „lisozim“, antiinfekcijski protein, koji je prisutan u majčinom mlijeku, aktivira svoju zaštitnu funkciju kada prvi put dojite svoju bebu, pružajući zaštitu nepripemljenim crijevima bebe da prime hranu, a sa njima i faktore koji mogu biti nosioci infekcija. Bebe putem dojenja dobijaju neku vrstu zaštite, koja omogućava bebi da vremenom postane tolerantnija prema hrani.

Dojenje, osim što zadovoljava potrebu za hranom i spriječava negativne stimuluse nastale od gladi, doprinosi i razvoju privrženosti i vezanosti majke za dijete putem epidemijskog kontakta “usta – dojka, ruka – dojka“. Taj odnos vezivanja može da se definiše kao „istraživanje i održavanje blizine drugoj individui“, a tako se i aktivira sisanje, od hvatanja majčine dojke, preko plača do osmjeha. Toplina epidemijskog kontakta je neophodna koliko i potreba za hranom u izgradnji pravilnog odnosa majke i bebe, iz čega nastaje i buduća ličnost odrasle osobe.

Ekonomska prednost dojenja se prije svega ogleda u uštedi vremena koje je potrebno za pripremu mlijeka, kao i za sterilizaciju pribora za dojenje. Naravno, treba uzeti u obzir i uštedu novca za kupovinu mlijeka.

Priroda je mislila na sve: majčino mlijeko je uvek spremno, ima pravu temperaturu i sterilno je, kako bi novorođenčetu bila pružena pravilna ishrana koja će ga štititi, kako fizički, tako i psihički, putem epidemijskog odnosa, do zdravog razvoja privrženosti majci.