Dr Feelgood: Slatkiši

www.drfeelgood.rs

Ako čovjek jede samo slatkiše, pod uslovom da ne unosi više kalorija nego što je njegovom organizmu potrebno, neće se ugojiti. Ipak, to ne znači da je on zdrav, pa čak i ako je vitak ili ne osjeća nikakve zdravstvene probleme. Velika je vjerovatnoća da ima loš holesterol ili neki drugi zdravstveni problem.

Opšte je poznato da prosti šećeri nisu zdravi, odnosno da su jedan od glavnih uzroka gojaznosti, ali to ne znači da treba biti isključiv i potpuno izbjegavati slatkiše. Kada nam je stalno u podsvijesti da nešto ne smijemo, to postaje robovanje. Nerijetko se dešava da čovjek uspije da izdrži deset dana a da ne okusi ništa slatko ali zato – po pravilu – jedanaestog dana pojede tonu slatkiša i sve nadoknadi.

Kod bolesnika koji ne bi smjeli da unose proste šećere, nema mjesta odstupanju, ali zdrave osobe mogu da naprave izuzetak od pravila i da s’ vremena na vrijeme priušte sebi omiljeni slatkiš.

Da biste bili zdravi i uspješno se borili protiv starenja, savjetujem vam da umjesto prostog šećera počnete da koristite proizvode koji su bazirani na voćnom šećeru (fruktozi) ili ječmenom sladu (malteks).

Med je lijek pa ga treba koristiti u umjerenim količinama, jedna do dvije kašičice dnevno. Naravno, adekvatna zamjena za slatkiše je i voće, s tim što i tu treba biti umjeren.

Dr Feelgood

drfeelgood.rs